تحلیل نوار قلب
نوار قلب در بررسی دردهای قلب و سکتههای قلبی ارزش خاصی دارند و به عنوان اقداماتی روتین در تمام کسانی که مشکوک به مشکلات حاد قلبی باشند صورت میگیرد. نوار قلب به نمودار ثبت شده تغییرات پتانسیل الکتریکی ناشی از تحریک عضله قلب گفته میشود. معمولاً با مخفف ECG یا EKG مشخص میشود.
دستگاه الکتروکاردیوگراف، این نمودار را بر روی نوار کاغذی خط کشی شدهای به طور پیوسته ضبط میکند. اطلاعاتی که روی الکتروکاردیوگرام ضبط میشود نشان دهنده امواج الکتریکی محرک قلب میباشد. این امواج نمایشگر تحلیل تحریکات قلبی هستند.
تحلیل امواج نوار قلبی
امواج فعالیت الکتریکی در ECG بصورت اوج و فرودهای متناوب ثبت میشود.
نوار قلب طبیعی از چندین موج ، قطعه و ترکیب ایجاد میشود. هر دوره قلبی از یک موج P شروع میشود و تا موج P بعدی ادامه دارد. P یک موج نسبتا کوچک است که انقباض دهلیز را نشان میدهد. بعد از مکثی کوتاه ترکیب QRS به چشم میخورد که گویی خط نوار قلب حرکتی سریع به سمت پایین ، بالا و دو مرتبه به سمت پایین داشته است. این ترکیب در اثر انقباض بطنها ایجاد میشود و در نهایت پس از مکثی بلندتر موجT مشاهده میشود که پر شدن ناگهانی بطنها را نشان میدهد. ECG یک قطعه ST و چهار فاصله اصلی دارد: R-R ، PR ، QRS و QT ، که تغییرات هر کدام از اینها نشاندهنده بیماری خاصی است.
ECG یا نوار قلب روی صفحات مخصوصی ثبت میشود که به خانههای مشبکی با مساحت ۱میلیمتر مربع تقسیم شدهاند. از آنجا که سرعت حرکت کاغذ نوار قلب معمولا ۲۵ میلیمتر در ثانیه است، کوچکترین مربع عرضی (1mm) معادل ۰۴/۰ ثانیه میباشد و محور افقی زمان را نشان میدهد. خانههای عمودی دامنه موج مثبت یا منفی را نشان میدهند.
نوار قلب کاربردهای زیادی دارد. اما شاید بیشترین استفادهای که از آن برده میشود، در بررسی بیماریهای ایسکمی قلب ( مانند آنژین صدری و سکته قلبی) باشد. در این بیماریها نوار قلب دچار تغییرات خاصی میشود که حتی میتواند محل سکته و شدت آنرا بازگو نماید.
نوار قلب یک روش تشخیصی بی خطر و معمول است که هیچ عارضه جانبی خطرناکی ندارد که در مرکز نوار قلب، با دارا بودن امکانات و تجهیزات لازم، دارای بالاترین دقت تشخیصی بیماری های قلبی بوده و می تواند بررسی و تشخیص بیماری های قلبی و عروقی شما را به بهترین شکل ممکن و با بیشترین دقت انجام دهد.
آشنایی با نحوه خواندن نوار قلب در مرکز قلب (کلیک کنید)
منبع: ویکی پدیا. دانشنامه رشد