آنژيوگرافي

عمل آنژیوگرافی

در صورتی که فردی دچار آنژین صدری، درد در ناحیه قفسه سینه، تنگی آئورت یا نارسایی قلبی که علت آن مشخص نیست شده باشد معمولا متخصص قلب انجام عمل آنژیوگرافی را به او توصیه می‌کند.

به کمک آنژیوگرافی تعداد عروق کرونر مسدود شده، محل انسداد، و میزان آن مشخص می‌شود. آگاهی از این موارد به متخصص قلب امکان می‌دهد نحوه درمان را تعیین کند. در صورتی که تشخیص انسداد و گرفتگی رگ تایید شود ممکن است متخصص قلب انجام آنژیوپلاستی را تجویز نماید که در واقع نقش درمانی دارد و طی آن انهدام لخته مسدود کننده رگ انجام می‌شود.

در روش تشخیصی آنژیوگرافی، با تزریق ماده حاجب به داخل عروق، مشاهده جریان خون در رگ‌های قلب و گرفتگی آن امکان‌پذیر می‌شود. این ماده معمولا از جنس (ید) است و برای بدن ضرری ندارد (مگر اینکه فرد بیماری کلیوی بوده و یا سابقه حساسیت داشته باشد). ماده حاجب بدون هیچ مشکلی از طریق کلیه‌ها به وسیله ادرار دفع می‌شود.

اقدامات قبل از عمل آنژیوگرافی

  • شب قبل از عمل آنژیوگرافی باید موهای ناحیه عمل (کشاله ران) و اطراف آن (ناحیه تناسلی) را بتراشید و از ساعت ۱۲ شب چیزی از راه دهان نخورید.
  • تخلیه مثانه قبل از رفتن به آنژیوگرافی لازم است.
  • ممکن است حین عمل آنژیوگرافی احساس گرما یا تهوع داشته باشید این به علت تزریق ماده حاجب می‌باشد.
  • اگر درد سینه دارید، حتما گزارش کنید.
  • بعد از انجام عمل آنژیوگرافی باید ۸ ساعت بی‌حرکت در تخت بمانید تا دچار خونریزی نشوید ولی بعد از شش ساعت می‌توانید پاهای خود را در تخت تکان دهید.

عمل آنژیوگرافی در اتاق خاصی که برای این منظور در نظر گرفته شده است انجام می‌گیرد. این اتاق شبیه اتاق عمل است ولی نام آن “کت‌لب” است.

شما حین عمل آنژیوگرافی به عنوان یک بیمار در روی تخت راحت و آرام دراز می‌کشید و از یک ماده بی‌حس کننده موضعی در کشاله ران شما استفاده می‌شود و هیچ گونه دردی احساس نمی‌کنید و پزشک کار خود را انجام می‌دهد. پزشک در حین عمل آنژیوگرافی یک لوله سیمی شکل بسیار نازک را از طریق کشاله ران وارد شریان‌های بدن شما می‌کند، تا زمانی که این لوله سیمی نازک به رگ‌های قلب برسد. پس از تزریق ماده حاجب از مسیر سیم عکس گرفته می‌شود و به این ترتیب اگر در عروق قلب گرفتگی وجود داشته باشد، می‌توان آن را تشخیص داد.

بعد از عمل آنژیوگرافی

  • در ناحیه کشاله ران شما یک پانسمان وجود دارد که روی آن یک یا دو کیسه شن گذاشته می‌شود، این کیسه‌های شن به شما کمک می‌کند که سر رگ بسته بماند تا دچار خونریزی نشوید.
  • هر زمان که وارد بخش شدید به مدت یک ساعت هیچ چیزی از راه دهان نمی‌توانید بخورید، یک ساعت بعد می‌توانید از مواد آبکی استفاده کرده و اگر مشکلی نداشتید می‌توانید خوردن مواد دیگر را آغاز کنید.
  • البته راهی که شما بفهمید که آیا می‌توانید بخورید یا نه، این است که هر گاه توانستید آب دهان خود را قورت دهید، مشکلی از لحاظ خوردن ندارید.
  • شاید گاهی آنژیوگرافی نگران کننده به نظر برسد اما واقعیت این است که در صورت انجام آن توسط متخصص قلب و در مرکز درمانی مجهز و مطمئن، بیمار با مشکل خاصی مواجه نخواهد بود.

آشنایی با روش های جدید آنژیوگرافی (کلیک کنید)

منبع: جهان نیوز. پارسی طب

نوشته های مشابه

همچنین ببینید
بستن
دکمه بازگشت به بالا