فشارخون بالا

بیماری پرفشاری خون

نام دیگر بیماری پرفشاری خون (HBP) ، هیپرتانسیون می باشد . بیماری پرفشاری خون یعنی اینکه مقدار فشارخون در سرخرگهای شما افزایش پیدا کرده است .

فشار خون نیروی خون در مقابل دیواره رگهای خونی می باشد که به صورت دو عدد مثلا به صورت ۱۱۲/78mmHg نوشته می شود . عدد بالاتر یا فشار خون سیستولیک ،عدد مربوط به فشار خون در زمانی است که قلب دارای ضربان می باشد و عدد پایین تر یا فشار خون دیاستولیک، عدد مربوط به فشار خون در زمان استراحت قلب بین ضربانها می باشد .

فشار خون طبیعی زیر ۱۲۰/۸۰mmHg می باشد.

هیچکس دقیقا نمی داند که علت بیشتر موارد بیماری پرفشاری خون چیست . در بیشتر موارد پر فشاری خون قابل درمان نمی باشد، ولی بیماری پرفشاری خون قابل کنترل می باشد . بیماری پرفشاری خون اغلب هیچ علامتی ندارد . پرفشاری خون درواقع «یک قاتل تدریجی و آرام» می باشد .

از هر ۳ فرد بزرگسال ۱ نفر مبتلا به بیماری پرفشاری خون می باشد و بسیاری از افراد از ابتلای خودشان به بیماری پرفشاری خون ،آگاه نمی باشند . درمان بیماری پرفشاری خون مشکل و خطرناک نمی باشد . بیماری پرفشاری خون سبب افزایش میزان خطر سکته مغزی و حمله قلبی می شود . اگر شما فشار خون خود را کنترل کنید ،سالمتر زندگی خواهید کرد.

بیماری پرفشاری خون اغلب دارای هیچگونه علامتی نیست و دلیل خطرناک بودن آن نیز همین موضوع است . به شکل منظم فشار خون خود را چک کنید و در صورت توصیه پزشک آنرا تحت درمان قرار دهید .

نمک و بیماری پرفشاری خون

ارتباط میان میزان مصرف سدیم و فشار خون در مطالعات بالینی و اپیدمیولوژیک متعدد به اثبات رسیده است. همچنین مصرف نمک به مقدار محدود ممکن است میزان داروهای ضد پرفشاری مورد نیاز را کاهش دهد. البته پاسخ افراد مختلف به کاهش میزان سدیم دریافتی متفاوت است. به نظر می رسد در بین مبتلایان به بیماری پرفشاری خون ، آفریقایی ها، آمریکایی ها، بیماران مسن تر و افراد مبتلا به بیماری کلیوی نسبت به سدیم حساس تر هستند. امروزه به دنبال بیش از ۳۰ سال اختلاف نظر گروه های مختلف پژوهشگران در این باره که آیا دریافت مقدار زیاد نمک بر ایجاد موارد بیماری پرفشاری خون در جوامع مختلف تأثیر قابل ملاحظه دارد یا نه این نظریه مطرح شده است که بیماری پرفشاری خون ایجاد شده در اثر مصرف نمک مهمترین عامل مشکلات بهداشتی نیست بلکه مهمترین عامل حساس بودن به نمک است. یعنی در افراد حساس به نمک در صورت مصرف نمک زیاد، افزایش فشار خون به صورت تشدید شده بروز می کند. البته با این که احتمالاً حساسیت به نمک عامل خطر ایجاد بیماری پرفشاری خون است بسیاری از افراد حساس به نمک دچار پرفشاری خون نیستند. همچنین مطرح شده است که با آنکه پرفشاری خون عامل اصلی بیماری قلبی عروقی است، پرفشاری موجب مرگ زودرس در افراد حساس به نمک نمی شود، یعنی در این افراد مصرف زیاد نمک حتی در صورت طبیعی باقی ماندن فشار خون موجب بیماری قلبی عروقی می شود. اما اینکه چگونه نمک، دون افزایش فشار خون موجب بروز بیماری قلبی عروقی می شود پاسخ ارایه شده آن است که نمک، واکنش پذیری پلاکت ها، یعنی عناصر خونی کمک کننده به تشکیل لخته را افزایش می دهد و در نتیجه، مقدار زیاد نمک رژیم غذایی می تواند به طور مستقیم منجر به عوارض قلبی عروقی مانند سکته مغزی، حمله قلبی و بیماری های کلیوی، حتی در غیاب بیماری پرفشاری خون شود.

عوامل بیماری پرفشاری خون

مصرف الکل بر فشار خون سیستولیک و فشار خون دیاستولیک تأثیر می گذارد ولی اثر آن بر فشار سیستولیک بیشتر است . فعالیت ورزشی هوازی، به طور منظم برای پیشگیری و درمان بیماری پرفشاری خون ، کاهش وزن، وضعیت عملکرد سلامتی و کاهش موارد مرگ و میر و خطر عوارض قلبی عروقی مفید است. ۳۰ تا ۴۵ دقیقه قدم زدن سریع در اکثر روزهای هفته برای رسیدن ضربان قلب به میزان «هدف» [تعداد ضربان قلب هدف=۷۵/۰×سن-۲۲۰]) کافی، ارزان قیمت و مؤثر است. نیکوتین می تواند موجب افزایش فشار خون و تشدید بیماری پرفشاری خون شود. همچنین نیکوتین، از عوامل خطر اصلی بیماری آترواسکلروتیک (تصلب شرایین) قلبی عروقی است. آرام سازی و کنترل استرس ممکن است کیفیت زندگی فرد را بهبود بخشد و ممکن است آثار مستقلی را  بر پایین آوردن خطر بروز بیماری کرونر قلب ناشی از ‌ بیماری پرفشاری خون اعمال نماید. شواهد مستقیمی درباره اینکه مصرف مکمل پتاسیم، موجب پایین آوردن فشار خون و کنترل بیماری پرفشاری خون در دراز مدت شود وجود ندارد.

برای مطالعه مطلب مورد نظر کلیک کنید :

– درمان فشار خون بالا

– عوامل پرفشاری خون

– داروهای پرفشاری خون

منبع : راهنمای پزشکی خانواده- فشار خون

نوشته های مشابه

همچنین ببینید
بستن
دکمه بازگشت به بالا