انواع فشار خون بالا
همانطور که فشار خون بالا درجات مختلف دارد، فشار خون بالا به انواع مختلف هم طبقه بندی می شوند که در زیر می خوانید:
فشار خون بالای اولیه
پزشکان فشار خون بالا را با توجه به عوامل ایجاد کننده و مشخصات آن به چند گروه تقسیم بندی می کنند. نزدیک به ۹۵ درصد از مبتلایان به فشار خون بالا دچار فشار خون بالای اولیه هستند. یعنی اینکه این عارضه هیچ دلیل مشخصی ندارد. بیشتر متخصصان عقیده دارند که این نوع فشار خون بالا بر اثر عوامل گوناگونی که مربوط به سبک زندگی هستند ایجاد می شود. رژیم غذایی نامناسب، ورزش نکردن، بی تحرکی و سیگار کشیدن از جمله این عوامل ایجاد کننده فشار خون بالا اولیه هستند. برآورد شده که حدود ۵۰ درصد از مردم به نمک حساس هستند؛ یعنی اگر این افراد غذایی که سدیم زیادی دارد بخورند، فشار خون شان بالا می رود.
فشار خون بالای ثانویه
همان طور که از نام این نوع فشار خون معلوم است، عارضه فشار خون بالا ثانویه به خاطر یک مشکل زمینه ای چون بیماری کلیه یا اختلالات غده آدرنال (فوق کلیه) بروز می کند. تنها حدود ۵ درصد از فشارخون های بالا از نوع ثانویه هستند. در این جا چند عارضه از شایعترین مشکلات زمینه ای را می خوانید:
فشار خون بالا ثانویه – تنگی شریان کلیوی
یکی از علل بروز فشار خون بالای ثانویه، تنگی شریان کلیه است که در این حالت شریانی که به کلیه خون رسانی می کند تنگ می شود. عارضه تنگی شریان کلیه ممکن است به خاطر وجود پلاک هایی در دیواره شریان ایجاد شود یا در زنان جوان به دلیل رشد بیش از حد بافت عضلانی دیواره شریان بروز کند. در بعضی موارد نیاز است که جراحی بای پس انجام شود ولی در اکثر اوقات می توان با آنژیوپلاستی این اختلال را با موفقیت درمان کرد. در این روش با یک بالن، قابل باد شدن که به سر یک کاتتر وصل است، شریان تنگ شده را گشاد می کنند.
فشار خون بالا ثانویه – افزایش میزان ترشح آلدوسترون
یکی از هورمون هایی که غدد آدرنال یا همان فوق کلیوی از خود ترشح می کنند آلدوسترون نام دارد. وجود این هورمون باعث می شود که کلیه ها بتوانند سطح سدیم و پتاسیم را در بدن متعادل نگه دارند. این اختلال در کارکرد غدد آدرنال باعث می شود که بدن سدیم را در خود نگه دارد و پتاسیم دفع کند که این حالت به فشار خون بالا، افزایش وزن، ضعف عضلانی و احتباس آب در بدن منجر می شود. اگر توموری غده آدرنال باعث این اختلال شده باشد، درمان فشار خون بالا ناشی از افزایش میزان ترشح آلدوسترون معمولاً جراحی است. در موارد دیگر این بیماران باید میزان مصرف نمک را محدود کرده و دارویی مصرف کنند که جلوی فعالیت آلدوسترون را بگیرد.
فشار خون بالا ثانویه – پرکاری غده تیروئید
غده تیروئید در گلو و درست جلوی نای شما قرار دارد. این غده با ترشح هورومو نهایی روشی را که بدن از طریق آن انرژی مصرف می کند تنظیم می کند. وقتی تیروئید بیش از حد فعال شود عارضه ای به نام هایپرتیروئیدیسم بروز می کند. ترشح بیش از اندازه این هورمون ها باعث می شود ضربان قلب، فشار خون، وزن ، روند گوارش و فعالیت عضلانی فرد تغییر کند و منجر به فشار خون بالا گردد.
فشار خون بالا ثانویه – تومور قشر داخلی غده آدرنال
این یک تومور نادر، غیر سرطانی و معمولاً خوش خیم است که (pheochromocytoma) نامیده می شود و مقدار زیادی هورمون ترشح می کند. این هورمون ها فعالیت دستگاه عصبی را تنظیم می کنند. این اختلال باعث می شود که اکثر شریان ها تنگ شوند و فشار خون بالا رود. دیگر علائم ناشی از این عارضه عبارتند از لرزش، تپش قلب، عرق کردن، عصبی بودن، سردرد، کاهش وزن و احساس ضعف و غش است.
پزشک برای درمان بیماری فشار خون بالا ثانویه ناشی از تومور قشر داخلی غده آدرنال می تواند داروهایی تجویز کند که جلوی اثرات این هورمون ها را بگیرد و یا بیمار جراحی می شود تا تومور برداشته شود. به طور طبیعی شیمی درمانی فقط روی غدد آدرنال که بالای کلیه ها قرار دارند انجام می شود. ولی در حدود ۱۰ درصد از بیماران، تومور به نقاط دیگری غیر از غده آدرنال هم سرایت می کند و در نقاط دیگر بدن هم ظاهر می شود. اگر جراح نتواند تومور را بردارد، انجام شیمی درمانی و پرتودرمانی (رادیوتراپی) ضروری است.
برای مطالعه ” درمان فشار خون بالا ” کلیک کنید .
منبع: کتاب فشار خون