اکثر بیماران قلبی نمی توانند یک شبه روش زندگی سابق خود را که عاری از هرگونه فعالیت ورزشی بوده تغییر دهند و در مدتی کوتاه به ورزش مرتب و روزانه عادت کنند و با تغییر روش زندگی به بیماری قلبی خود کمک کنند. به عبارتی نمی توان یک شبه ره صدساله رفت. مهم تر اینکه هر قدر اهدافتان غیر واقع بینانه تر باشد، زودتر خسته و فرسوده شده و از ورزش برای درمان بیماری قلبی دلسرد می شوید. بهترین رویکرد برای درمان بیماران قلبی این است که در ابتدا اهدافی بلند مدت برای خود در نظر بگیرید و به خودتان فرصت دهید که در عرض یک سال به این اهداف دست یابید. از آنجایی که ممکن است این کار در نظرتان خیلی بزرگ و غیر ممکن به نظر برسد، آن را به اهداف یک هفته ای یا یک ماهه تقسیم کنید. با وجودی که ممکن است هدف شما برای کمک به بیماری قلبی این باشد که در یک سال، حدود ۱۱ کیلوگرم وزن کم کنید، ولی ممکن است بخواهید در عوض با تمام وجود تلاش کنید که در یک ماه حدود یک کیلوگرم وزن تان را پایین بیاورید. این مقدار کاهش وزن لازم است ۳۵۰۰ کالری بسوزانید از این رو باید ماهی حدود ۱۱ یا ۲۸ کیلومتر در هفته پیاده روی کنید (با یک و نیم کیلومتر پیاده روی تقریباً ۱۰۰ کالری می سوزانید.) اگر ساعتی حدود ۵ تا ۵/۶ کیلومتر سریع پیاده روی کنید، می توانید با ۶ یا ۷ بار پیاده روی ۴۵ دقیقه ای در هفته به این هدف یعنی کمک به بیماری قلبی خود برسید. البته این در صورتی است که بیماران قلبی اصلاً مقدار غذایی مصرفی خود را تغییر ندهند و فعالیت های فیزیکی خود را بیشتر نکنید. اگر بیماران قلبی رژیم غذایی شان را تغییر دهید و سالم غذا بخورید، تا میزان کالری دریافتی روزانه تان کمتر شود، می توانید کمتر از این مقدار ورزش کنید و همچنان وزن تان را کاهش دهید و کمک شایانی به بیماری قلبی خود کنید .
بیماران قلبی- نحوه تغییر روش زندگی
۱- انگیزه برای انجام هر کاری دو نوع است: یکی از ماهیت مفید آن کار سرچشمه می گیرد و دیگری تشویق های بیرونی است. وقتی کاری به طور ذاتی با ارزش و انگیزه دهنده است، انجام خود آن کار تنها چیزی است که برای ادامه آن نیاز دارید ولی گاهی اوقات لازم است کمی بیشتر انگیزه پیدا کنید و چیز دیگری شما را به ادامه کار وا دارد. این واقعیت در مورد ورزش و تغییر زندگی در بیماران قلبی هم صدق می کند. در واقع محرک ها و مشوق های بیرونی چیز لذت بخشی فراتر از مزایای ذاتی خود ورزش به بیماران قلبی می دهند که خارج از انتظارات بیماران قلبی از ورزش مانند کاهش وزن یا کاهش فشار خون بالا در بیماران قلبی است. بعضی اوقات استراحت در رختخوابی گرم و نرم خیلی بیشتر از دویدن روی تردمیلی که در زیرزمین است به شما انگیزه می دهد. در اینجاست که مشوق بیرونی دوباره به شما انگیزه و انرژی می دهد که برخیزید و ورزش را برای درمان بیماری قلبی خود ادامه دهید. ممکن است شما به خودتان وعده دهید که اگر یک ماه برنامه ورزش قلبی را تمام و کمال انجام دهید، به سالن ماساژ بروید و خود را به ماساژورهای حرفه ای بسپارید تا خستگی از تن تان بیرون رود یا اینکه با خودتان قرار بگذارید که اگر یک هفته بی کم و کاست ورزش کردید، جمعه فیلم مورد علاقه تان را تماشا کنید. فقط یادتان باشد که همیشه پس از رسیدن به هدف تعیین شده به خود جایزه دهید. مطالعات نشان داده بیماران قلبی که توانسته اند در طولانی مدت به برنامه ورزشی خود ادامه دهند و وسط کار دلسرد نشده اند آن هایی بودند که در آغازکار، ورزش را از اولویت های زندگی خود قرار داده اند ولی آنچه باعث شده بیماران قلبی همچنان برنامه ورزشی خود را دنبال کنند و میانه کار از آن دست نکشند، همان احساسات و حالات خوشایندی بوده که ورزش مرتب به آنها بخشیده است؛ چیزهایی از قبیل شادابی و انرژی، شادی، خواب بهتر و احساس آرامش و هوشیاری بیشتر در بیماران قلبی.
۲- سیر پیشرفت و بهبود در درمان بیماری قلبی خود را ثبت کنید: وقتی هدفی برای درمان بیماری قلبی خود در نظر می گیرید، می توانید از همان اول بازدهی و پیشرفت خود را ثبت کنید. مثلاً مدت زمان پیاده روی خود در هر روز را یادداشت کنید یا جدول یا نمودار ساده ای رسم کنید و روی در یخچال بچسبانید. همچنین می توانید نمودارهای مشابهی برای تمرینات قدرتی بیماری قلبی خود نیز تهیه کنید.
۳- بیماران قلبی باید موفقیت های خود را جشن بگیرید: رسیدن به اهداف ورزشی تان را در درمان بیماری قلبی – هر قدر کم و ناچیز- شایسته تقدیر است. این کار نشان دهنده ی تلاش و انگیزه شما برای بهبود بیماری قلبی و وضعیت سلامتی تان است. برای اینکه از خودتان تشکر و تقدیر کنید، روش خوبی پیدا کنید که مفید و لذت بخش باشد. بیماران قلبی باید مراقب باشند جوری از خود تشکر نکنند که بعداً پشیمان شوند! مثلاً اگر هدف تان وزن کم کردن برای درمان بیماری قلبی خود است، هرگز با بستنی خوردن از زحمات تقدیر نکنیدچون بلافاصله پشیمان می شوید و خودتان را سرزنش خواهید کرد. یک CD موسیقی مورد علاقه تان که هنگام پیاده روی به آن گوش کنید، هدیه مناسبی است.
۴- به بیماران قلبی توصیه می شود از دیگران بخواهید که حمایت تان کنند: اگر دوست دارید با فرد دیگری یا با گروهی ورزش کنید، مشوق خوبی است تا روزهایی که دلتان نمی خواهد از تخت خواب بیرون بیایید و دوست دارید همچنان بخوابید، شما را از زیر پتو بیرون بکشد، کفش های ورزشی تان را بپوشید و برای انجام ورزش سلامت قلبی از خانه بیرون بزنید تا خود را به گروهی که با آن ها ورزش می کنید برسانید. حتی اگر دوست دارید تنها ورزش کنید، از همسر، فرزندان، دوستان و همکارانتان خواهش کنید که شما را تشویق کنند و حتی وقتی تنبلی می کنید به زور شما را به ورزش وا دارند و فواید این ورزش را برای بیماران قلبی متذکر شوند.
مطالب مرتبط :
– درمان فشار خون بالا
– ورزش و بیماری قلبی
– ورزش و کاهش فشار خون
– فواید ورزش برای قلب و عروق
– درمان بیماری قلبی با ورزش
منبع: کتاب فشار خون