فشارخون بالا

استرس و فشار خون بالا

اضطراب و دلواپسی و اشتغالات فکری می توانند باعث افزایش فشار خون بالا گردند. این عمل، جواب طبیعی و سالم عروق کورونر است که اگر سالم باشند با این اختلالات مقابله نمایند.
در هر حال، اگر قرار باشد عروق کورونر شما برای هر موضوع جزئی تحت فشار و منگنه قرار گیرد، این کار سبب می شود که جدار داخلی آنها ضخیم شود و به این ترتیب دیواره آنها ،حالت انعطاف پذیری قبلی خود را از دست می دهند. همین عمل ناشی از استرس سبب می شود که جریان خون در رنگ کندتر و محدود شود و فشار خون بالای دائم را به بار آورد.
بنابراین روشهای تن آرامی استرس و انجام تمرینات تن آرامی استرس  ممکن است سودمند باشد.

استرس و نیاکان غارنشین ها

اجداد ما به خوبی می دانستند که باید در مقابل خطرات فیزیکی، پاسخ استرس نشان دهند. وقتی آن ها به غارهایشان بر می گشتند به تنها چیزی که فکر می کردند بقای خودشان بود. هر روزی که خوراک کافی و سرپناهی داشتند بهترین روز زندگی شان بود که این همیشه هم ساده نبود. حیوانات درنده هم در فکر شکار و حفظ بقای خودشان بودند. به همین جهت برای اینکه انسان های ماقبل تاریخ فرصتی برای مبارزه داشته باشند، طبیعت چیزی مانند یک نرم افزار ساخت که به استرس آن ها کمک کند یا مستقیم با موقعیت خطرناک روبرو شوند یا با هم از آن فرار کنند. استرس و فشار خون بالای ناشی از آن واکنشی ناخودآگاه برای کنار آمدن با خطرات و زنده ماندن از خود نشان می دادند. به این واکنش، پاسخ استرس می گویند که فرد در استرس بین فرار یا قرار یکی را انتخاب می کند. واضح است که جهان از زمان نیاکان غارنشین ما تا کنون خیلی فرق کرده ولی بدن انسان و اثرات ناشی از استرس همچون فشار خون بالا تغییری نکرده است. به بیان دیگر بسیاری از ما هنوز برای کنار آمدن با فشار خون بالا ناشی از عوامل استرس زای روزمره همان روش های قدیمی و کهنه ای را به کار می بریم که اجدادمان هنگام روبرو شدن با استرس ناشی از خطرات فیزیکی به آنها متوسل می شدند.

واکنش بدن به استرس 

پاسخ به استرس، یک واکنش فیزیولوژیک درونی است که برای آماده کردن ذهن و بدن برای روبرو شدن با یک تهدید فیزیکی اختصاص داده شده است. استرس ناشی از این تهدید فیزیکی برای اجداد ما روبه رو شدن با یک ببر دندان شمشیری بود و برای شما استرس ناشی از هماهنگ کردن کار و زندگی خانوادگی یا نگرانی درباره پرداخت هزینه هاست. بیماری هایی که استرس روی آنها تأثیر می گذارد:

واکنش های آلرژیک، پوست، یبوست مزمن، دردهای مزمن، دیابت، سرگیجه، مشکلات قلبی مانند آنژین صدری یا آریتمی ، سوزش سر دل، فشار خون بالا، ناباروری، سندرم روده تحریک پذیر، نشانه های یائسگی مانند گُرگرفتگی، خستگی مزمن، سندرم پیش از قاعدگی، بی خوابی،همه این موارد استرس روی آنها تاثیر گزار می باشد .

علائم استرس مزمن

در این بخش قصد داریم کمک تان کنیم که تعدادی از علائم هشدار دهنده استرس را که شایع تر هستند بشناسید. زمانی که بفهمید استرس باعث می شود چه احساسی داشته باشید و چه کاری انجام دهید، می توانید با استفاده از ابزارهایی به خودتان کمک کنید تا بهتر استرس تان را مدیریت کنید.

استرس مزمن به شکل های مختلفی خود را نشان می دهد ولی هیچ کدام قوی تر و سریع تر از علامت های فیزیکی در بدن نیستند. علائمی که در زیر می خوانید تعدادی از شایع ترین تظاهرات فیزیکی استرس مزمن در بدن هستند: -سفتی و سختی عضلات- کمردرد- سردرد– اختلالات خواب– خستگی- تپش قلب- لرزش- عرق کردن- زنگ زدن گوش ها- سرگیجه یا غش کردن- معده درد، حالت تهوع- بی قراری- از دست دادن میل جنسی.

همان طور که نشانه های فیزیکی استرس مزمن می توانند در هر زمانی خودشان را نشان دهند، علامت های هشدار دهنده احساسی، رفتاری و شناختی ناشی از استرس نیز می توانند در هر زمانی بروز کنند: – اضطراب- افسردگی- زود از کوره در رفتن- رفتارهای بسیار انتقادی- گریه کردن- احساس تنهایی کردن- از دست دادن شوخ طبعی- تردید و دو دلی- خلاقیت نداشتن- تمرکز ضعیف- اختلال در تفکر- احساس پوچی در زندگی و شغل.

