علت التهاب عضله قلب
به التهاب عضله قلب اصطلاحا میوکاردیت (myocarditis) گفته میشود که معمولا بر اثر یک عفونت ایجاد میگردد . از آنجایی که هیچ علایم آشکاری برای این وضعیت وجود ندارد معمولا التهاب عضله قلب در افراد تشخیص داده نمیشود . با این حال در موارد شدید علل التهاب عضله قلب ممکن است درد سینه ودر نهایت بزرگ شدن قلب و نارسایی قلبی مزمن ظاهر شود. شایع ترین علت بروز بیماری التهاب عضله قلب یک عفونت ویروسی میباشد و معمولا هم ویروس کوکساکی (coxsackie) مسئول این وضعیت است.همچنین میوکاردیک ممکن است بر اثر تب روماتیسمی هم ایجاد شود .بعضی از بیماری های خود ایمنی (اتوایمیون) مثل بیماری لوپوس نیز میتوانند باعث میوکاردیک شوند.
نشانه های التهاب عضله قلب
میوکاردیک اغلب هیچ علامتی ندارد .با این حال اگر علایم آن ایجاد شوند معمولا در عرض چند ساعت یا چند روز ظاهر میشوند و ممکن است شامل موارد زیر باشند:
- تب
- خستگی
- درد قفسه سینه
- طپش قلب
- در نهایت هم به خاطر بروز نارسایی قلبی ممکن است تنگی نفس و ورم مچ پاها هم ایجاد شود. به ندرت ممکن است میوکاردیت باعث مرگ ناگهانی در هنگام فعالیت شدید بدنی شود.
نحوه درمان التهاب عضله قلب
بررسیهای تشخیصی ممکن است شامل آزمایشهای خون، نوار قلب (الکتروکاردیوگرام)، کاتتریزاسیون قلبی و آنژیوگرافی میباشد. انجام اکوکاردیوگرافی در ارزیابی اندازه و عملکرد بطن های قلب مفید است.
البته خیلی از متخصصان قلب با معاینه پی به این بیماری می برند، ولی استاندارد طلایی برای تشخیص این بیماری نمونه گیری از خود بافت قلب است. اگرچه نمی توان با منفی بودن نمونه آسیب شناسی بافت، این بیماری را رد کرد.اگر پزشک مشکوک به وجود میوکاردیت شود احتمالا یک نوار قلبی خواهد گرفت تا فعالیت الکتریکی قلب را بررسی نماید و یک عکس رادیوگرافی از سینه درخواست خواهد کرد تا ببیند که ایا اندازه قلب بزرگ شده است یا خیر.
میوکاردیت یا التهاب عضله قلب معمولا خفیف بوده و قلب باید در عرض دو هفته دوباره بهبودی خود را به دست اورد .اگر نارسایی شدید قلبی ایجاد شود ممکن است انجام عمل جراحی پیوند قلب بهترین راه برای بازگشتن به سلامت طبیعی باشد.
درمان التهاب عضله قلب معمولا حمایتی بوده و شامل اجتناب از ورزش، پایش الکتروکاردیوگرافی (نوار قلب) از جهت آریتمی (بی نظمی ضربان قلب) و درمان نارسایی قلبی است. در بعضی موارد، پیوند قلب ممکن است تنها درمان موثر التهاب عضله قلب باشد.
برای آشنایی با کاردیومیوپاتی و بیماری های عضله قلب بر روی لینک ها کلیک کنید.
منبع: تبیان. وبلاگ قلب