عروق کرونر رگهای خونی هستند که خون دارای اکسیژن را به عضله قلب حمل میکنند. به منظور پمپ کردن خون به سراسر بدن، قلب باید ذخیره دائمی از اکسیژن را داشته باشد. زمانی که خون از بطن چپ خارج میشود به سرخرگ اصلی بدن یعنی آئورت وارد میشود. در همان ابتدای سرخرگ آئورت، نزدیک بالای قلب، دو سرخرگ کرونر منشعب شده است که تحت عنوان سرخرگهای کرونر چپ و راست گفته میشوند. سرخرگهای کرونر در سطح قلب قرار گرفته و به شاخههای کوچکتر منشعب میشوند سپس به اعماق عضله قلب وارد شده و اکسیژن را به سلولهای قلب میرسانند.
داخل دیواره سرخرگها به طور طبیعی صاف و انعطاف پذیر است که امکان حرکت جریان خون را به راحتی فراهم میکند. طی سالها داخل دیواره رگ ممکن است با باقیمانده چربیها پوشیده شود. زمانی که این روند (که آترواسکلروزیس نام دارد) دو سرخرگ کرونر را دربرگیرد، نتیجه بیماری عروق کرونر خواهد بود. ادامه تشکیل این رسوب باقیماندههای چربی که پلاک نام دارند در دیواره عروق، باعث باریکتر شدن سرخرگها شده و جریان خون کاهش مییابد. این پلاکها میتوانند جریان خون سرخرگی را به حدی کاهش دهند که باعث آنژین صدری یا حمله قلبی شوند.
برای جلوگیری از وقوع حمله قلبی ناشی از انسداد عروق امروزه روشهای تشخیصی و کارآمدی وجود دارد. یکی از مطمئنترین روشها برای تشخیص وجود گرفتگی در عروق کرونر، آنژیوگرافی است.
آنژیوگرافی کرونری یک اقدام تشخیصی است که جهت پیدا کردن انسداد عروق کرونر که میتواند منجر به سکته قلبی شود انجام میگیرد. همچنین در افرادی که دردهای قلبی آنها را آزار میدهد و پاسخ تست ورزششان نیز مثبت است، استفاده می شود. البته باید به دردهایی توجه داشت که هنگام فعالیت بدنی وجود دارند و با استراحت بهبود مییابند و هنگام بروز به دستها هم انتشار پیدا میکنند.
همان گونه که برای درمان هر بیماری، شیوههای مختلفی وجود دارد که متخصص پس از بررسی وجوه مختلف و با توجه به شرایط بیماری بهترین آنها را انتخاب میکند، برای تشخیص بیماریها نیز روشهای گوناگونی متصور است و بیماریهای قلبی نیز از این قاعده کلی مستثنی نیستند.
آنژیوگرافی در موارد آنژین صدری (درد قفسه سینه)، سکته قلبی، تنگی آئورت یا نارسایی قلبی بدون دلیل انجام میگیرد. پس بیماران باید توجه داشته باشند علت آنژیوگرافی یک روش تشخیصی است و نه درمانی، که با انجام آن محل تنگی رگ و رگهای گرفتهشده مشخص میشود. در واقع به کمک آنژیوگرافی میتوانیم به طور دقیق تصمیم بگیریم چه کاری باید برای بیمار انجام شود.
آشنایی با آنژیوگرافی عروق کرونر (کلیک کنید)
منبع: تبیان. پارسی طب