درباره فشار خون
فشار خون در بارداری
حدود ۲۵% خانم هایی که برای نخستین بار حامله شده اند در سه ماهه آخر حاملگی دچار کمی افزایش فشار خون می شوند که در صورت موجود نبودن اختلال کلیوی و دیده نشدن پروتئین در آزمایش ادرار نیاز به درمان دارویی ضد فشار خون ندارند و فقط باید تحت نظر قرار بگیرند. در بیماری پِرِه اکلاپسی (pre-eclampsia) که در برخی موارد در مراحل انتهایی حاملگی روی می دهد و با فشار خون بالا، وجود پروتئین در ادرار و ورم (اِدِم) شناخته می شوند و برای مادر و جنین خطرناک است، باید فشار خون در بارداری و ادرار بیمار به طور مرتب کنترل شود و تحت درمان قرار بگیرد. در صورت عدم تشخیص و درمان فشار خون در بارداری ، ممکن است بیماری خطرناکی موسوم به اکلامپسی (eclampsia) یا مسمومیت حاملگی ایجاد شود که با تشنج همراه است و می تواند منجر به مرگ مادر و جنین شود. در این مورد از فشار خون در بارداری بیمار باید در بیمارستان تحت درمان قرار گیرد.
توصیه های فشار خون
– درصورتی که مبتلا به آنژین صدری هستید، باید میزان کلسترول خون شما اندازه گیری شود و درصورت لزوم از داروهای کاهش دهنده کلسترول استفاده کنید. مصرف داروهای کاهش دهنده چربی خون در افرادی که سابقه سکته قلبی دارند، مقدار کلسترول خون را پایین می آورد و احتمال بروز سکته قلبی دوباره را کاهش می دهد. در این موارد، داروهای فشار خون بازدارنده ACE و بتابلاکرها مفیدتر هستند زیرا علاوه بر کاهش فشار خون، موجب آرام تر شدن قلب و پیشگیری از بروز صدمات بیشتر به قلب می شوند. معمولاً در درمان این موارد از فشار خون استفاده از مقادیر کم آسپیرین هم به وسیله پزشک توصیه می شود.
– افراد مسن، کودکان، خانم های باردار و افراد مبتلا به برخی بیماری های دیگر و یا افرادی که از سایر داروها استفاده می کنند به توجه ویژه برای کنترل فشار خون نیاز دارند.
– فشار خون دیاستولیک تقریبا۵% خانم های مسن، چاق و دارای سابقه فشار خون بالا که از قرص های ضدباری استفاده می کنند به بیش از ۹ میلی متر جیوه می رسد. این قرصها به ندرت فشار خون را به حدی افزایش می دهند که نیاز به درمان داشته باشد.
– مواد حاوی کافئین از قبیل قهوه ، چای ، نوشابههای کولا و شکلات، سبب افزایش فشارخون میشوند و باید در حد اعتدال مصرف شوند.
– برای کنرل فشارخون از مصرف غذاهای سرخ کرده یا غذاهایی که در درجه ی حرارتهای بسیار بالا و یا با مدت زمان طولانی تهیه می شوند، و عدم استفاده ی چند باره از روغنهای آشپزی اجتناب کنید .
– استفاده از گوشت سفید به جای گوشتهای قرمز برای کنترل فشارخون.
– کنترل استرس ، زیرا یکی از عوامل بالا بردن فشار خون که بسیار سریع هم عمل می کند، استرس و عصبانیت است.
– استراحت به میزان کافی هر روز زیرا کار کردن بی وقفه بیشترین فشار را بر سلامتی فرد وارد خواهد کرد .
– انجام ورزشهایی مثل پیاده روی، شنا، دوچرخه سواری برای پایین آوردن فشار خون مفید هستند بنابراین حداقل ۳ بار در هفته و هر بار حداقل ۳۰ دقیقه باید ورزش کرد .
فشار خون و دیابت
فشار خون در افراد مبتلا به دیابت بیش از سایر افراد دیده می شود و در نتیجه، خطر بروز آسیب های کلیوی و چشمی و بیماری های عروق قلب و سکته مغزی در این افراد بیشتر است. در بیماران مبتلا به فشار خون ، کنترل مرتب قند خون و رساندن سطح کلسترول به حد طبیعی ضرورت دارد. مشاهده شده است که داروهای بازدارنده ACE بهتر از سایر داروها موجب پیشگیری از آسیب های کلیوی و چشمی بیماران دیابتی می شود. رساندن فشار خون بیماران مبتلا به دیابت به زیر ۸۵/۱۴۰ بسیار مفید است. اگر چه در افرادی که به دیابت مبتلا نیستند درمان پرفشاری خون باید از فشار بالاتر ۹۰/۱۶۰ شروع شود، در افراد دیابتی درمان مزبور را باید از فشار خون بالاتر از ۸۵/۱۴۰ یا ۸۵/۱۳۰ آغاز نمود.
عوارض فشار خون
سکته مغزی ، حمله قلبی ، نارسایی احتقانی قلب و ورم ریه ، نارسایی کلیه و آسیب چشمی و مشکل بینایی از عوارض اصلی فشار خون بالا هستند.
مطالب مرتبط :
– استرس و فشار خون بالا
– کاهش فشار خون با ترک سیگار
– کاهش فشار خون با تغذیه
– توصیه های مهم برای کاهش فشار خون
– کاهش فشار خون بالا با کنترل وزن
– چگونگی کنترل فشار خون
– فشار خون و راههای کنترل آن
– درمان فشار خون بالا
منبع : راهنمای پزشکی خانواده- فشار خون