دیابت و بیماری های قلبی عروقی

دیابت ممکن است منجر به بروز عوارض خطرناک متعددی شود. تهدیدکننده ترین این عوارض، بیماریهای قلبی عروقی میباشند. اکثر افراد دچار دیابت (در حدود دوسوم موارد) بدلیل بیماری قلبی، سکته مغزی یا بیماری عروق محیطی میمیرند. درمان با تغییر شیوه زندگی و یک داروی خاص (متفورمین) میتواند در کنترل دیابت کمک کند و خطر ابتلا به بیماریهای قلبیعروقی را کاهش دهد. با افزایش روزافزون مبتلایان به دیابت یا پیش دیابت که به بیماریهای قلبی عروقی دچار می شوند، این مطلب به ذهن میآید که بیماریهای قلبی عروقی و دیابت به شدت با یکدیگر مرتبط میباشند. شما هرچه زودتر شروع به کنترل دیابت یا پیشدیابت نمایید و خطر بیماریهای قلبیعروقی را کاهش دهید، زندگی طولانیتر و سالمتری خواهید داشت.
به نظر میرسد که دیابت از طریق روند تصلب شرایین (سفت و تنگ شدن سرخرگها بدلیل افزایش رسوبات پلاک) منجر به بیماریهای قلبیعروقی میشود. این امر با آسیب به دیواره داخلی جدارسرخرگها (اندوتلیوم) آغاز میشود. دیوارههای آسیب دیده سبب تسهیل تجمع چربیها میگردند که خود موجب تشکیل پلاک میگردد. بزرگ شدن پلاک سبب افزایش احتمال لخته شدن خون میشود. تصلبشرایین میتواند منجر به حمله قلبی (زمانیکه خونرسانی عضله قلبی شما قطع میشود)، بیماری سرخرگ محیطی (هنگامیکه عروق خونی پای شما دچار انسداد میگردد) یا سکته مغزی (هنگامیکه لخته خون سبب قطع خونرسانی مغز میشود) گردد. گرچه روند کلی بیماری بدرستی شناخته شده نیست، دیابت ممکن است در آسیب اولیه به اندوتلیوم دخیل باشد که خود سبب اختلال توانایی دیواره سرخرگها در گشادشدن به منظور تطبیق با میزان جریان خون میگردد. این حالت، بدن را مستعد ایجاد لخته خون مینماید.
برخی گروههای نژادی بدلیل استعداد ژنتیکی در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به دیابت هستند. افراد دارای والدین یا برادر و خواهر دچار دیابت نیز در معرض خطر افزایش یافته ابتلا به دیابت میباشند. به دلایل نامعلومی دیابت در زنان شایعتر و شدیدتر است. البته اغلب مجموعهای از عوامل در افراد دچار دیابت شایع هستندکه شامل چاقی، عدم فعالیت جسمانی، فشارخونبالا و افزایش کلسترول میباشند. تمامی این عوامل در ایجاد بیماریهای قلبیعروقی هم دخیل هستند.
پیشگیری از بیماری های قلبی ناشی از دیابت
منبع: بیمارستان شهید رجایی