تشخیص نوار قلب
علائم بیماری قلبی از مهم ترین ابزارهای تشخیص در تعیین نوع بیماری قلبی هر فرد می باشد و متخصص قلب با تکیه به شرح حال دقیق از روش های تشخیصی مکمل استفاده می کند.
پزشک متخصص قلب و عروق، با نگاه کردن، گوش کردن توسط گوشی پزشکی، سنجش فشار خون با فشارسنج و جویا شدن از وضعیت جسمانی گذشته و حال شما و همچنین در صورت لزوم شرح حال دیگر اعضای خانواده از لحاظ سلامت و مشکلات احتمالی را شامل بوده و انجام میگیرد. سپس بر اساس همین اطلاعات تصمیم میگیرد که از کاربرد تشخیصی نوار قلب استفاده کند یا خیر.
روشهای تشخیص بسیار پیشرفته نیز هم اکنون برای تشخیص تکمیلی بیماریهای قلبی در اختیار میباشد. با این وجود، شرح حال دارای اهمیت ویژه بوده و در تشخیص اولیه بیماری قلبی همچنین تشخیص نیاز به نوار قلبی بسیار مفید و موثر است.
با نوار قلب تا حدودی از خون رسانی قلب، بیماری عضله قلب، تغییرات یونی در بدن و تاثیر داروهای قلبی مطلع میشویم. گرفتن نوار قلب یک آزمایش ضروری بوده و تکمیل کننده معاینه بیمار است.
در صورتی که فرد در حالت استراحت بصورت ناگهانی دچار تپش قلب شده و پس از چند دقیقه طپش قلب بصورت خودبخود و دفعتا قطع شود احتمالا آریتمی قلبی وجود داشته است. در این موارد گرفتن نبض و شمارش ضربان قلب در تشخیص علت طپش قلب بسیار کمک کننده است. در صورتی که امکان مراجعه فوری به مرکز پزشکی و ثبت الکتروگرام قلب در هنگام طپش وجود داشته باشد تشخیص آریتمی قلبی بسیار آسان می شود. ممکن است فرد گاها دچار احساس ریزی داخل قفسه سینه و یا احساس یک ضربان قوی نماید. در این موارد ممکن است یک ضربان نابجای قلبی(PVC ،PAC ) وجود داشته باشد.
این ضربان های نابجا براحتی توسط نوار قلب(در صورت وجود در هنگام ثبت نوار) قابل تشخیص می باشند. حملات تپش قلب در مبتلایان به اختلالات قلبی نظیر نارسایی قلب و یا مشکلات دریچه ای مطرح کننده آریتمی هایی از قبیلAF ، فلوتر دهلیزی و یا تاکی کاردی بطنی بوده و با توجه به عوارض مهم این آریتمی ها بررسی دقیق و درمان مناسب الزامی است.
در صورتی که در هنگام حملات طپش قلب امکان معاینه و یا ثبت الکتروگرام قلبی یا نوار قلب نباشد یکی از روش های تشخیص هولتر مونیتورینگ قلب می باشد; توسط این روش امکان ثبت نوار قلب برای ۲۴ تا ۴۸ ساعت وجود داشته و در صورتی که حملات طپش قلب فراوان باشد(مثلا روزی یک بار) امکان ثبت الکتروگرام در هنگام طپش قلب وجود دارد. گاها شک بالینی پزشک به آریتمی زیاد بوده و در صورت تمایل بیمار به برطرف شدن آریتمی مطالعه الکتروفیزیولوژی و در صورت القا آریتمی adlation توصیه می شود.
در تشخیص با نوار قلب، با استفاده از الکترودهایی که روی قفسه سینه و اندامها قرار میگیرد،گزارشی از فعالیت الکتریکی قلب ثبت میشود.
مقاله کاربردهای نوار قلب (کلیک کنید.)
منبع: وبلاگ قلب. خبر البرز