خانه / انواع بيماريهاي قلبي / بيماريهاي دريچه اي / گشادی دریچه میترال قلب چیست؟

گشادی دریچه میترال قلب چیست؟

قلب شما ماهیچه‌ای است که خون را به سرتاسر بدن از ریه‌ها گرفته تا قسمتهای پایین بدن پمپ می‌کند. چهار دریچه در قلب شما وجود دارد که محافظت از دو راه ورودی و دو راه خروجی را بر عهده دارند (دهلیزهای راست و چپ) و وظیفه‌ی آنها این است که مطمئن شوند خون فقط در جهت درست حرکت می‌کند. دریچه‌هایی که در راه ورودی به بطن ها قرار دارند باید کنترل خود را بر این قرار دهند که خون فقط وارد شود و دریچه‌هایی که برروی مسیر خروجی بطن ها قرار دارند فقط اجازه‌ی خروج به خون خواهند داد.

بیماری و یا آسیب‌هایی که به دریچه‌ها می‌رسند از دو طریق برروی گردش خون اثر ‌گذارند. اگر دریچه‌ها به طور کامل باز نشوند، برروی جریان کامل خون اثر می‌گذارند. به این حالت تنگی دریچه های قلب می‌گویند.

اگر دریچه‌ها به طور کامل بسته نشوند، به خون اجازه خواهند داد که به عقب برگردند، به این حالت گشادی دریچه می‌گویند.
هر دو حالت تنگی یا گشادی دریچه میترال قلب باعث ایجاد فشار مضاعف برروی قلب می‌شود. اگر دچار تنگی دریچه‌ها هستید، دریچه‌ها جلو خروج کامل خون را می‌گیرند درنتیجه قلب شما باید با شدت بیشتری کار کند تا خون را مجبور کند از میان دریچه‌ها عبور کند. اگر دچار گشادی دریچه‌ها هستید باز هم قلب مجبور است با شدت بیشتری کار کند تا میزان خون مورد نیاز از میان دریچه‌ها عبور کند و آن مقدار را که از میان دریچه‌ها برگشت می‌کند را جبران نماید. همانطور که قلب شما مجبور است سخت تر کار کند، خونی که در پشت دریچه‌های آسیب دیده وجود دارد نیز تحت فشار بیشتری قرار می‌گیرد. به این حالت فشار معکوس گفته می‌شود. این مساله با در نظر گرفتن اینکه کدام یک از دریچه‌ها مشکل پیدا کرده است، باعث ایجاد مایع هم در ریه‌ها و هم در قسمت پایینی بدن می‌گردد.

برخی از افراد با ناهنجاری در یک یا چند دریچه متولد می‌شوند. خوشبختانه خیلی از این افراد از هیچگونه عوارضی رنج نمی‌برند. هرچند در برخی از افراد شرایط با گذشت زمان بدتر می‌شود و باعث تنگی یا گشادی یا هر دو عارضه می‌گردد. قلبی که دارای دریچه‌‌های غیرعادی است در معرض خطر بالاتری نسبت به ابتلا به عفونت قرار دارد. این عارضه می‌تواند تا دیواره‌ی قلب نیز گسترش یابد و به نام اندوکاردیت شناخته می‌شود.

تب روماتیسمی بیماری شایعی نیست بنابراین افرادی که به بیماری دریچه‌های قلبی مبتلا می‌شوند معمولا در سنین میانسالی یا پیری به سر می‌برند. هرچند ممکن است افرادی که در سنین کودکی به تب روماتیسمی مبتلا شده‌اند در سنین بالاتر علائم بیماری دریچه‌های قلبی را بروز دهند. تب روماتیسمی به طور معمول دریچه‌های میترال و آئورتی را تحت تاثیر قرار داده و باعث ایجاد تنگی یا گشادی دریچه میترال و آئورت آن می‌گردد.

علل گشادی دریچه میترال قلب

هر کدام از حفره‌های قلب به دلیل بیماری‌های به خصوصی دچار گشادی می‌شوند ولی گشادی که در میان عوام شناخته شده و مورد بحث است، گشادی دریچه میترال (بطن چپ) است.

گشادی دریچه میترال (بطن چپ) به نارسایی قلب منجر می‌شود اما بقیه حفره‌ها هم گشاد می‌شوند. به طور مثال دهلیز چپ به دلیل تنگی یا نارسایی دریچه میترال (که بین دو حفره دهلیز و بطن چپ قرار دارد) گشاد می‌شود و یا دهلیز راست قلب که بر اثر تنگی و نارسایی دریچه سه لتی (دریچه‌ای است بین دهلیز و بطن راست) ممکن است دچار گشادی شود. گشادی بطن چپ و بطن راست هم به ترتیب می‌توانند به دلیل نارسایی و تنگی دریچه آئورت و دریچه پولمونر اتفاق بیفتند.

فشارخون هم مثل مشکلات دریچه ای و یا تنگی عروق قلبی، با دو مکانیسم می‌تواند در نهایت به گشادی قلب منجر شود. یکی به خاطر اینکه خود عامل فشارخون، مثل سیگار و چربی بالا جزو ریسک‌های به وجود آورنده بیماری‌های ایسکمی یا همان تنگ شدن عروق قلبی است و طی همان مراحلی که گفتیم می‌تواند به گشادی قلب بینجامد.

آشنایی با تنگی دریچه میترال قلب (کلیک کنید)

منبع: هدایت گستر