خطرات تنگی دریچه میترال قلب

وقتی قلب شما درست کار می کند، دریچه میترال با باز و بسته شدن خود جریان خون را بین اتاق بالائی ( دهلیز چپ ) و پائینی سمت چپ ( بطن چپ ) تنظیم می کند. ولی در بعضی افراد دریچه میترال بخوبی کار نمی کند و هر بار که قلب پمپ می کند و منقبض می شود ، به سمت دهلیز چپ برآمده می شود ( دقیقاً مثل یک چتر نجات ) این حالت مانع از این می شود که دریچه کاملاً بسته شود. در نتیجه بجای اینکه خون در یک مسیر جریان یابد مقداری خون به سمت دهلیز نشت می کند.
دریچه میترال بین حفرات سمت چپ قلب یعنی دهلیز چپ و بطن چپ قرار دارد. در نارسایی دریچه میترال، دریچه نمی تواند بخوبی بسته شود ودر نتیجه خون دوباره به دهلیز برگشت می کند. این وضعیت باعث می شود که فشار در ورید های ریوی که به دهلیز چپ میریزند بالا برود که موجب احتقان ریوی و تنگی نفس می شود. همچنین بخاطر برگشت قسمتی از خون پمپ شده توسط بطن چپ به دهلیز چپ، سمت چپ قلب مجبور است که حجم بیشتری خون پمپ کند تا گردش خون بدن را تامین کند ودر نهایت هم بعلت فعالیت زیاد، نارسایی قلبی مزمن و تپش قلب و تنگی نفس پدید می آید. با بزرگ شدن دهلیز چپ، احتمال آریتمی های قلبی مثل AF نیز وجود دارد. گاهی بویژه در موارد درگیری روماتیسمی دریچه های قلب، نارسایی میترال می تواند همراه با تنگی میترال همزمان دیده شود.
افتادگی دریچه میترال شایعترین آنها است. این بیماری مادرزادی است و باعث پس زدن خون از بطن به دهلیز چپ می شود. نشانه های اختصاصی آن تپش قلب، بی نظمی های قلبی بخصوص وقتی که فرد به پهلوی چپ می خوابد، دردهای قفسه سینه، خستگی پذیری زودرس و سردردهای میگرنی هستند.
بر اساس این گزارش، در نارسایی های دریچه آئورت خون از دریچه به بطن چپ برمی گردد و بار بسیار زیادی بر دوش بطن چپ می گذارد و به تدریج قلب بزرگ و نارسا خواهد شد. در ایران بیشترین عامل نارسایی های دریچه قلب، تب روماتیسمی و عفونت حاصل از آن است.
خطرات و مشکلات دریچه میترال قلب
-
تنگی دریچه میترال
هنگامی که دریچه میترال باریک و عبور خون از آن دشوار شود، مقدار زیادی خون در دهلیز چپ جمع می شود و در نتیجه فشار در دهلیز چپ بالارفته و ممکن است به بزرگ شدن این حفره منجر شود، در این حالت خون حتی می تواند به ریه ها بازگشته، موجب ورم ریوی شود. تنگی دریچه میترال تقریباً همیشه به علت تب روماتیسمی که یک عارضه عفونی مربوط به حلق است، به وجود می آید، اما گاهی بعضی نوزادان با یک دریچه میترال تنگ متولد می شوند. این کودکان معمولاً باید عمل جراحی شوند. تعداد دیگری از نوزادان هم دریچه میترال بدشکلی دارند که آنها را در معرض ابتلابه تنگی دریچه میترال در سال های بعد قرار می دهند.
-
پرولاپس یا افتادگی دریچه میترال
دریچه میترال دو برگچه (لت) ظریف، اما قوی و از جنس بافت دارد که حفره بالایی (دهلیز) را به حفره پائینی (بطن) پیوند می دهد. یک دریچه میترال سالم حرکت خون بین حفره ها را کنترل می کند، اما در بعضی افراد در زمان انقباض قلب، یک یا هر دو برگچه دریچه مانند یک چتر نجات به داخل دهلیز چپ برآمده و درنتیجه منجر به ایجاد صداهای کوتاه و تیزی می شود که پزشک می تواند هنگام گوش دادن به قلب آنها را تشخیص دهد.
-
نارسایی دریچه میترال
در نارسایی دریچه میترال، خون به داخل دهلیز برگشته و درنتیجه از میزان خونی که به سایر قسمت های بدن جریان می یابد، کاسته می شود. بطن چپ که حفره اصلی پمپ کننده خون است برای جبران این کاهش جریان خون، بیشتر کار می کند. درنتیجه این کار اضافی، بطن چپ ممکن است بزرگ و حتی نارسا شود. نارسایی دریچه میترال چند علت احتمالی دارد. این حالت می تواند از صدمه دائمی دریچه ناشی از یک حمله تب روماتیسمی به وجود آید. گاهی این اختلال از زمان تولد وجود دارد و گاهی این بیماری از پرولاپس دریچه میترال یا آسیب طناب های محکم کننده برگچه های دریچه میترال به دیوار قلب، ناشی می شود. علل دیگر هم شامل عفونت پوشش داخل قلب، فرسودگی ناشی از کهولت سن و حمله قلبی است.
آشنایی با تنگی دریچه میترال قلب (کلیک کنید)
منبع: روزنامه ایران. سلامتی برای همه. بیتوته