كارديوميوپاتي ها

التهاب عضله پریکارد قلب

انواع بیماری های درگیر کننده پرده پری کارد را التهابات، تومورها و تجمع مایعات مختلف در آن تشکیل می دهند. شاید با ساختمان قلب زیاد آشنایی نداشته باشید. به طور طبیعی قلب عضله ای است که از ۴ حفره مختلف تشکیل شده است اما کل این ساختمان درون کیسه ای قرار گرفته که در علم پزشکی به آن، کیسه دور قلب یا پری کارد می گویند. این کیسه در حالت عادی، علاوه بر قلب حدود ۳۰ تا ۵۰ سی سی مایع را هم در خود دارد. مثل سایر قسمت های قلب، پوشش اطراف قلب هم می تواند به بیماری دچار شود و برای فرد علائم مختلفی ایجاد کند. پس آشنایی با پری کارد برای تشخیص و درمان زودرس بیماری های عضله قلب بسیار مهم است.

پریکارد یا آبشامه دو لایه دارد: لایه داخلی به دیواره عضلانی قلب چسبیده است و لایه خارجی حفره قفسه سینه‌ که قلب در آن قرار گرفته است را می‌پوشاند. بین این دو لایه، مایع لغزنده‌ای وجود دارد که قلب را در عین ثابت بودن در جای خود، قادر به تپیدن می‌کند. پرده پری کارد هم مثل تمام قسمت های بدن می تواند بیمار شود اما معمولا بیماری های آن از دیگر اعضای بدن ناشی می شوند و مربوط به خود آن نیستند. به عبارت دیگر، سر منشا بیماری عضو دیگری به جز پرده اطراف قلب است و بیماری پس از مدتی به این پرده گسترش و انتشار پیدا کرده است.

به هر حال، همیشه به میزان کمتر این احتمال وجود دارد که بیماریهای عضله قلب از خود این بخش از بدن هم شروع شده باشد.

علایم التهاب عضله پریکارد قلب

این پرده گاهی ملتهب شده، باعث می شود مقدار اندکی مایع درون آن جمع شود اما چون مقدار مایع کم است، معمولا مشکلی برای بیمار ایجاد نمی شود.

مشکل اصلی این است که این التهاب باعث بروز درد در قفسه سینه می شود به طوری که معمولا با تنفس بیمار تشدید می شود. علل ملتهب شدن این پرده بسیار متفاوت است. گاهی عفونت ها باعث بروز این التهاب می شوند. این عفونت ها معمولا ویروسی هستند و گاهی خود به خود و حتی بدون درمان بهبود پیدا می کنند. انجام جراحی قفسه سینه، پرتو درمانی قفسه سینه و نارسایی شدید کلیه از دیگر علل پریکاردیت یا التهاب پرده دور قلب هستند.

در ضمن بیماری های خود ایمنی نیز می توانند باعث بروز التهاب پری کارد یا در اصطلاح علمی پری کاردیت شوند. بیماری های خودایمنی بیماری هایی هستند که از تخریب بدن به وسیله سیستم ایمنی خود بدن ناشی می شوند. در این بیماری ها، به جای اینکه سیستم ایمنی علیه میکروب ها و عوامل خارجی وارد عمل شود، بر علیه خود شروع به فعالیت می کند و بخش های مختلفی از خود را تخریب می کند. نام بیماری برحسب محل درگیری متفاوت است.

بیماری های خودایمنی می توانند مفاصل، عضلات، چشم، ریه ها، کلیه ها، مجاری صفراوی، روده ها، عروق و در اصل تمام بخش های بدن را درگیر کنند. قلب هم در این میان استثنا نیست و بخش های مختلف آن از جمله عضله قلب، دریچه های قلب و حتی پری کارد ممکن است در این بیماری ها دچار اختلال شوند. درگیری پری کارد به صورت التهاب و تجمع حجم اندکی از مایع درون آن است. باز هم دردی در قفسه سینه وجود دارد که با تنفس بیشتر می شود و این درد در اکثر مواقع تیر کشنده است.

علاوه بر این، سکته های قلبی هم گاهی باعث تحریک و التهاب عضله پریکارد می شوند. معمولا این حالت باعث می شود که مدتی پس از بهبود سکته قلبی، هنوز درد بیمار ادامه داشته باشد.

اگر التهاب ویروسی عضله قلب، ناشی از سکته قلبی، جراحی یا پرتو درمانی باشد ممکن است تجویز داروهای ضد التهاب برای بهبود و تسکین التهاب عضله پریکارد موثر باشد اما تصمیم گیری قطعی به بررسی بیمار از سوی یک متخصص قلب و عروق نیاز دارد تا بر حسب عامل زمینه ای، نوع درمان مناسب مشخص شود.

برای آشنایی با ” درمان التهاب عضله قلب” و ” آب آوردن قلب ” بر روی لینک کلیک کنید.

منبع: تبیان. آفتاب

نوشته های مشابه

همچنین ببینید
بستن
دکمه بازگشت به بالا