پیشگیری از بیماری های قلبی عروقی

در ایران بیماریهای قلبی عروقی علت اصلی مرگ و میر در مردان و زنان هستند و بنابراین یادگیری راههای پیشگیری از بیماری های قلبی عروقی، دارای اهمیت می باشد. بیماریهای قلبی عروقی اشکال مختلفی مانند: فشارخونبالا، بیماریسرخرگهایکرونری، بیماریهای دریچهای قلب، نارسایی احتقانی قلبی، تصلب شرایین (آترواسکلروز) و سکته مغزی دارند.
بدلیل بار سنگینی که بیماریهای قلبی عروقی از لحاظ اقتصادی و سلامت بر جامعه وارد میسازند، تحقیقات وسیعی برای پیشگیری از بیماریهای قلبی عروقی انجام گرفته است. در طول دهههای اخیر مطالعات وسیعی بر روی صدها هزار نفر انجام گرفته است. این مطالعات عوامل خطری را که سبب افزایش احتمال ابتلا فرد به بیماریهای قلبی عروقی می شوند را مشخص نمودهاند. آگاهی از این عوامل خطر و چگونگی کنترل آنها این فرصت را این فرصت را بوجود می آورد که بتوان از بروز بیماری های قلبی عروقی پیشگیری کرده و یا در صورت ابتلا از شدت آن کاست. بیماریهای قلبی عروقی تهدیدی عمده برای جامعه انسانی به شمار میآیند ولی میتوان میزان مرگ و میر ناشی از بیماری های قلبی عروقی را به شکل قابل توجهی کاهش داد، چراکه بسیاری از افراد میتوانند تغییرات مثبتی را در شیوه زندگی خود ایجاد کرده و از ایجاد و یا بدترشدن بیماریهای قلبی عروقی پیشگیری کنند.
این تغییرات پیشگیرانه (شامل تغذیهسالمقلبی، افزایشفعالیتجسمانی و برخورد با عادات خطرناکی مثل استعمالدخانیات یا مصرف الکل) بدلیل ماهیت بیماریهای قلبی عروقی و نحوه درمان آنها، اهمیت بسیار زیادی دارند. بیماریهای قلبی عروقی به آهستگی ایجاد شده و اغلب علامتی نیز ندارند. عواملی چون رسوب کلسترول (چربی خون بالا) یا فشارخون بالا ممکن است در کودکی آغاز شده و برای چندین دهه تشخیص داده نشوند، بنابراین بهترین راهکار پیشگیری از بیماری های قلبی عروقی است.
در حدود نیمی از موارد مرگ و میر ناشی از بیماریهای قلبی عروقی ناگهانی هستند یعنی بروز آنها غیرمنتظره بوده و فرصت کمی نیز برای تدابیر درمانی وجود دارد. برخی از درمانهای متداول امروزی (مانند جراحی بایپس سرخرگ کرونری) را نمیتوان برای هر فرد در معرض خطر انجام داد. سایر اقدامات درمانی بیماری های قلبی عروقی مانند آنژیوپلاستی با بالن مشکل کنونی فرد را درمان میکنند اما روند بیماری زمینهای را متوقف نمیسازند.
ایجاد تغییرات سالم در شیوه زندگی مطابق با رهنمودهایی که از چندین دهه تحقیقات بدست آمدهاند نه تنها سبب پیشگیری از بیماریهای قلبی عروقی میشوند بلکه خطر ابتلا به بیماریهای خطرناکی مثل سرطان و دیابت (بیماری قند خون) را نیز کاهش میدهند.
برای آشنایی با روشهای درمان بیماری های قلبی، اینجا کلیک کنید.
منبع: بیمارستان شهید رجایی