عکس نوار قلب سالم

جریانات الکتریکی قلب، به شرط شل بودن سایر ماهیچههای بدن، توسط دستگاه الکتروکاردیوگراف قابل دریافت و ثبت هستند.
الکتروفیزیولوژی قلب
جریان الکتریکی پس از خروج از گره سینوسی- دهلیزی توسط مسیرهای بین گرهای (internodal pathways) در دو دهلیز راست و چپ توزیع میشوند. سپس جریان برای عبور از دهلیزها و رسیدن به مناطق پایینتر (بطنها) میبایست از ساختاری به نام گره دهلیزی- بطنی (atrioventricular node/ AV node) عبور کند. جریان الکتریکی در این نقطه مقداری توقف میکند و سپس وارد شاهراهی به نام شاخه هیس (bundle of His) میشود. در ادامه این شاهراه به دو مسیر به نامهای شاخههای دستهای راست و چپ (right and left bundle branches) تقسیم میشود که جریان را در بطنهای راست و چپ توزیع میکنند. مسیرها، نهایتاً به الیافهای بسیار باریکی به نام الیاف پورکینژ (Purkinje fibers) میرسند که این الیاف امواج الکتریکی ا به سلولهای میوکارد منتقل میکنند.
هر کدام از این قسمتهای اسم برده شده، علاوه بر توانایی انتقال جریانات الکتریکی ایجاد شده، خود نیز توانایی تولید ایمپالسهای الکتریکی دارند. اما سرعت تولید ضربان در قسمتهای مختلف این سیستم در نوار قلب با هم متفاوت است.
بر اساس یک خصوصیت فیزیولوژیک، هر کدام از این قسمتها که با سرعت بیشتری ضربان تولید کند، سایر کانونها را تحت کنترل خود درآورده و اجازهی فعالیت به سایر مراکز ضربانسازی را نمیدهد. به این خاصیت سرکوب سرعتی (overdrive suppression) گفته میشود.
تفسیر الکتروکاردیوگرام و نوار قلب
- کاغذ الکتروکاردیوگرام
- عکس نوار قلب سالم و نامگذاری اجزای آن
- خصوصیات امواج الکتروکاردیوگرام
- نحوهی خواندن نوار قلب
امواج الکتریکی قلب توسط دستگاه الکتروکاردیوگراف بر روی کاغذ مخصوصی ترسیم میشوند. این کاغذ شطرنجی بوده و از تعدادی مربع ریز و درشت تشکیل شده است. هر ضلع مربعهای ریز، یک میلیمتر طول دارد. هر ۵ مربع ریز، با یک خط تیره از هم جدا شدهاند، در نتیجه هر ۲۵ مربع ریز تشکیل یک مربع درشتتر را میدهند. هر ضلع مربعهای بزرگ ۵ میلیمتر طول دارد. بر روی کاغذ الکتروکاردیوگرام، محور افقی نشان دهندهی زمان و محور عرضی نشان دهندهی شدت جریان الکتریکی است.
دستگاه الکتروکاردیوگراف به طور استاندارد با سرعت ۲۵ میلیمتر در ثانیه وقایع الکتریکی قلب را ثبت میکند. پس هر مربع یک میلیمتری بر روی محور افقی، معادل ۰۴/۰ ثانیه، و هر مربع ۵ میلیمتری معادل ۲/۰ ثانیه میباشد.
خصوصیات عکس نوار قلب سالم
نوا قلب یک فرد سالم به شکل زیر بر روی کاغذ الکتروکاردیوگرام نقش میبندد. هر کدام از اجزا، نشان دهندهی بخشی از فعالیت الکتریکی سلولهای قلب میباشند. این اجزا به صورت قراردادی نامگذاری شدهاند و در تمام دنیا به همین نامها معروف هستند.
موج P: عبور جریان الکتریکی از دهلیزها، اولین موج ECG را ایجاد میکند. این موج P نامدارد. موج P در حالت طبیعی گرد، صاف و قرینه بوده و نشان دهندهی دپولاریزاسیون دهلیزهاست.
فاصلهی PR: از ابتدای موج P تا شروع کمپلکس QRS به این نام خوانده میشود. این فاصله نشان دهندهی زمان سپری شده برای رسیدن موج دپولاریزاسیون از دهلیزها به بطنها است. قسمت عمدهی این فاصله به علت وقفهی ایمپالس در گرهی AV شکل میگیرد.
کمپلکس QRS: از مجموع سه موج تشکیل شده است و مجموعاً نشان دهندهی دپلاریزاسیون بطنها است. اولین موج منفی بعد از P، موج Q نام دارد. اولین موج مثبت بعد از P را موج R ، و اولین موج منفی بعد از R را S مینامند. چون هر سه موج ممکن است با هم دیده نشوند، مجموع این سه موج را با هم یک کمپلکس QRS مینامند.
قطعهی ST: از انتهای کمپلکس QRS تا ابتدای موج T را قطعهی ST نامگذاری کردهاند. این قطعه نشاندهندهی مراحل ابتدایی رپولاریزاسیون بطنها است.
موج T: موجی گرد و مثبت میباشد که بعد از QRS ظاهر میشود. این موج نشان دهندهی مراحل انتهایی رپولاریزاسیون بطنها است.
فاصلهی QT: از ابتدای کمپلکس QRS تا انتهای موج P میباشد و نشان دهندهی زمان لازم برای مجموع فعالیت بطنها در طی یک چرخهی قلبی است.
موج U: موجی گرد و کوچک میباشد که بعد از T ظاهر میشود. این موج همیشه دیده نمیشود.
به یاد سپاری اندازههای طبیعی هر کدام از اجزای الکتروکاردیوگرام برای تشخیص اختلالات عکس نوار قلب سالم ضروری است.
آشنایی با نوار قلب سالم (کلیک کنید)
منبع: سلامتی