درمان فشار خون بالا ناشی از  استرس

شواهدی وجود دارد که نشان می دهد استرس های مزمن و طولانی مدت، باعث افزایش فشار خون بالا می شوند. به هر حال، بسیاری از افراد مبتلا به فشار خون بالا به دلایل متعددی استرس های زیادی دارند مثلاً در نتیجه مشکلات شخصی، استرس در محل کار و یا این که بدون هیچ دلیل مشخصی دچار اضطراب و نگرانی می شوند و همین استرس ناشی از کار باعث افزایش فشار خون بالا می گردد ؛ به عبارت دیگر، باید به این نکته توجه کرد که روش هایی مانند مشاوره با روانپزشک، آرام سازی استرس، یوگا، بیوفیدیک و دیگر روش ها، باعث درمان فشار خون بالا و از بین رفتن کامل استرس در افراد مبتلا به فشار خون بالا می شوند، آن چه که ممکن است شما بعد از مشاوره با روانپژشک به آن دست پیدا کنید، آرامش بیشتر در هنگام مراجعه به پزشک می باشد؛و اثر آامش را میتوانید به وضوح  در کنترل فشار خون بالا ببینید.

راههای کنترل فشار خون بالا و استرس

–     برای کنترل فشار خون بالا و استرس یاد بگیرید که در لحظه زندگی کنید و تفکر سازنده داشته باشید.

–     رانندگی یکی از مواردی است که باعث استرس و فشار خون بالا در فرد می گردد بنابراین سعی کنید با احتیاط تر رانندگی کنید.

–     اگر کمکی از دستتان برای کسی بر می آید، مضایقه نکنید. انجام کارهای کوچکی چون باز کردن در برای کسی یا حمل کردن زنبیل خرید یک فرد مسن، به شما احساس خوبی می دهد.

–     وقتی دچار استرس و فشار خون بالا می شوید، از خودتان بپرسید: آیا این مسئله واقعا مهم است؟ آیا در یک سال آینده همچنان اهمیت خواهد داشت؟

–     سعی کنید قضاوت و انتقاد نکنید تا این امر باعث استرس و افزایش فشار خون بالای شما نگردد.

–     با دقت بیشتری به حرف های دیگران گوش کنید.

–     برای مدیریت استرس و فشار خون بالای خود قبل از حرف زدن چند نفس عمیق بکشید. به این ترتیب وسط حرف دیگران نمی پرید و جملات دیگران را با حرف های خودتان کامل نمی کنید.

–     در مقابل تغییرات انعطاف پذیر باشید تااین تغییرات باعث استرس و افزایش فشار خون بالای شما نگردد و در صورتی که به استرس و فشار خون بالا دچار شدید بتوانید آنرا مدیریت کنید زیرا اوضاع همیشه مطابق میل ما نیست.

–     برای مدیریت استرس و فشار خون بالا،قبل از خواب اخبار گوش ندهید.

–     برای کنترل فشار خون بالا سعی کنید تا جایی که می توانید از افکاری که باعث افزایش استرس و در نتیجه افزایش فشار خون بالای شما می گردند دوری کنید .

برای آشنایی یشتر بر روی لینک مربوطه کلیک کنید:

– استرس و بیماری های قلبی عروقی

– تاثیر استرس در فشار خون 

راههای مدیریت استرس

استرس و شناخت درمانی

روش انجام تمرینات تن آرامی استرس 

تن آرامی استرس با تصویرسازی ذهنی 

تن آرامی استرس با شل کردن تدریجی عضلات 

تن آرامی استرس از راه تفکر  و علائم استرس 

استرس چیست؟ و مدیریت استرس چیست؟

استرس و خطاهای شناختی 

استرس و افکار خودکار 

منبع: کتاب فشار خون

نوشته های مشابه

‫۴۱ دیدگاه ها

  1. سلام دکتر پدربزرگم حدودچهار ماهه که فوت شده ومادربزرگم که دچار فشار خون بالا قند خون و نارسایی کلیوی است به خاطره فوت خودش یا از دست دادن چشمش که دراثر مبتلا به قند خون چند بار خونریزی کرده و چند بار عنل چشم دچار فشار فکری شدید بود بعد به دکتر چشم مراجعه کرد و دکتر پارگی شبکیه اش رو بهش گفت خلاصه به تهران رفت و دکتر یه یه ماهی از سرش کرد و بعداز اونم مادربزرگم سرما خورد و بازگرداندنش ازاون به بعد هر شش ،هفت ساعت یه بار فشارش بالا میره که یه بار به ۲۳ رسید و حالت استفراغ دارد ولی هیچی نمی اید و خودش هم زیاد غذا نمی خوره و سردش هم هست . لطفا من را راهنمایی کنید ممنون فقط فوری است

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

همچنین ببینید
بستن
دکمه بازگشت به بالا