تحرک و ورزش، حرکت در جاده سلامتی

بیشتر افراد میدانند که ورزش و فعالیت جسمانی برای آنها مفید است. افزایش روزافزون تعداد باشگاههای ورزشی و تعداد افرادیکه در پارکها میدوند و یا در مراکز خرید پیادهروی میکنند و همچنین تغییرات سالم در شیوهزندگی به منظور افزایش میزان فعالیت جسمانی، همه شواهدی بر این ادعا هستند. از طرف دیگر پیشرفت فنآوری و خدمات شهری سبب شدهاند که انسانها زندگی ساکنتری داشته باشند و دچار اضافهوزن شوند.
بدن انسان مجموعهای است که برای حرکت ساخته شده است بنابراین شیوهزندگی بدون تحرک برای کل بدن انسان (عضلات، استخوانها، قلب، ریهها و سرخرگها) مضر است. از نظر فایده قلبی عروقی، ورزش سبب تقویت عضلات قلب و پمپاژ موثرتر خون توسط آن میشود.
همچنین ورزش موجب کاهش تریگلیسیرید، افزایش کلسترول خوب (HDL) و بهبود نسبت (HDL) کلسترول خوب به (LDL) کلسترول بد در جریان خون میشود. این اثر آنقدر مهم است که عدم فعالیت جسمانی مانند استعمال دخانیات، فشارخونبالا یا سطح کلسترولبالا یک عامل خطر عمده ابتلا به بیماری سرخرگهای کرونری میباشد و موجب ۲ برابر شدن ایجاد حمله قلبی میگردد.
در عین حال ورزش فشارخون را کاهش داده و درصورت ابتلا به دیابت، سطح افزایش یافته قندخون را پایین می آورد که هر دو، سبب کاهش خطر بیماری قلبیعروقی میشوند. همچنین ورزش کمک میکند تا وزن خود را کنترل نموده و میزان چاقی را کاهش دهید. در واقع بهنگام ورزش، شما در جهت درمان کلسترول خونبالا، فشارخونبالا و دیابت عمل میکنید. اگر شما از لحاظ جسمانی فعال باشید به احتمال کمتری دچار این مشکلات میشوید. حتی افزایشی متوسط در میزان فعالیت جسمانی (دست کم ۳۰ دقیقه پیادهروی تند در اکثر روزهای هفته) برای بهرهمندی از اثرات مثبت ورزش بر روی قلب و رگهای خونی کافی است. بطور خلاصه می توان گفت ورزش در کل برای سلامتی مفید است و در این مورد سن و یا سطح سلامتی کنونی خیلی مهم نمیباشد.
ورزش به اصلاح آثار نامطلوب سایر عوامل خطر بیماریهای قلبیعروقی نیز کمک میکند. چرا که سبب کاهش استرس، اضطراب، افسردگی و همچنین اثر آنها بر روی بدن میشود. در افراد سیگاری، ورزش در ترک سیگار به آنها کمک میکند. البته ورزش هیچگاه جایگزین سایر تغییرات لازم در شیوه زندگی جهت کنترل عوامل خطر دیگر (مثل ترک سیگار، تغذیه سالم و غیره) نمیشود. نتایج تحقیقات نشان داده اند که زنان مبتلا به اضافهوزن که ورزش میکنند، نسبت به زنانیکه فاقد فعالیت جسمانی هستند، امید به زندگی بیشتری دارند.
انواع ورزش
انواع سه گانه ورزش عبارتند از: قلبی عروقی، کششی و قدرتی. هرسه نوع این فعالیتها از راههای مختلفی سبب تقویت بدن و بهبود عملکرد آن میشوند. پیروی از یک الگوی متعادل ورزشی که شامل هر سه نوع فعالیت باشد، بیشترین فایده را دارد. ورزشهای قلبیعروقی، همان ورزشهای ایروبیک یا هوازی هستند. به این مفهوم که سبب میشوند قلب و ریهها فعالیت شدیدتری انجام دهند تا بتوانند اکسیژن مورد نیاز عضلات را تامین نمایند.
فعالیت قلبیعروقی یا هوازی اغلب سبب فعالیت مداوم گروه زیادی از عضلات دست و پا میشوند. پیادهروی، دویدن یا رقصیدن نمونههایی از فعالیتهای قلبیعروقی یا هوازی هستند. این شکل از فعالیت سبب افزایش توانایی قلب در پمپ کردن خون می شود و عروق خونی موجود در عضلات را باز میکند. در نهایت با پاسخ تطبیقی بدن، تعداد ضربان قلب چه درحالت استراحت و چه درحالت فعالیت با شدت متوسط کاهش مییابد. استقامت و قدرت بدنی بیشتر شده و شما پیش از احساس خستگی میتوانید فعالیت بیشتری را انجام دهید.
ورزشهای قدرتی و کششی باعث افزایش ضربان قلب نمیشوند، اما سبب میشوند عضلات و استخوانهای شما قویتر شوند. ورزشهای قدرتی مانند کار با وزنه یا برخی ورزشهای زمینی، نیازمند تلاش شدید و کوتاهمدت هستند.
ورزشهای کششی سبب تقویت عضلات از طریق کشش آنها میشوند و از ایجاد مشکلات عضلانی و مفصلی در آینده پیشگیری میکنند
منبع: دکتر قلب