عوارض فشار خون بالا

فشار خون بالا و نارسایی احتقانی قلب

اگر فشار خون بالای شما به خوبی کنترل نشود، احتمالاً خطر ابتلای شما به نارسایی قلبی دوبرابر کسی است که فشار خون طبیعی دارد. فشار خون بالا به قلب فشار وارد می کند تا بیشتر و شدیدتر کار کند تا خون را در سراسر بدن به جریان بیندازد. در نتیجه، بطن چپ که حفره اصلی قلب هنگام پمپ کردن خون است در اثر فشار خون بالا ضخیم تر می شود تا قلب بتواند با شدت بیشتری کار کرده و بیشتر به خودش فشار وارد کند. این پدیده ناشی از فشار خون بالا که به آن هایپرتروفی بطن چپ (LVH) می گویند، در نهایت اثر عکس خواهد داشت. بر خلاف عضلات دو سر شما، ضخیم شدن عضله قلب باعث قوی تر شدن آن نمی شود. وقتی قلب به علت فشار خون بالا بزرگ می شود به اکسیژن بیشتری نیاز دارد ولی شریان ها که خود نیز در نتیجه فشار خون بالا ضخیم تر و تنگ تر شده اند، توانایی قبلی خود را برای رساندن اکسیژن به قلب از دست می دهند. هایپرتروفی بطن چپ و شریان های آسیب دیده، ممکن است کاری کند که قلب دیگر نتواند به طور مؤثر و کارآمد خون را پمپ کند و به جریان اندازد. وقتی خون به مقدار کافی به جریان نیفتد، قلب ضعیف می شود و این وضعیت می تواند سبب بروز مشکلی شود که به آن نارسایی احتقانی قلبی می گویند.

فشار خون بالا و سکته مغزی

فشار خون بالای کنترل نشده یکی از دلایل اصلی بروز سکته مغزی است. فشار خون بالای دو سوم از کسانی که برای اولین بار سکته مغزی می کنند، بالای ۹۵/۱۶۰ میلی متر جیوه است (به عبارتی فشار خون ۱۶ روی ۵/۹). هر ساله، بیش از نیمی از امریکایی ها برای اولین بار سکته مغزی می کنند (به طور متوسط یک نفر در هر ۴۵ ثانیه) و حدود ۱۶۷ هزار نفر از آن ها بر اثر سکته مغزی ناشی از فشار خون بالا جان خود را از دست می دهند. سکته مغزی به علت فشار خون بالا ، پس از بیماری های قلبی و سرطان، سومین عامل مرگ در این کشور است. همچنین سکته مغزی، اولین علت بروز ناتوانی های بلند مدت افراد است. سکته مغزی به علت فشار خون بالا یک اورژانس پزشکی است و به اندازه سکته قلبی خطرناک و مرگبار است به طوری که متخصصان آن را حمله مغزی می نامند. درست همان طور که سکته قلبی باعث می شود که خون به مقدار کافی به قسمتی از قلب نرسد، هنگام بروز سکته مغزی هم خون به میزان کافی به قسمتی از مغز نمی رسد و تعدادی از سلول های مغزی می میرند. احتمالاً با از بین رفتن این سلولها، بیمار با سکته مغزی ناشی از فشار خون بالا دیگر نمی تواند مانند قبل حرف بزند، حرکت کند، احساس و فکر کند و حتی دیگران را بشناسد.

فشار خون بالا و دمانس

وقتی تصلب شرایین یا آترو اسکلروزیس پیشرفت کند، فشار خون بالا می تواند به کاهش حافظه و دمانس منجر شود. آترواسکلروزیس در جریان خون رسانی اختلال ایجاد می کند و نرسیدن خون کافی به مغز به علت فشار خون بالا می تواند بافت های مرده ای را در مغز شکل دهد که به آن ها انفارکتوس کوچک می گویند و هر کدام روی قسمت کوچکی از مغز تأثیر می گذارند. وقتی این انفارکتوس کوچک که در واقع سکته مغزی خفیف ناشی از فشار خون بالا هستند مکرر روی دهند بخش های آسیب دیده مغز بیشتر و بیشتر می شود واینجاست که بیمار دچار دمانس شده است.

فشار خون بالا و بیماری کلیوی

کلیه ها با تنظیم میزان سدیم و آب در جریان خون نقش مهمی در کنترل فشار خون بالا در بدن بازی می کنند. وقتی فشار خون بالا می رود، کلیه ها، سدیم و آب را از بدن دفع می کنند. این کار با تحریک فرآیند خروج مایعات از بدن (مثلاً با ادرار کردن)، فشار خون بالا را کاهش می دهد و در نتیجه حجم خونی که در بدن در حال گردش است نیز افت می کند. وقتی فشار خون بالا ، پایین می آید، کلیه ها آب و سدیم را حفظ می کنند تا حجم خون را حفظ کنند و فشار خون افزایش یابد. اگر فشار خون به طور مداوم بالا باشد، بخش هایی از ساختار کلیه ها به نام گلومرول آسیب می بینند. گلومرول مواد زاید، سدیم و آب را از جریان خون فیلتر می کند. صدمه دیدن این بخش باعث بروز نارسایی کلیه می شود. پس از دیابت، فشار خون بالای کنترل نشده دومین علت بروز نارسایی کلیه ای است که به مرحله آخر رسیده و ممکن است لازم شود بیمار در اثر فشار خون بالا را دیالیز کنند یا پیوند کلیه انجام شود. ۲۶ درصد از موارد جدید به این وضعیت ختم می شوند.

مطالب مرتبط :

– کاهش وزن و کاهش فشار خون – معیا ر BMI

– استرس و فشار خون بالا

– کاهش فشار خون با ترک سیگار

– کاهش فشار خون با تغذیه

– توصیه های مهم برای کاهش فشار خون

– کاهش فشار خون بالا با کنترل وزن

– چگونگی کنترل فشار خون

– فشار خون و راههای کنترل آن

– درمان فشار خون بالا

منبع: کتاب فشار خون