تست ورزش

تست ورزش در بیماران قلبی

در اوایل انسداد عروقی در بیماران آتژین پایدار، معمولا در حالت استراحت مشکلی وجود ندارد و علائم بیماری انسداد سرخرگهای کرونر قلب غالبا در هنگام فعالیت بیمار ظاهر می‌شوند و بنابراین برای بررسی دقیقتر و واقعی‌تر وضعیت خونرسانی به عضله قلب بهتر است قلب را در شرایط فعالیت و استرس بررسی کنیم تا اگر یک منطقه به علت تنگی سرخرگی (آترواسکلروز)  دچار افت نسبی جریان خون (ایسکمی) است خود را بهتر نشان دهد. در اینصورت با درمان بموقع تنگی عروق قلب ، از پیشرفت بیماری و خطرات بعدی پیشگیری خواهد شد. پس می توان از تست ورزش در بیماران قلبی برای تشخیص این گونه بیماری های قلبی استفاده کرد.

تست ورزش (تست استرس) (exercise test, stress test) که به آن تست تِرِدمیل (treadmill test) هم می گویند نحوه ی عملکرد قلب را در هنگام فعالیت و ورزش نشان می دهد. هنگامی که بدن سخت تر کارم ی کند به اکسیژن بیشتری نیاز دارد و در نتیجه قلب باید خون بیشتری را پمپ کند با تست ورزش نشان داده می شود که آیا خون رسانی در سرخرگ های تغذیه کننده قلب کاهش یافته است یا نه. همچنین تست ورزش ، نوع و میزان ورزش و فعالیت بدنی مناسب برای بیمار قلبی را تعیین می کند. در تست ورزش پس از وصل کردن چند الکترود بر روی سینه، فرد مورد آزمایش بر روی یک نوار متحرک (تِرِدمیل ) راه می رود و یا بر روی دوچرخه ثابتی پا می زند و به طور همزمان منحنی های الکتریکی ضربان قلب بر روی مانیتور نشان داده و بر روی نوار قلبی ثبت می شوند. با اضافه شدن سرعت تِرِدمیل در تست ورزش تغییرات حاصله در ضربان قلب به ثبت می رسند. در تست ورزش ممکن است از فرد خواسته شود به مدت ۲ دقیقه در داخل یک لوله نفس بکشد. در هر زمان که لازم بود می توان آزمایش و تست ورزش را متوقف کرد. قبل از تست ورزش ضربان قلب و فشار خون بیمار کنترل می شود و پس از پایان تست ورزش نیز بیمار می نشیند یا دراز می کشد و در این حالت نیز ضربان قلب و فشار خون کنترل می شود. انجام تست ورزش در افراد دارای قلب سالم با خطر بسیار ناچیزی همراه است و مانند راه رفتن سریع یا پریدن است. همواره در زمان انجام تست ورزش باید پزشک متخصص قلب حضور داشته باشد تا در صورت بروز مشکل، اقدام لازم درمانی را انجام دهد. از تست ورزش برای تشخیص موارد زیر استفاده می شود:

– تست ورزش برای تشخیص بیماری عروق کرونر قلب .

– تست ورزش برای تشخیص علل قبلی درد قفسه سینه، تنگی نفس یا سیاهی رفتن چشم.

– تعیین میزان ایمن فعالیت بدنی با تست ورزش.

– تست ورزش برای تعیین میزان مؤثر بودن اقداماتی که به منظور بهبود گردش خون سرخرگ کرونر در افراد مبتلا به بیماری سرخرگ مزبور انجام می شوند.

– تست ورزش برای تعیین میزان خطر بیماری های قلبی مانند حمله قلبی

نکته: بر حسب نتایج حاصل از تست ورزش، ممکن است تست های بیشتری مانند تست استرس هسته ای یا کاتتریزاسیون کرونر درخواست شوند.

آمادگی بیمار قبل از تست ورزش قلب

لازم است از ۳ ساعت قبل از انجام تست ورزش قلب ناشتا بوده یا غذای سنگینی مصرف نکرده باشید و سیگار نیز نکشیده باشید. بهتر است برای تست ورزش قلب لباس و کفشی راحت پوشیده و قبل از انجام آزمایش، فعالیت نرمشی و گرم کردن بدن انجام دهید اما فعالیت فیزیکی شدید انجام ندهید. همچنین  (چنانچه مبتلا به دیابت هستید پس از صرف یک غذای سبک ، ۱ ساعت ناشتا بودن قبل از تست ورزش قلب کافی است و نیازی به تغییر مقدار انسولین وجود ندارد و حتما به پزشک خود اطلاع دهید).

کاربرد تست ورزش در بیماران قلبی

در مجموع تست ورزش قلب آزمونی است که می‌تواند تنگی‌های عروق کرونری قلب (تنگی های تا حد بیشتر از ۶۰%) را نشان دهد و پزشک را در تصمیم‌گیری برای انجام دادن یا ندادن اقدامات تهاجمی‌تر (مانند آنژیوگرافی) راهنمایی کند. از کاربردهای دیگر تست ورزش قلب در مورد ارزیابی قدرت عملکردی (تحمل فعالیتهای بدنی) افرادی است که‌ دچار سکته‌های قلبی شده اند یا دچار نارسایی قلبی هستند تا بتوان میزان فعالیت مجاز را برای ایشان مشخص کرد.

اشکالات تست ورزش قلب

تا ۲۵% موارد (بر اساس رگ درگیر)، تست ورزش قلب میتواند بطور کاذب منفی (یعنی گزارش منفی برخلاف وجود انسداد کرونری) باشد. و بلعکس گاهی تست ورزش قلب بطور کاذب مثبت میشود (یعنی گزارش مثبت در فرد سالم). همچنین تست ورزش قلب نمی تواند تنگی های خفیف آترواسکلروتیک را تشخیص دهد.هرچند این پلاک های آترواسکلروتیک اهمیت بالینی کمتری دارند ، اما گاهی شکافته شده موجب حمله قلبی می شوند.

مشاهده مقاله تست ورزش قلب و روش انجام آن

منبع : راهنمای پزشکی خانواده – سکته قلبی و انواع بیماریهای قلب و عروق

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

همچنین ببینید
بستن
دکمه بازگشت به بالا