ديابت

دیابت و بیماری قلبی

به دلایل گوناگونی دیابت در بین ایرانی‌ها حتی در میان جوانان درحد هشداردهنده‌ای در حال گسترش است. یکی از مهم ترین عوارض دیابت، ابتلا به بیماری های قلبی عروقی می باشد.

اکثر صاحب نظران علت دیابت را اضافه‌وزن و چاقی همراه با شیوه زندگی غیرفعال می دانند. دیابت بیماری خطرناکی است که در آن هورمونی تحت عنوان انسولین یا تولید نمی‌شود یا به شکل مناسبی عمل نمی‌کند. انسولین برای تبدیل قند موجود در خون و غذاها به انرژی ضروری است. در فرد دچار دیابت بدلیل اینکه انسولین کمبود دارد یا بخوبی عمل نمی‌کند، قند (گلوکز) تا سطوح خطرناکی در خون بالا می‌رود که می تواند منجر به بیماری های قلبی شود. دو نوع دیابت وجود دارد: نوع ۱ که تحت عنوان دیابت جوانان نیز خوانده می‌شود و نوع ۲ که شایع‌ترین شکل آن است و بدن در آن به شکل موثری نمی‌تواند از انسولین تولید شده استفاده ‌کند (این حالت مقاومت به انسولین نامیده می‌شود). گرچه در این حالت با گذشت زمان، پانکراس (لوزالمعده) شروع به نارسا شدن می‌کند و توانایی خود جهت تولید کافی انسولین به منظور غلبه بر مقاومت به انسولین را از دست می‌دهد. با بروز این پدیده سطح قندخون تا مقادیر غیرسالمی افزایش می‌یابد و ممکن است منجر به بیماری های قلبی عروقی شود. دیابت نوع ۲، به عنوان یک عامل خطر اصلی در ایجاد بیماری‌های قلبی‌عروقی مطرح می‌باشد.

سندرم مقاومت به انسولین (سندرم متابولیک) و بیماری قلبی

سندرم مقاومت به انسولین که سندرم متابولیک نیز نامیده می‌شود، مجموعه‌ای از ویژگی‌های پرخطر مربوط به سلامتی است که به شکل قابل توجهی احتمال ابتلا به دیابت نوع ۲، بیماری قلبی‌عروقی یا هر دو را افزایش می‌دهد. سندرم مقاومت به انسولین در ایران درحال افزایش است و افراد زیادی دچار آن می‌باشند. علت زمینه‌ای سندرم مقاومت به انسولین و افزایش آن در ایران اضافه‌وزن و چاقی، شیوه زندگی بدون تحرک و برخی عوامل ژنتیکی است.
اگر شما سه یا تعداد بیشتری از ویژگی‌های زیر را داشته باشید دچار این سندرم هستید:
• تجمع چربی در دورکمر (چاقی سیب شکل). دورکمر بیش از۴۰ اینچ (۱۰۲سانتی‌متر) در مردان و بیش از ۳۵ اینچ (۸۸ سانتی‌متر) در زنان.
• سطح تری‌گلسیرید بالا (چربی خون بالا) (بیش از mg/dl 150، ).
• سطح کلسترول HDL (کلسترول‌خوب) پایین: کمتر از mg/dl 40 در مردان و کمتر از mg/dl 50 در زنان.
• فشارخون ۱۳۰/۸۵ میلی‌متر جیوه یا بیشتر.
• سطح بالای گلوکز ناشتای خون شاخصی برای مقاومت به انسولین،mg/dl 110 یا بیشتر.

مطالعه مقاله روشهای درمان بیماری های قلبی

منبع: بیمارستان شهید رجایی

نوشته های مشابه

همچنین ببینید
بستن
دکمه بازگشت به بالا