چربی ها و نقش آن ها در بروز بیماری های قلبی عروقی

با وجود آن که ارتباط بین میزان چربی های موجود در خون و خطر ابتلا به بیماری های قلبی عروقی، مستند و اثبات شده است ، ولی همچنان مصرف نادرست این دسته از مواد غذایی، سلامت افراد را به خطر می اندازد. شناخت چربی های موجود در خون، ویژگی های هر یک و نقش هر کدام در سلامت و بیماری، مهمترین گام در اصلاح این رفتار است.
انواع چربی های خون
-
کلسترول
ارتباط مستقیمی بین مقدار کلسترول خون و بروز بیماری های قلبی عروقی وجود دارد . با کاهش هر یک درصد از سطح کلسترول خون ، ۲ درصد از میزان بروز بیماری های قلبی عروقی کم می شود. کارشناسان تغذیه میزان دریا فت کلسترول روزانه را کمتر از ۳۰۰ میلی گرم در دسی لیتر، توصیه می کنند . دریافت کلسترول زیاد از طریق رژیم غذایی موجب افزایش LDL یا کلسترول بد می شود، با این حال، تأثیر منفی آن کمتر از اسید های چرب اشباع است.
-
تری گلیسیرید
تری گلیسیرید بالا باعث می شود که سطح HDL خون کاهش یابد. در حقیقت پائین بودن سطح HDL است که در حضور تری گلیسیرید بالا عامل خطر است نه سطح بالای خود تری گلیسیرید.
-
اسید های چرب اشباع
کاهش دریافت این نوع از ،LDL با توجه به نقش اسیدهای چرب اشباع درافزایش سطح اسیدهای چرب می تواند تأثیر فراوانی در کنترل چربی های خون داشته باشد . افزایش دریافت چربی های اشباع می تواند موجب افزایش سطح کلسترول و بالا رفتن احتمال بیماری های قلبی عروقی شود.
-
اسید های چرب غیر اشباع
-
اسیدهای چرب ترانس
ثابت شده است که اسیدهای چرب ترانس موجب افزایش LDL و کاهش HDL می گردد. اسیدهای چرب ترانس در روغن های نباتی جامد موجود در شیرینی ها ، غذاهای سرخ شده، غذاهای آماده و برخی از کره های گیاهی (مارگارین ها) وجود دارد . بیشتر اسیدهای چرب ترانس از طریق روغن های هیدروژنه شده یا جامد به بدن می رسند. توصیه می شود متوسط دریافت اسیدهای چرب ترانس در حدی باشد که کمتر از ۱ درصد انرژی روزانه را تأمین نماید . دریافت ز یاد اسیدهای چرب ترانس با بالا رفتن خطر بیمار ی های قلبی عروقی ارتباط دارد و افزایش دریافت اسیدهای چرب ترانس (بیشتر از ۶ درصد از کل انرژی دریافتی) باعث کاهش HDL و افزایش LDL می شود.