بیماریهای عروق قلبدرمان هاي بيماريهاي قلبي

فیبریلاسیون دهلیزی قلب

آریتمی های قلبی ریتم های غیر طبیعی قلب، انواع مختلفی دارند . لرزش (فیبریلاسیون) دهلیزی شایع ترین علت نامنظمی ضربان قلب و آریتمی های قلبی است. نوعی از سریع تر بودن و آریتمی های قلبی ، فیبریلاسیون (لرزش) نام دارد که در نتیجه ی آن، قلب قادر نیست به طور مؤثر کار کند. فیبریلاسیون دهلیزی به طور مستقیم کُشنده نیست، ولی می تواند به این معنی باشد که خون در داخل دهلیز لخته می شود و حرکت این لخته و رسیدن آن به مغز می تواند موجب سکته مغزی شود. احتمال بروز سکته مغزی در افراد مبتلا به فیبریلاسیون دهلیزی قلب ۶ برابر بیشتر است و افراد مبتلا به بیماری آریتمی های قلبی ۲برابر بیش از افراد دارای ریتم قلب طبیعی در خطر مرگ قرار دارند.

علل فیبریلاسیون دهلیزی قلب

در سال های اخیر مشخص شده است که فیبریلاسیون دهلیزی قلب هنگامی ایجاد می شود که امواج الکتریکی ضعیف به طور تصادفی و معمولاً از یک نقطه آغاز کننده در سیاهرگ های ریوی، به داخل و خارج از محیط دهلیز حرکت می کنند. (سیاهرگ های ریوی خون اکسیژن دار را از ریه ها به قلب می آورند). عوامل بسیاری احتمال ایجاد این فرآیند را افزایش می دهند.

علل فیبریلاسیون دهلیزی قلب عبارتند از:

– علل فیبریلاسیون دهلیزی قلب می تواند بیماری های قلبی عروقی، مانند بیماری های عروق کرونر و حمله قلبی، پرفشاری خون، بیماری دریچه های قلب، آسیب دیدگی عضله قلب، التهاب بافت های قلب و عمل جراحی قلب باشد.

– فیبریلاسیون دهلیزی قلب به علت پرکاری تیرویید.

– دیابت (مرض قند) می تواند منجر به فیبریلاسیون دهلیزی قلب گردد.

– بعضی از داروها و مصرف زیاد الکل و پایین بودن میزان پتاسیم، منیزیم یا کلسیم بدن منجر به فیبریلاسیون دهلیزی قلب می گردد .

– به دنبال هر نوع عمل جراحی فیبریلاسیون دهلیزی قلب می تواند ایجاد گردد .

– کاهش دمای بدن (هیپوترمی).

– علل تنفسی، مانند ذات الریه (پنومونی)، سرطان ریه یا آمبولی (ایجاد لخته) در ریه در یک نهم موارد بدون وجود بیماری خاص زمینه ای، فیبریلاسیون دهلیزی قلب وجود دارد.

فیبریلاسیون دهلیزی قلب به ویژه در زیر ۶۰ سالگی دیده می شود و گاهی آن را «فیبریلاسیون دهلیزی محض» می نامند. افراد مبتلا به فیبریلاسیون دهلیزی قلب ممکن است احساس کنند که قلبشان دچار طپش شده است یا به قفسه ی سینه به طور محکم ضربه می زند. بسیاری از بیماران دچار غش یا گیجی می شوند ولی عده زیادی از افراد به طور کامل از غیر طبیعی بودن ضربان قلب خون بی اطلاع هستند، به ویژه اگر ضربان قلب خیلی سریع نشده باشد. نشانه ها، بیشتر هنگامی ایجاد می شوند که فیبریلاسیون دهلیزی قلب سریع، با سرعتی بیش از ۱۰۰ ضربان در دقیقه روی می دهد. هنگامی که خون به طور مؤثر و لازم از قلب عبور نکند، سایر نشانه ها ظاهر می شوند. ممکن است تنگی نفس به ویژه در وضعیت درازکش، تورم مچ پاها و خستگی (در اکثر ساعات) ایجاد شوند. سالیانه در بیش از ۴۶۰۰۰ نفر در انگلیس فیبریلاسیون دهلیزی قلب جدید تشخیص داده می شود. بیماری فیبریلاسیون دهلیزی قلب در آقایان کمی شایع تر از خانم هاست و بعد از ۵۰ سالگی، احتمال ایجاد آن به ازای هر دهه عمر ۲ برابر می شود.

تشخیص فیبریلاسیون دهلیزی قلب

تشخیص فیبریلاسیون دهلیزی قلب به وسیله الکتروکاردیوگرافی (ECG9 که در آن الگوی نامنظم الکتریکی قلب دیده می شود صورت می گیرد. آزمایش خون برای رد نمودن علل فیبریلاسیون دهلیزی قلب مانند پرکاری تیرویید انجام می شود. در مواردی که فقط گاهی حملات روی می دهند باید از ECG بیست و چهار ساعته (مثلاً به وسیله دستگاه هولتر) استفاده کرد. معمولاً رادیوگرافی قفسه سینه و اکوکاردیوگرافی برای کمک به تشخیص علت فیبریلاسیون دهلیزی قلب انجام می شود. مبتلا بودن به فیبریلاسیون دهلیزی قلب ، خطر بروز سکته مغزی را افزایش می دهد. از این رو حتی در صورت عدم وجود مشکل در ارتباط با تپش قلب، یافتن علت و درمان مناسب بیماری فیبریلاسیون دهلیزی قلب اهمیت دارد.

درمان فیبریلاسیون دهلیزی قلب

اهداف درمان فیبریلاسیون دهلیزی قلب عبارتند از:

– هدف از درمان فیبریلاسیون دهلیزی قلب برقرار کردن ریتم منظم قلب با استفاده از شوک الکتریکی (البته هر چه مدت بیشتری از فیبریلاسیون دهلیزی گذشته باشد و به ویژه پس از ۳ ماه، احتمال موفقیت شوک الکتریکی به دلیل تطابق یافتن قلب با ریتم جدید کمتر می شود). بعضی داروهای درمان فیبریلاسیون دهلیزی قلب هم می توانند ریتم طبیعی قلب بازگردانند (به ویژه در صورتی که فقط چند روز از فیبریلاسیون دهلیزی قلب گذشته باشد.)

– کنترل ضربان قلب با داروهایی مانند دیگوکسین.

– درمان فیبریلاسیون دهلیزی قلب و پیشگیری از تشکیل لخته و ایجاد سکته مغزی با داروهای رقیق کننده خون

برای مطالعه ” بیماری های بطن قلب ”  و ” درمان بیماری قلبی با ورزش ” کلیک کنید .

منبع : راهنمای پزشکی خانواده – سکته قلبی و انواع بیماریهای قلب و عروق

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا