بزرگی عضله قلب
[sbu_post_image]
بزرگی عضله قلب یکی از بیماریهایی است که به افزایش غیرطبیعی اندازه این عضو حیاتی بدن انسان گفته شده و با مشکلات قلبی ـ عروقی دیگری نیز همراه است.
علل بزرگی عضله قلب
بزرگی اندازه قلب 2 نوع است:
نوع اول ضخیم شدن عضلات قلب در اثر بار اضافی که به قلب وارد میشود ایجاد میشود؛ این حالت از بزرگی عضله قلب معمولا دیواره حفرههای اصلی قلب به اسم بطنها را درگیر میکند.
نوع دوم بزرگی عضله قلب در نتیجه افزایش اندازه داخلی یکی از حفرههای قلب روی میدهد (دیلاتاسیون)؛ این بزرگی بسته به علت ایجاد آن ممکن است در یک، دو، یا همه حفرههای قلبی رخ دهد.
عوارض بزرگی عضله قلب
به جز بزرگی عضله قلب در ورزشکاران که یک امر طبیعی و حتی مفید در نظر گرفته میشود، در بقیه موارد، بزرگ شدن عضله قلب موجب بروز اثرات سوء روی سلامت میشود.
مشکلاتی که در اثر بزرگی عضله قلب ایجاد میشود شامل موارد زیر است:
- نارسایی قلب
- نامنظمشدن ضربان قلب
- درد قفسه سینه
- حملات قلبی
اگرچه دیواره قلب ممکن است ضخیم شده باشد اما این ضخیم شدن عضلات قلب به معنای این نیست که کار پمپ خون بهتر صورت میگیرد. این قلبها دیواره ضخیم یا حفرههای بزرگ قادر نیستند که کار پمپ خون را به خوبی انجام دهند. از آنجا که همزمان با ضخیمشدگی عضلات، عروق خونی قلب به اندازه کافی زیاد نمیشود، پس شانس حملات قلبی در این افراد بیشتر است.
علایم بزرگی عضله قلب
بعضی مواقع هنگامی که میزان بزرگی عضله قلب خفیف باشد، هیچ علامتی در بیماران دیده نمیشود اما اگر بیماران علامتدار شوند، علایم بهصورت زیر خواهد بود:
- نفس نفس زدن یا کمآوردن در هنگام ورزش و فعالیتهای بدنی
- احساس فشار یا درد روی قفسه سینه
- تپش قلب (قلب سریع میزند و یا در قفسه سینه جست و خیز میکند)
- تورم در ناحیه مچ پاها و ساق پاها
- سرگیجه یا احساس سبکی سر
- از دست دادن هوشیاری
در بزرگی عضله قلب خفیف این علایم، فقط هنگام ورزش یا فعالیت شدید ایجاد میشوند اما در حالت شدیدتر حتی هنگام استراحت هم این علایم بهوجود میآید. البته بسیاری از بیماریهای قلبی و ریوی دیگر هم میتوانند این علایم را ایجاد کنند و این علایم برای بزرگی عضله قلب اختصاصی نیستند.
درمان بزرگی عضله قلب
از آنجایی که بزرگی عضله قلب شانس مرگ و میر را زیاد میکند و موجب میشود که کیفیت زندگی بیماران اختلال پیدا کند، درمان بزرگی عضله قلب بهشدت توصیه میشود.
درمان بزرگی عضله قلب هر چه زودتر شروع شود، از پیشرفت بیماری جلوگیری میکند و به بهبود علایم بزرگی عضله قلب کمک میکند. حتی اگر بزرگی عضله قلب بهطور اتفاقی و قبل از بروز علایم کشف شود هم باید درمان از همان موقع شروع شود.
اگر شما هرگونه علایم قلبی دارید که در فعالیت یا استراحت ایجاد میشود، هرچه سریعتر به پزشک مراجعه کنید. علایم مهمی که میتواند برای شما هشداردهنده باشند، همانهایی هستند که در قسمت علایم بیماری ذکر کردیم. این علایم ممکن است نشانهای از بزرگی عضله قلب باشند که درمان هرچه سریعتر را طلب میکنند. توصیه دیگر ما این است که اگر یکی از افراد خانواده شما دچار بزرگی عضله قلب بهصورت ژنتیکی است، حتما برای کنترل قلب خود به پزشک مراجعه کنید. در این موارد انجام یک عکس ساده قفسه سینه و گرفتن نوار قلب میتواند خیال شما را از وجود این بیماری راحت کند. حتی ممکن است در این موارد اکوکاردیوگرافی هم لازم باشد. تصمیمگیری در این موارد را به پزشک متخصص قلب و عروق واگذار کنید.
بهترین راه درمان بزرگی عضله قلب، از بین بردن بیماریهای زمینهای موجود است (مثل کنترل فشارخون.) علاوه بر آن، یکسری درمانهای دارویی هم برای بهبود علایم وجود دارد: مثلا داروهای مدر برای خارجکردن مایع اضافی بدن یا دیگوکسین برای تقویت پمپاژ قلب و … هم وجود دارند که آنها را پزشک مربوطه طبق صلاحدید تجویز میکند. پس شما در انتخاب درمان دخالت نکنید و سر خود هیچگونه دارویی (حتی داروهای گیاهی) را مصرف نکنید.
برای آشنایی با ” درمان بیماری های عضله قلب و کاردیومیوپاتی ها” بر روی لینک کلیک کنید.
منبع: ویستا. شیعه نیوز