تنگی خفیف دریچه آئورت
آئورت شریان اصلی قلب است. زمانی که خون قلب را ترک می کند، بطن چپ خون را از طریق آئورت به کل بدن می فرستد. در بیماری تنگی دریچه آئورت، دریچه آئورت به طور کامل باز نمی شود که خون از آن عبور کند که این بیماری جریان خونی را که به سمت نواحی مختلف بدن می رود را محدود می کند.
تنگی دریچه آئورت ممکن است با منشأ مادرزادی یا اکتسابی باشد .معمولا در تنگی دریچه آئورت منفذ پیشرفت کرده و در سنین میانسالی قابل توجه می شود . زیرا سالها جریان متلاطم turbulant باعث آسیب دیدگی ، ضخیم شدن و کلسیفسکاسیون لت ها می شود . تنگی روماتیسمی آئورت در نتیجه جوش خوردن محل اتصال لت ها ایجاد می شود و معمولاً با بیماری دریچه میترال همراه است شایع ترین علت تنگی آئورت در بالغین ، تنگی دژنراتیو آئورت است که ناشی از پیری بوده و معمولاً در سنین بالای ۶۵ اتفاق می افتد . تنگی آئورت در مردان شایع تر از زنان است.
دریچه آئورت که دارای سه برگچه (لت) هلالی شکل میباشد، جریان خون را از بطن چپ به آئورت هدایت میکند. آئورت سرخرگ بزرگی است که خون را به سایر قسمتهای بدن میرساند. تنگی (باریک شدن) و نارسایی (برگشت به عقب خون) دریچه آئورت ممکن است موجب کاهش جریان خون به قسمتهای مختلف بدن شود. دریچه آئورت ممکن است توسط تب روماتیسمی یا عفونت، آسیب ببیند. برخی از افراد با یک دریچه آئورت دولتی (یک دریچه با دولت به جای سه لت) متولد میشوند. یک دریچه دولتی ممکن است کارآیی کمتری داشته باشد و با افزایش سن، بیشتر دچار عفونت یا رسوب کلسیم شود. در افراد دارای دریچههای آئورت دو لتی، بدون توجه به شدت بیماری دریچه، سرخرگ آئورت نیز ممکن است غیرطبیعی باشد.
افراد مبتلا به تنگی خفیف دریچه آئورت ممکن است در طول دوران بیماری هیچ مشکلی از این بیماری را حس نکنند. این بیماری ممکن است پس از سوفل قلبی و یا پس از آزمایشات قلبی خود را نشان دهد.
علائم تنگی دریچه آئورت
علائم اصلی بیماری تنگی آئورت عبارتند از :
- فرد با فعالیت (ورزش) دچار نفس تنگی می شود که با استراحت این درد بر طرف می شود.
- درد قفسه سینه
- فرد با ورزش دچار نفس تنگی , احساس سنگینی , احساس فشار می شود.
- فرد با فعالیت دچار غش ، ضعف، سرگیجه می شود.
- افزایش ضربان قلب با فعالیت
در شیرخواران و کودکان، علائم این بیماری عبارتند از :
خستگی همراه فعالیت( در موارد خفیف)، مشکلات تنفسی که ظرف چند روز یا چند هفته پس از تولد، کودک به آن دچار می شود (در موارد شدید). تنگی آئورت در کودکان ممکن است خفیف تر از بزرگسالان باشد. همچنین ممکن است در معرض خطر بیماری عفونت قلبی(اندوکاردیت باکتریایی) نیز باشند.
دریچه آئورت یکی از چهار شکلی است که جریان خون به داخل و خارج از قلب را کنترل میکند. در نتیجه، دیواره عضلانی آن ضخیم (یک بیماری شناخته شده به عنوان هایپرتروفی) و بطن چپ ممکن است بزرگ تر شود
منبع: دلنیا. ویکی پی جی. دکتر سلام