فشارخون بالا

پرفشاری خون در کودکان

پرفشاری خون اولیه که در بزرگسالان حدود ۹۰ تا ۹۵ درصد موارد پرفشاری خون را تشکیل می دهد در بچه های کوچک نادر است و نوجوانان بیش از بچه های کوچک و کمتر از بزرگسالان مبتلا به پرفشاری خون مبتلا می شوند. در پرفشاری خون نوع اولیه اغلب سابقه خانوادگی وجود دارد و به نظر می رسد این نوع پرفشاری خون، چند عاملی باشد. با این حال، چاقی، تغییرات ژنتیکی در انتقال کلسیم و سدیم، واکنش پذیری عضلات صاف رگ ها و سیستم رنین-آنژیوتانسین و حساسیت به انسولین در این اختلال دخالت دارند.

علل پرفشاری خون در کودکان

اکثر موارد پرفشاری خون در کودکان را نوع ثانویه تشکیل می دهد که در اثر اختلالات کلیوی، مصرف داروها و سموم، اختلالات دستگاه عصبی مرکزی و خودکار، اختلالات رگ ها، اختلالات غدد درون ریز و تعدادی از علل متفرقه ایجاد می شوند.

بسیاری از کودکان مبتلا به فشارخون بالا هستند و درمان نشده‌اند، دچار نارحتی قلبی بنام “بزرگی بطن چپ” می‌‌شوند.

اما در مورد کودکان زیر ۱۰ سال فشار خون ثانویه است یعنی دلیلی اساسی و مهم دارد که برخی از این دلایل به ترتیب زیر است:

۱) چاقی دوران کودکی؛ حدوداً ۱۶ درصد کودکان دبستانی در امریکا دچار چاقی یا افزایش بیش از حد وزن هستند که یکی از دلایل شایع پرفشاری خون در کودکان است. در واقع بسیاری از محققان معتقدند که پرفشاری خون در کودکان نتیجه مستقیم افزایش وزن بدن آنها است. احتمال ابتلا به پرفشاری خون در کودکان چاق ۹ برابر کودکان دیگر است. گاهی اوقات نیز کودک برای کاهش پرفشاری خون باید تحت نظر پزشک دارو مصرف کند.

۲) نداشتن فعالیت های فیزیکی، ورزش نکردن و کم تحرکی از دیگر علل پرفشاری خون می باشد .

۳) خوردن زیاد نمک؛ مصرف زیاد نمک نه تنها در پرفشاری خون موثر است بلکه روی عملکرد کلیه ها هم اثر دارد.

۴) دیابت دوران کودکی از دیگر عوامل پرفشاری خون در کودکان می باشد .

۵) بیماری های کلیوی؛ کلیه ها نقش مهمی در تنظیم پرفشاری خون ایفا می کنند پس بیماری های کلیوی یا هر آسیبی به این اندام ها می تواند منجر به بیماری پرفشاری خون شود. مشکلات کلیه منجر به بالا رفتن فشار خون سیستولیک و هم فشار خون دیاستولیک می شود.

۶) باریک شدگی مجرای آئورت؛ این حالت منجر به پرفشاری خون در قسمت های فوقانی و فشار خون پایین در قسمت های تحتانی بدن می شود.

۷) پرفشاری خون در کودکان ناشی از مسمومیت با سرب

۸) برخی بیماری های مادرزادی دیگر؛ پزشکان برای تشخیص بیماری پرفشاری خون در کودکان، نتایج فشار خون کودک مورد نظر را با گروه همسالان او از نظر سن، قد و جنس مقایسه می کنند.

آمار پرفشاری خون

بر این اساس گروه ملی تحقیق فشار خون در امریکا تقسیم بندی را جهت تعیین پرفشاری خون در کودکان ارائه کرده که به این ترتیب است:

الف) طبیعی: فشار خون سیستولیک و دیاستولیک کمتر از صدک ۹۰

ب) مستعد ابتلا به پرفشاری خون: پرفشاری خون سیستولیک یا پرفشاری خون دیاستولیک معادل یا بیشتر از صدک ۹۰ و کمتر از صدک ۹۵

ج) مرحله یک: فشار خون سیستولیک و دیاستولیک بین صدک ۹۵ و صدک ۹۹

د) مرحله دو: فشار خون سیستولیک یا دیاستولیک معادل یا بیشتر از صدک ۹۹

تحقیقات نشان داده است که میانگین پرفشاری خون در کودکان و نوجوانان امریکایی (بین سنین ۸ تا ۱۷ سال) نسبت به ده سال گذشته، بالا رفته است. برخی از محققان معتقدند که این امر به دلیل افزایش وزن و چاقی در این کودکان است، در واقع بیش از ده درصد کودکان چاق دارای پرفشاری خون نیز هستند.

خوردن نوشیدنی های با کافئین زیاد مانند سودا، منجر به افزایش پرفشاری خون در نوجوانان می شود. یادگیری تکنیک های کنترل استرس مانند تن آرامی استرس می تواند برای پایین آوردن پرفشاری خون به نوجوانان کمک کند. کودکانی که با شیر مادر تغذیه شده اند، کمتر به فشار خون مبتلا می شوند. همچنین میزان نمکی که نوزاد دریافت می کند می تواند بر میزان پرفشاری خون در دوران کودکی و نوجوانی تاثیر بگذارد. چنانچه مکمل های غذایی نوزادان با چربی های اشباع نشده مانند اسیدهای چرب امگا- ۳ درست شده باشد می تواند از ابتلا به پرفشاری خون در دوران کودکی جلوگیری کند.

رای مطالعه مطلب مورد نظر کلیک کنید :

– درمان فشار خون بالا

– عوامل پرفشاری خون

– بیماری پرفشاری خون

– داروهای پرفشاری خون

منبع : راهنمای پزشکی خانواده- فشار خون

نوشته های مشابه

همچنین ببینید
بستن
دکمه بازگشت به بالا