خانه / سنکوپ

سنکوپ

سنکوپ که در زبان عامه گاه غش نامیده می‌شود٬ از دست رفتن هوشیاری برای مدت زمانی نه چندان طولانی است که در آن شخص وضعیت بدنی (پوستورال تُن) خود را از دست می‌دهد (غش می‌کند). سنکوپ حالتی ملایم‌تر از شوک است و در این حالت فرد دچار بی خبری کوتاه مدت از اطراف خود می شود. علامت بیماری بدلیل نرسیدن کوتاه‌ مدت خون به مغز محسوب می‌شود.

در حالت سنکوپ، دستگاه های قلب و ریه فعال هستند.

مدت زمان سنکوپ از چند ثانیه تا چند دقیقه است و بیمار به صورت خود به خود هوشیاری خود را به صورت کامل به دست می آورد. ممکن است قبل از ایجاد سنکوپ، فرد دچار احساس سرگیجه، تعریق سرد یا تهوع و استفراغ شود و یا کاملا به طور ناگهانی و بدون هیچ احساس قبل،ی سنکوپ رخ دهد. بعد از به دست آوردن هوشیاری، فرد معمولا سرحال و بدون علائم است (مگر در صورت ایجاد ضربه و آسیب در اثر زمین خوردن).

علل سنکوپ

از علل سنکوپ می توان به شوک هیجانی مثل دیدن مناظر وحشتناک، شنیدن اخبار ناگوار، ایستادن طولانی‌مدت همراه با ازدحام جمعیت و خستگی شدید، گرما و فقدان هوای تازه اشاره کرد.

انواع سنکوپ

علیرغم اینکه سنکوپ برای فرد، یک اتفاق عجیب و ترسناک است، ولی در واقع حدود یک سوم افراد در طول زندگی خود حداقل یک بار دچار غش می شوند.
نکته مهم این است که سنکوپ یک بیماری نیست، بلکه یک نشانه است و تشخیص دقیق بیماری ای که باعث سنکوپ شده است، اهمیت دارد

اگرچه در اغلب موارد، سنکوپ ناشی از علل غیر قلبی و خوش خیم است، با این حال در برخی موارد به علت بیماری قلبی بوده و در این موارد ممکن است آریتمی های بدخیم قلبی زمینه ساز سنکوپ و مرگ ناگهانی قلبی باشد.

سنکوپ قلبی

مبتلایان به این نوع سنکوپ در معرض عوارض خطرناک و به ویژه مرگ ناگهانی می باشند. سنکوپ قلبی عمدتا ناشی از آریتمی های قلبی است. گاهی کندی ضربان قلب (برادی کاردی) در موارد شدید منجر به حملات سنکوپ می شود. در این موارد تعبیه پیس میکر کافی بوده و نیاز به درمان دیگری نیست. تاکی کاردی بطنی، علت بدخیم تری برای سنکوپ می باشد. در صورتی که تاکی کاردی های بدخیم قلبی به صورت موقت و گذرا در فرد ایجاد شوند، با قطع آریتمی، فرد هوشیاری خود را بدست می آورد.

علائم و نشانه های سنکوپ

مهمترین علائمی که احتمال سنکوپ قلبی را مطرح می کنند شامل موارد زیر است:

۱) سابقه بیماری سرخرگی قلبی و یا علائم آن به صورت درد قفسه سینه (آنژین) و یا سابقه حمله های قلبی

۲) وجود نارسایی قلبی که توسط اکوکاردیوگرافی قابل تشخیص است.

۳) الکتروکاردیوگرام قلبی غیرطبیعی که توسط آن می توان به بیماری سرخرگی قلبی، برادیکاردی، هیپرتروفی قلب و سایر بیماری های مولد آریتمی پی برد.

۴) سابقه خانوادگی مرگ ناگهانی در اقوام نزدیک

۵) تشخیص آریتمی قلبی در هنگام ثبت هولتر

تشخیص علت سنکوپ و درمان آن

شاید به جرأت بتوان گفت که یکی از مهمترین کارهای یک پزشک در هر تخصص و مقامی تشخیص علت سنکوپ است. اگر چه در بسیاری از موارد یک خانم خانه دار هم با دادن آب قند به یک بیمار و یا بلند نمودن پاهای بیمار ظاهرأ سنکوپ را درمان می نماید و ممکن است هیچ اتفاقی هم برای بیمار نیفتد، اما یک پزشک حاذق به سر حال شدن موقتی بیمار خود اکتفا نمی کند، چه بسا بیماری که تازه از سنکوپ به حالت هشیاری رسیده تا چند ثانیه و یا تا چند دقیقه دیگر جلو چشم همگان دار فانی را وداع گوید. وظیفه خطیر یک پزشک در این مواقع افتراق بین علت های ساده و علت های کشنده سنکوپ است. بعضی مواقع با گرفتن یک تاریخچه سریع از اطرافیان بیمار و در صورت نبودن آنها یک معاینه بسیار ساده از سیستم قلب و عروق بیمار مانند گوش کردن صدای قلب، گرفتن فشار خون بیمار، یک معاینه عصبی ساده می توان جان بیمار را نجات داد.

در مواقعی که کوچکترین شکی به علت های کشنده سنکوپ وجود دارد بایستی سریع بیمار را با آمبولانس و یا هر وسیله در دسترس دیگر، روانه اورژانس نمود.

۱۵ دیدگاه

  1. سلام، کسی که اسکن هسته ای مرحله اول انجام داده است اگر به مواد غذایی به مدتی تماس از طریق دست داشته باشد مانند پخت وپز یا درست کردن خیار شور آیا صحیح است که اطرافیانش از آن مواد مصرف کنند ،مرسی

  2. Catacutan@gmail.com

  3. Superb posts mate. Love it if more envision you might similar to your recent review on top of bulk t shirt printing australia. Thanks!

  4. دکتر حسین نوید

    با سلام
    وقتى که علایم شما در زمان ورزش و فعالیت ایجاد نمى شود ؛ و با شرایط استرسى رخ مى دهد معمولا علت قلبى ندارد ، همانگونه که در تست هاى قلبى انجام شده براى شما نیز اختلالى وجود نداشته است. یک راه ساده ، اجتناب از چنین موقعیت هایی مى باشد.
    با احترام

  5. سلام من بیمار ۲۴ ساله ای هستم که سه سال قبل پیس میکر گذاشتم و بعد از پیس هم دچار سینکوب شدم و به متخصص قلب مراجعه کردم وبا اکو گفتن که ماهیچه فلبم ضعیف شده راه درمان رو می خواستم بدونم

    • دکتر حسین نوید

      با سلام
      جهت اظهار نظر دقیق ؛ رؤیت مدارک شما الزامی است ؛ در صورت تمایل مدارک خود را ارسال فرمایید.
      با احترام

دیدگاهتان را ثبت کنید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شدعلامتدارها لازمند *

*