ورزش و کنترل فشار خون بالا
معلوم شده که فشار خون بالا باعث کاهش توان حافظه می شود. بنابراین وقتی ورزش به شما کمک می کند که فشار خون تان را کنترل کنید، به تقویت حافظه تان نیز کمک خواهد کرد. همچنین ورزش مرتب باعث می شود فرآیندهای مغزی و ذهنی شما همچنان فعال و پویا بمانند محققان بنیاد مطالعاتی مک آرتور درباره پیری طی انجام پژوهشی به این نتیجه رسیدند افراد مسنی مبتلا به فشار خون بالا که همچنان ذهن پویا و فعال و هشیاری داشتند، تقریباً هر روز ورزش می کردند. به علاوه مشخص شد شیوع زوال عقل در زنان مسنی که ورزش می کردند، کمتر بود و خطر بروز زوال عقل (دمانس) در مردان مسنی که پیاده روی می کردند، پایین تر بود. دانشمندان با فرضیه های امکان پذیر متعددی این پدیده را توضیح می دهند. آن ها می گویند که ورزش، در کنترل فشار خون بالا اثر مستقیم دارد و ورزش خون رسانی به مغز را افزایش می دهد که ممکن است به حفظ توانایی مغز و بهبود عملکرد آن کمک کند. همچنین ورزش به طور مستقیم فعالیت سلول های عصبی را تشدید می کند و از این رو ارتباط بین سلولهای مغزی همچنان برقرار و فعال می مانند.
برای انجام ورزش کنترل فشار خون بالا احتیاط کنید:
شکی نیست که همه می توانند ورزش کنند ولی هر ورزشی برای هر کسی که مبتلا به فشار خون بالا است مناسب نیست. بارها شنیده اید و ما هم در اینجا تأکید می کنیم که افراد مبتلا به فشار خون بالا قبل از شروع هر گونه فعالیت ورزشی جدید حتماً با پزشک خود مشورت کنید. توجه به این نکته به خصوص برای بیماران فشار خونی و بیماری های قلبی بیشتر اهمیت دارد. احتمالاً پیاده روی ملایم برای بیشتر افراد مبتلا به فشار خون بالا مناسب است ولی قبل از اینکه بخواهید ورزش جدی تری انجام دهید و به اهداف بلندپروازانه خود برای کنترل فشار خون بالا در ورزش برسید این سؤالات را از خودتان بپرسید:
– آیا سن من بیشتر از ۴۵ سال (برای مردان) و ۵۵ سال (برای زنان) است و از آخرین وقتی که ورزش کردم خیلی زیاد می گذرد؟
– آیا تا به حال حین ورزش یا بلافاصله بعد از آن قفسه سینه ام درد گرفته یا احساس کرده ام که سینه ام گرفته یا خیر؟
– آیا از ماه قبل تا به حال درد قفسه سینه مبتلا شده ام یا نه؟ آیا این درد در هنگام ورزش کنترل فشار خون بالا وجود دارد ؟
– آیا تا به حال به خاطر سرگیجه بر زمین افتاده ام و بی هوش شده ام یا خیر؟
– آیا حتی پس از کمی فعالیت ورزشی برای کنترل فشار خون بالا، تنگی نفس پیدا می کنم؟
– آیا پزشکی تا به حال به من گفته که مشکل قلبی دارم؟
– آیا تا به حال پزشکی به من توصیه کرده که فقط باید تحت نظر پزشک ورزش های معینی برای کنترل فشار خون بالا انجام دهم؟
– آیا به طور مرتب به خاطر سکته مغزی، فشار خون بالا یا بیماری قلبی دارو مصرف می کنم؟
– آیا تا به حال پزشکی به من گفته که مشکلات عضلانی، مفصلی یا استخوانی دارم و با ورزش بدتر می شوند؟
– آیا برای کنترل دیابت انسولین می زنم یا داروهای دیگر می خورم؟
– آیا دچار بیماری های مزمن دیگری که در اینجا ذکر نشده هستم که ممکن است در ورزش کردن من برای کنترل فشار خون بالا اختلال ایجاد کنند؟
اگر پاسخ شما به یکی یا دو تا از سوالات بالا آری است، قبل از شروع ورزش کنترل فشار خون بالا برای یک معاینه کامل به پزشک مراجعه کنید. ممکن است لازم باشد قبل از شروع ورزش کنترل فشار خون بالا ، آزمایشات بیشتری بدهید. اگر بیماری قلبی و فشار خون بالا شما کنترل شده است، امکان دارد بتوانید ورزش های مختلفی را برای کنترل بیشتر فشار خون بالا انجام دهید ولی به شرطی که به همه ی توصیه های پزشک خود توجه کنید و دستوراتش را مو به مو اجرا کنید. با استناد به خطوط راهنمای انجمن قلب آمریکا و کالج طب ورزشی آمریکا، اگر در حال حاضر بیمار هستید و درمان نشده اید یا به بیماری عضلانی- اسکلتی دچار هستید که درمان نشده و وضعیت شما ثابت نیست، تا زمانی که بیماری تان درمان یا کنترل نشود و وضعیت باثباتی پیدا نکنید، توصیه نمی شود که ورزش برای کنترل فشار خون بالا کنید.
ورزش و داروهای ضد فشار خون
همچنین یادتان باشد که خیلی از داروهایی که برای کنترل فشار خون یا بیماری قلبی مرتب مصرف می کنید، می توانند حین ورزش کنترل فشار خون بالا برای شما مشکل ساز شوند.
داروهای مسدود کننده گیرنده های بتا (بتابلوکرها) باعث کاهش تعداد ضربان قلب می شوند؛ به این معنی که تعداد ضربان قلب شما برای تشخیص اینکه چه نوع ورزشی برای کنترل فشار خون بالای شما مناسب است، شاخص خوبی نیست. در صورتی که ورزش کنترل فشار خون بالا را ناگهان قطع کنید، ممکن است داروهای مسدود کننده آنزیم مبدل، باعث کاهش ناگهانی فشار خون، سرگیجه، و در نهایت غش کردن شما شوند. باید حین ورزش کنترل فشار خون بالا به حالات فیزیکی خود دقت کنید. آیا تنگی نفس پیدا می کنید؟ چقدر خسته می شوید؟ آیا اگر حین ورزش کردن به هر شکلی احساس ناراحتی کنیدف متوجه می شوید؟ پاسخ به هر یک از این سؤالات برای تعیین میزان شدت ورزش برای کنترل فشار خون بالای شما شاخص های مهمی هستند. درباره داروهایی که مصرف می کنید با پزشک خود مشورت کنید. اگر زیر نظر یک متخصص و مربی مجرب ورزش برای کنترل فشار خون بالا انجام می دهید، مطمئن شوید که او از مشکلات احتمالی آگاه است یا خیر.
مطالب مرتبط :
– درمان فشار خون بالا
– چگونگی کاهش فشار خون با ورزش
– ورزش و کاهش فشار خون
منبع: کتاب فشار خون