تنگی دریچه میترال در بارداری
بیماری دریچه ای قلب عبارتست از عارضه بیماری هایی که دریچه های قلب را از شکل می اندازند یا تخریب می کنند. قلب ۴ دریچه دارد. دریچه های دولتی ( میترال) و سه لتی (تریکوسپید) که دریچه های اصلی قلب به شمار می روند، کنترل جریان خون به درون بطن ها را به عهده دارند. دریچه های آئورت و ریوی نیز کنترل جریان خون به خارج از قلب را به عهده دارند. عملکرد درست دریچه ها برای کارآمدی قلب به عنوان یک پمپ اهمیت حیاتی دارد.
بیماریهای دریچهای قلب در بارداری نادرند ولی به طور قابل ملاحظهای باعث افزایش خطر مرگومیر مادری و جنینی میشوند. علیرغم کاهش کلی بروز بیماری روماتیسمی قلب در اروپا و آمریکای شمالی، تنگی میترال بر اثر روماتیسم قلبی در کل دنیا، شایعترین ضایعه دریچهای در بارداری به شمار میآید. پیشرفتهای حاصله در زمینه دارو و جراحی قلب به این مساله منجر میشود که زنان بیشتری با بیماری دریچهای مادرزادی پا به بزرگسالی و دوران باروری بگذارند.
بیماری دریچهای ممکن است برای اولین بار در بارداری خود را نشان دهد، یعنی هنگامی که افزایش تقاضا روی قلب به عدم جبران و نارسایی قلبی منجر میشود. با این حال، تشخیص همیشه آسان نیست زیرا علایم بارداری (خستگی، تنگی نفس و تپش قلب) میتوانند نشانههای بیماریِ در حال پیشرفت را پنهان کنند. علاوه بر این کاهش کلی تب روماتیسمی به این مساله منجر شده است که بیماری دریچهای اکنون نادر باشد و پزشکان–به خصوص پزشکان عمومی و متخصصان زنان که این بیماران به آنها مراجعه میکنند–آگاهی و آشنایی کمتری با این حالت داشته باشند. گزارش بیمار ذکر شده در کادر گزارش مورد مقاله پیچیدگیهای درمان مادران دچار بیماری دریچهای قلب را روشنتر میسازد.
درمان تنگی دریچه میترال در بارداری
استفاده از داروی وارفارین در دوران بارداری مساله پیچیده و بغرنجی است . استفاده از این دارو حتی در افراد غیر حامله نیز نیازمند کنترلهای لازم و آزمایشهای مقتضی است تا چه رسد به افراد حامله .
گزارشهای متعددی خطرات برای مادران باردار مبتلا به تنگی میترال را مشخص کردهاند. نتایج مربوط به زنان مبتلا به تنگی خفیف میترال چندان نامطلوب نمیباشد، ولی در زنان مبتلا به تنگی متوسط تا شدید میترال که میزان بالایی از موربیدیته (مانند ادم ریوی، آریتمی، نیاز به شروع یا افزایش داروهای قلبی و نیاز به بستری در بیمارستان) را نشان میدهند، این طور نیست. خطر پیش از بارداری مرگومیر مادر در صورت وجود تنگی شدید میترال 5%-۱% نقل شده است و با طبقهبندی کارکردی NYHA نیز مرتبط است. اطلاعاتی درباره اثرات درازمدت بارداری بر کارکرد قلب مادر مبتلا به تنگی میترال در دسترس نیست.
گرچه گزارش هایی مبنی بر اینکه برخی از زنان باردار که در تمام مدت بارداری از داروی وارفارین استفاده کرده بودند ، فرزندان سالم و زایمان بدون مشکل داشته اند وجود دارد اما این موارد نادر و استفاده از این دارو برای زنان باردار بسیار خطرناک است .
داروی وارفارین می تواند خطرات توارثی ( اثرات سوء بر جنین ) و خونریزی ایجاد کند .
جراحان قلب سعی می کنند برای افرادی که تمایل به حاملگی دارند از دریچه های غیر مصنوعی ( حیوانی یا انسانی ) استفاده کنند . ولی در صورتیکه چاره ای استفاده از دریچه مصنوعی نباشد توصیه اول عدم بارداری تا آخر عمر است . البته در صورت اصرار بیمار و خانواده اش و با قبول مسئولیت خطرات احتمالی ، در ماه های نخست بارداری و هم چنین در هفته های آخر بارداری ( که خطر خونریزی مادر و زایمان بیشتر است ) « مپارین » به جای « وارفارین » برای بیمار تجویز می شود .
توصیه ما به شما این است که اگر تصمیم به بارداری دارید حتما در تمام طول حاملگی تحت نظر متخصص قلب و متخصص زنان و زایمان قرار داشته باشید.
آشنایی با علائم تنگی دریچه میترال قلب (کلیک کنید)
منبع: برترین ها. پارسی طب