تشخیص و درمان نارسایی قلب جنین
تشخیص بموقع بیماری نارسایی قلب جنین علاوه بر درمان سریع، در صورت پیچیده بودن عارضه با هماهنگی پزشکی قانونی و نظر خانواده اجازه ختم بارداری صادر میشود.
براساس آمارهای جهانی از هر هزار تولد تقریبا ۸ نوزاد دچار بیماریهای قلبی مادرزادی هستند که ممکن است خفیف تا شدید باشد.
در واقع بیماری نارسایی قلب جنین هنگام رشد جنین در رحم مادر به وجود میآید و معمولا هم دلیل نارسایی قلب جنین ناشناخته است (هرچند گاهی به علت اختلالات ژنتیک است؛ اما اغلب موارد به این دلیل نیست).
آنچه در بیماری نارسایی قلب جنین مشترک است، روند رشد غیرطبیعی و ناقص قلب و یکی از نشانههای رایج این بیماری نارسایی قلب جنین صدای غیرعادی قلب است که هنگام معاینه پزشکی مشخص میشود.
تشخیص نارسایی قلب جنین
در روشهای تصویربرداری پزشکی، امواج فراصوت از طریق وسیلهای در دست پزشک یا رادیولوژیست، به بدن بیمار فرستاده میشود و بازتاب این امواج از بدن به صورت تصاویری مقطعی نمایان میشود.
با توجه به اینکه امواج فراصوتی برای انسان ضرر ندارد، از این روش بویژه در بررسی سلامت جنین در دوران بارداری استفاده میشود ولی دیگر انسانها هم ممکن است به دلایل مختلف نیاز به این روشها پیدا کنند.
به عنوان مثال، در بررسی احتمال سرطان سینه در خانمهای جوان، بهتر از ماموگرافی عمل میکند. همچنین در بررسی پروستات، کلیهها، کبد و مجاری صفراوی، همچنین دریچههای قلب، روش مناسبی است.
اکوکاردیوگرافی در واقع روشی از سونوگرافی است که در بررسی و تشخیص نارسایی قلب جنین ، ساختمان و حرکات آن و عروق بزرگ استفاده میشود. برخلاف عکسبرداری اشعه , ، CT و MRI با کمک اکوکاردیوگرافی میتوان از حرکات قلب و عملکرد دریچههای آن نیز تصاویری به دست آورد.
شاید پرسش مهمی که در زمینه استفاده از این روش مطرح است، احتمال آسیبرسانی آن است. اکوکاردیوگرافی برای تشخیص نارسایی قلب جنین خطری برای مادر و جنین به دنبال ندارد و با وجود آنکه جنین به صورت مداوم در حال حرکت است، در نتیجه برای اکوکاردیوگرافی در تشخیص نارسایی قلب جنین باید تلاش شود تا نمای مورد نظر به دست آید. خوشبختانه تا به حال هیچ عارضهای ناشی از انجام سونوگرافی و اکو قلب در جنین گزارش نشده است.
در صورت وجود سابقه فامیلی ابتلا به بیماری نارسایی قلب جنین ، اکوکاردیوگرافی جنین لازم است. همچنین در مادران مبتلا به بیماریهای متابولیک مانند دیابت، احتمال تولد نوزاد مبتلا به بیماری نارسایی قلب جنین بیشتر است.
سابقه بروز بیماریهای عفونی، سقطهای مکرر، نازایی مادر پیش از بارداری و مصرف دارو بویژه داروهای اعصاب در مادران، انجام اکوکاردیوگرافی را ضروری میکند.
به طور کلی، هنگامی که با کنترل روتین مادران ضربان قلب نامنظم جنین تشخیص داده شود، بررسی ساختمان قلب جنین ضرورت مییابد. همچنین در صورتی که حین سونوگرافیهای روتین متوجه آنرمالی در قسمتهای مختلف بدن شوند بررسی قلب جنین لازم است.
درمان نارسایی قلب جنین
با تشخیص نارسایی قلب جنین ، میتوان با تجویز دارو ضربان قلب جنین را به حالت طبیعی یا نزدیک به طبیعی رساند. همچنین با تشخیص بیماری نارسایی قلب جنین قبل از تولد زمینه برای درمان بیماران پس از تولد فراهم میشود.
بیماری نارسایی قلب جنین تحت عوامل مولتی فاکتوریال از جمله ارث و عوامل محیطی بروز میکند، بنابراین نمیتوان از نارسایی قلب جنین جلوگیری کرد. تنها با اکوکاردیوگرافی قلب جنین میتوان نارسایی قلب جنین را تشخیص و نسبت به درمان بهنگام نارسایی قلب جنین اقدام کرد.
در حال حاضر درمان نارسایی قلب جنین و اختلالات ضربان قلبی جنین در کشور بخوبی انجام میشود.