بیماری های قلبی و عوارض چاقی

از عوارض چاقی، بیماری های عروق کرونر قلب، سکته مغزی ، دیابت نوع ۲، مشکلات استخوانی مفصلی، و بسیاری از سرطان ها (پستان، کولون، پروستات، دیواره رحم ، کلیه ، تخمدان، لوزالمعده، کبد و کیسه صفرا)است. به تجمع غیر طبیعی چربی در بدن چاقی گفته می شود. زمانی که دریافت انرژی از مصرف یا سوخت انرژی در بدن تجاوز کند، بدن انرژی اضافه را در سلول های چربی که در بافت چربی وجود دارند، ذخیره می کند. این سلول های چربی به عنوان ذحیره انرژی عمل می کنند و بسته به این که فرد چگونه این انرژی را مصرف می کند ، بزرگ می شوند یا کوچک می شوند. اگر فرد بین دریافت و مصرف انرژی از طریق خوردن و ورزش منظم تعادل برقرار نکند، چربی ساخته می شود و فرد دچار اضافه وزن می شود. یعنی وزن ثابت به تعادل بین دریافت انرژی از غذا و مصرف انرژی در بدن بستگی دارد.
مصرف و سوخت انرژی در بدن از سه راه رخ می دهد:
- انرژی که درحال استراحت مصرف می شود (متابولیسم پایه) این شامل دو سوم مصرف انرژی است که معمولاً برای عملکرد بدن مثل حفظ درجه حرارت و انقباضات عضله در قلب و روده یا سایر فع الیت هایی که قسمت های مختلف بدن در حال استراحت انجام می دهند، مصرف میشود.
- انرژی که برای سوخت و ساز غذا مصرف می شود که حدود ۱۰ درصد انرژی مصرفی را تشکیل می دهد.
- انرژی که در طی فعالیت بدنی مصرف می شود.
افراد چاق از نظر مقدار یا درجه چربی اضافه ذخیره شده در بدن، توزیع چربی در قسمت های مختلف بدن و همچنین وجود بیماری های قلبی همراه با چاقی، متفاوت هستند. خطراتی که با چاقی همراه هستند و نوع بیماری هایی که از چاقی ناشی می شوند، به نحوه توزیع چربی ناشی از اضافه وزن در بدن بستگی دارد .
در برخی از خانواده ها احتمال ابتلا به چاقی بیشتر از سایر افراد خانواده است . در واقع زمینه ژنتیکی فرد را مستعد می کند تا در صورت دریافت بیش از حد انرژی یا فعالیت ناکافی ، دچار اضافه وزن شود . زمانی که قسمت عمده چربی در شکم و دور کمر تجمع می یابد خطر عوارض چاقی، بالاخص بیماری های قلبی عروقی بیشتر است.
انواع چاقی در بزرگسالان
چاقی مردانه (به شکل سیب ) که قسمت عمده چربی در شکم (ناحیه مرکزی بدن) تجمع می یابد. این افراد بیشتر از دسته د یگر در معرض خطر عوارض بیماری ها بالاخص بیماری قلبی عروقی هستند.
چاقی زنانه (به شکل گلابی) که قسمت عمده چربی در قسمت های محیطی (عمدتاً در باسن و ران) تجمع می یابد. این نوع توزیع چربی ، نسبت به نوع مردانه خطر کمتری را به همراه دارد.