بيماريهاي دريچه اينارسايي قلبي

تنگی دریچه میترال قلب

بیماری دریچه ای قلب اساسا به دو نوع تقسیم می شود: تنگ شدن دریچه که جلوی جریان طبیعی خون را می گیرد، یا گشاد شدن دریچه که باعث برگشت خون به عقب و به درون قلب می شود.

تنگی دریچه میترال در بزرگسالان اغلب از عوارض تب رماتیسمی است. علائم اصلی خستگی، تنگی نفس بویژه هنگام فعالیت به دلیل کاهش برون ده قلبی است. برخی بیماران را میتوان با درمان طبی و توسط داروهایی که ضربان قلب را کاهش میدهند و از انعقاد جلوگیری میکنند درمان کرد. اگر این اقدامات موفق نبود باز کردن دریچه به طریق جراحی یا تعویض آن با یک دریچه مصنوعی ضروری است. پس زدن خون از دریچه میترال نیز در اثر آسیب دریچه ای به دلیل تب رماتیسمی یا در برخی بیماران در اثر پاره شدن طنابهای عضلانی که به دریچه ها متصل است (یکی از عوارض حمله قلبی) ایجاد میشود. علائم تنگی دریچه میترال قلب، تپش قلب و نارسایی قلب است . بیمارانی که با درمان طبی بهبود نیابند از طریق جایگزین کردن دریچه مصنوعی درمان میشوند.

دریچه میترال ممکن است هنگام بسته شدن برآمدگی پیدا کند. به این عارضه بیرون زدگی (پرولاپس) دریچه میترال گویند. علل متعددی برای آن وجود دارد که اکثر آنها بی خطر است. اغلب علائمی وجود ندارد. هنگامی که پزشک متخصص قلب در یک معاینه بدنی قلب شما را گوش میکند با شنیدن یک صدای مخصوص (کلیک) در زمان انقباض بطنی (سیستول) به این تشخیص مشکوک میشود. اگر بیرون زدگی (پرولاپس) با پس زدن خون از دریچه میترال همراه شود درد قفسه سینه – تپش قلب – ضربان نامنظم قلب – و خستگی بروز میکند. جراحی قلب معمولا ضرورتی ندارد.

با تنگ شدن دریچه از کفایت عملکرد پمپی قلب کاسته شده و منجر به مشکلات متعددی میشود . مثلا در تنگی دریچه میترال، هنگام انقباض دهلیز چپ، خون کمتری وارد بطن چپ می شودکه این امر موجب محدودیت مقدار جریان خون پمپ شده به بدن می شود . وقتی دریچه کاملابسته نشود، خون به حفره قلبی پس می زند، همچنین این حالت دریچه، توانائی قلب برای پمپ حجم ضروری خون به قسمتهای دیگر بدن را مختل می سازد . مثلا اگر دریچه میترال کاملا بسته نشود، هنگام انقباض بطن چپ، خون بجای حرکت بسوی آئورت،به دهلیز چپ پس خواهد زد. خون پس زده به دهلیز چپ موجب ایجاد فشار در دهلیز وپس زدن خون به ریه ها می شود . افزایش حجم و فشار در ریه ها عملکرد آنها را محدود می کند .

آشنایی با بیماری نارسایی دریچه میترال (کلیک کنید)

منبع: دکتر یوسف نیا. اطلاعات پزشکی خانواده

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا