نارسایی سمت چپ قلب
با دانستن اینکه در اثر نارسایی قلبی چه اتفاقاتی در بدن شما رخ میدهد و درمان آن چگونه باعث بهبود فعالیتهای قلب شما میشود، زندگی با نارسایی قلبی و ادامه درمان آسانتر میشود. نارسایی قلبی ممکن است در اثر اختلال سمت راست یا سمت چپ و یا هر دو سمت قلب رخ دهد. معمولا نارسایی سمت چپ قلب رخ میدهد. سمت چپ قلب قدرتمندتر بوده و خون را به سراسر بدن پمپ میکند. دهلیز سمت چپ قلب، خون را از ریهها تحویل گرفته و آن را به بطن چپ میفرستد و از آنجا خون وارد گردش خون عمومی بدن میشود. اگر بطن سمت چپ قلب، ضعیف شود و نتواند خون دریافتی را کاملا به جلو پمپ نماید، خون به سمت عقب و به داخل ریهها پس میزند.
وقتیکه بطن چپ نتواند به درستی منقبض شود، نارسایی سیستولی قلب روی میدهد. در نارسایی سیستولی سمت چپ قلب ، با هرضربان قلب مقادیرکافی خون به سراسر بدن پمپ نمیشود. وقتیکه دیوارههای عضلانی قلب سفت میشوند و نمیتوانند به حد کافی شل (ریلکس) شوند، نارسایی دیاستولی رخ میدهد. در نارسایی دیاستولی سمت چپ قلب ، قلب سفت شده و نمیتواند در بین انقباضات از خون کافی پر شود. در هر دو حالت (نارسایی سیستولی و نارسایی دیاستولی) خون وارده شده به سمت چپ قلب به سمت عقب یعنی به داخل بافت ریه پس میزند. وقتیکه تجمع خون در رگهای کوچک ریهها (مویرگها) به نقطه بحرانی رسید، خون به داخل کیسههای هوایی (آلوئولها) نشت کرده و احتقان ریوی ایجاد میشود. این تجمع خون که موسوم به ” ادم ریوی ” میباشد، تنفس را دشوار میکند.
ممکن است نارسایی سمت چپ قلب موجب بروز علایم مختلفی شود: در هنگام فعالیت نتوانید به خوبی تنفس کنید، بعلت تجمع خون در ریهها ناشی از نارسایی سمت چپ قلب به هنگام دراز کشیدن، دچار تنگی نفس شوید، مشکلات تنفسی شما را از خواب بیدار کند، برای تنفس راحتتر در طول شب نیاز به استفاده از بالشهای بیشتری داشته باشید. خسخس سینه و سرفه بویژه اگر سرفه توام با خلط صورتی رنگ باشد، نشانه دیگری مبنی بر تجمع مایع در ریهها ناشی از نارسایی سمت چپ قلب است.
همچنین نارسایی سمت چپ قلب ممکن است سمت راست قلب را متاثر کند. نارسایی سمت راست قلب به دلیل بیماری ریوی یا در نتیجه نارسایی سمت چپ قلب اتفاق میافتد. سمت راست قلب، خون برگشتی از بدن را دریافت میکند و آن را به داخل ریهها پمپ میکند تا اکسیژنه شود. ممکن است سمت راست قلب توسط فشار برگشتی ناشی از نارسایی سمت چپ قلب آسیب ببیند. وقتیکه توانایی سمت راست قلب برای پمپاژخون، کاهش مییابد، خون به سمت عقب یعنی به داخل سیاهرگها برمیگردد و باعث تورم بافتها و اعضای بدن میشود. این نوع ادم بیشتر در ساقها، مچ پاها و پاها دیده میشود. سیاهرگهای گردن نیز ممکن است متورم شوند. اندامهای شکمی بویژه کبد و حفره شکمی که شامل رودهها میباشد نیز ممکن است بزرگ و حساس شوند که باعث میشوند شما احساس تهوع یا پری شکمی نمایید.