علت تنگی دریچه آئورت قلب
در هر شرایطی که توانایی قلب برای پمپاژ مناسب خون کاهش یافته باشد . واژه نارسایی قلب به کار می رود . عملکرد طبیعی قلب شامل انقباض مؤثر عضلانی و کارکرد مناسب دریچه ها برای جلوگیری از برگشت خون پمپ شده می باشد؛ بنابراین کاهش قدرت عضلات ، تنگی و یا گشادی دریچه های قلب و همچنین افزایش شدید حجم عضلات قلب به علت ایجاد محدودیت ورود خون به قلب هر کدام می توانند منجر به علائم نارسایی قلب شوند .
شایع ترین علل نارسایی قلب در جامعه ما ، آسیب عضلانی بر اثر سکته های قلبی و همچنین فشار خون بالای کنترل نشده است . تنگی و گشادی دریچه های قلبی نیز از علل نسبتاً شایع می باشند . از دیابت نیز باید به عنوان یکی از علل مهم نارسایی قلب یاد کرد . دیابت علاوه بر زمینه سازی برای سکته های قلبی خود به صورت مستقل منجر به اختلال کارکرد عضلانی و علایم نارسایی قلب می شود. با شیوع کمتر، عضله قلب بدون علت شناخته شده دچار ضعف پیشرونده و نارسایی می شود که در این موارد اصطلاح کاردیومیوپاتی یا علت ناشناخته (idiopathic) به کار می رود. کاردیومیوپاتی پس از زایمان ، عفونتهای ویروسی عضله قلب وبرخی بیماریهای عصبی عضلانی از علل با شیوع بسیار کمتر نارسایی قلب می باشند.
علل تنگی دریچه آئورت
علت اصلی تنگی آئورت شامل:
– نقص مادرزادی دریچه آئورت که به طور معمول شامل سه بخش:
- دریچه آئورت که تنها یک بخش، یا نقص دیگر از بدو تولد;
- دریچه آئورت دو گوشه با زوال پیش رونده;
- کلسیفیکاسیون مترقی دریچه آئورت با سن (اغلب در افراد مسن رخ می دهد)
تمام دریچه های قلبی ممکن است بصورت مادرزادی دچار تنگی یا نارسائی باشند. همچنین درگیری دریچه های قلبی ممکن است جزئی از یک ناهنجاری قلبی مادرزادی پیچیده باشد.
– زخم شدن دریچه آئورت ناشی از تب روماتیسمی.
شایعترین علت درگیری دریچه های قلبی در کشور ما وبسیاری از کشورهای در حال توسعه بیماری روماتیسم قلبی است . این بیماری مزمن قلبی سبب می شود که لتها و سایر اجزاء یک دریچه قلبی ضخیم ، سفت، غیر قابل انعطاف و بد شکل شوند و سبب تنگی دهانه دریچه و ایجاد تنگی میترال، تنگی آئورت و تنگی تریکوسپید وخیلی به ندرتً تنگی دریچه ریوی شود.
در این دسته از بیماریها، لتهای دریچه های نازک ، ضعیف و شل شده و سطح دریچه گشادتر می شود. این بیماریها عمدتاً بصورت نارسائی دریچه ای تظاهر پیدا می کنند ولی در برخی از انواع به خصوص در بیماران کهنسال بصورت تنگی دریچه آئورت هم تظاهر می یابد.
شایعترین و مهترین علامت عمومی تنگی دریچه آئورت بروز تنگی نفس حین فعالیت بدنی است. بنابرین وقتی حین بالا رفتن از پله ، دویدن ، راه رفتن در سر بالایی و یا ورزش احساس کنیم نفس کم می آوریم و ناخودآگاه تند تند نفس می کشیم بایستی موضوع را با پزشک خود در میان بگذاریم. این احساس تنگی نفس بخصوص زمانی اهمیت بیشتری دارد که جدیداً ایجاد شده باشد. و یا با انجام فعالیتهای سبک تری که قبلاً به راحتی و بدون مشکل انجام می دادیم ایجاد گردد.
آشنایی با درمان بدون جراحی تنگی دریچه آئورت (کلیک کنید)
منبع: آنلاین پزشکی. انجمن جراحان قلب. فوریتهای پزشکی