فشار خون در دوران حاملگی

برخی گروه های مردم و بعضی از بیماری ها به خصوص فشار خون بالا، نیازمند توجه بیشتری هستند و باید اطمینان حاصل شود که داروی ضدفشار خون درست تجویز شده است. افرادی که باید مورد توجه ویژه قرار بگیرند، عبارتند از: زنان باردار، سالخوردگان، کودکان، افرادی که از بیماری های خاص رنج می برند و افرادی که داروهای ویژه ای مصرف می کنند، می باشند.
فشار خون در حاملگی
فشار خون زنان باردار در دوران حاملگی ثابت مانده و یا اندکی پایین می آید. بعضی زنان در طول حاملگی فشار خون بالایی دارند، چون آنها قبل از بارداری فشار خونشان را اندازه گیری نکرده اند، در چنین حالتی بالا بودن فشار خون ارتباطی به حاملگی ندارد و فقط در زمان حاملگی به آن پی برده می شود. کنترل فشار خون برای همه اشخاصی که به آن مبتلا هستند یکسان است، اگرچه داروهای تجویز شده برای آنان متفاوت باشد.
فشار خون خفیف در دوران حاملگی
در حدود ۲۵ درصد زنان به استثنای اولین حاملگی ، فشار خون در سه ماه آخر حاملگی کمی بالا می رود. اگر آن ها مبتلا به بیماری کلیوی نباشند، و همچنین در ادرارشان پروتئین مشاهده نشود، نیازی به درمان دارویی فشار خون ندارند. بالا بودن فشار خون خفیف در دوران حاملگی اهمیتی ندارد ولی اندازه گیری دقیق و منظم فشار خون خفیف خصوصا در دوران حاملگی مهم است.
فشار خون بالا ناشی از مسمومیت حاملگی
مسمومیت حاملی وضعیتی است که در زنان باردار پیش می آید و به طور بالقوه هم برای جنین و هم برای مادر بسیار خطرناک است. در حدود ۵ درصد از زنان در نیمه دوم اولین بارداریشان با این شکل مواجه می شوند به طوری که فشار خون شان از ۹۰/۱۶۰ میلی متر جیوه بالاتر می رود و در ادرارشان پروتئین مشاهده می شود. اگر مسمومیت حاملگی تشخیص داده نشود هم برای جنین و هم برای مادر بسیار خطرناک است. بستری شدن در بیمارستان و تحت درمان تخصصی قرار گرفتن در این مورد ضروری است. دلیل این عارضه هنوز شناخته نشده است و این عارضه قابل پیشگیری نیست. مسمومیت حاملگی در بارداری های دوم و سوم کمتر اتفاق می افتد.
کنترل منظم فشار خون در دوران حاملگی
اندازه گیری فشار خون و آزمایش ادرار برای تشخیص نشانه های مسمومیت حاملگی و کنترل فشار خون حاملگی باید به طور منظم انجام گیرد. اگر در طول اولین دوران حاملگی ، داروی فشار خون به شما تجویز شده است، شما می توانید دو هفته بعد از تولد نوزادتان دارو را قطع کنید؛ اما پزشک به شما توصیه خواهد کرد که فشار خون تان را به طور منظم اندازه بگیرید. بسیاری از زنانی که در اولین بارداریشان فشار خون شان بالا رفته است، در حاملگی های بعدی چنین مشکلی پیدا نمی کنند. اما به هر حال ممکن است که شما بعداً در خطر ابتلا به بیماری فشار خون باشید، به همین دلیل شما باید سالی یکبار فشار خون تان را اندازه گیری کنید.
داروهای مناسب فشار خون در دوران حاملگی
در دوران حاملگی ، محدودیت شدیدی برای انتخاب داروهای ضدفشار خون وجود دارد. مصرف متیل دوپا و لابتالول برای جنین و مادر بی خطر است؛ اما باید از مصرف آتنالول خودداری کرد چون باعث کم وزنی نوزاد می شود. داروهای مبدل آنزیم آنژیوتانسین هرگز و تحت هیچ شرایطی نباید در دوران بارداری مصرف شوند. اگر فشار خون به درمان مقاوم است، باید داروی نیفدیپین به داروهای قبلی اضافه نمود. اگرچه هنوز اطلاعات در مورد مصرف این داروی فشار خون محدود است.
فشار خون و قرص ضدحاملگی
بیشتر داروهای ضدحاملگی خوراکی، باعث بالا رفتن جزئی فشار خون می شوند. در ۵ درصد از خانم ها به خصوص خانم های مسنی که اضافه وزن و سابقه فشار خون قبلی دارند. فشار خون دیاستولیک به بالاتر از ۹۰ میلی متر جیوه می رسد، فقط در شرایط بسیار نادر، قرص ضدحاملگی به تنهایی می تواند منجر به فشار خون های وخیم که نیازمند درمان است، شود. شواهدی وجود دارد که داروهای ترکیبی جدیدی که در مقادیر کم مصرف می شوند و قرص های پروژسترون خیلی کمتر از داروهای قدیمی که در مقادیر زیاد مصرف می شوند فشار خون را بالا می برند. حتی اگر شما مبتلا به فشار خون باشید، می توانید قرص های ضدحاملگی ترکیبی مصرف کنید؛ مشروط بر این که فشار خون تان به وسیله پزشک اندازه گیری شود.
بسیاری از عوارض ناشی از مصرف قرص های ضدحاملگی بر روی خانم های مسنی که دخانیات مصرف می کنند، بیشتر است.