عامل فشار خون بالا

بسیاری از کسانی که فشار خون بالا دارند، به فشار خون بالای اولیه مبتلا هستند. به این معنی که بیماری ها و اختلالات زمینه ای دیگر باعث بروز فشار خون بالا نشده بلکه احتمالاً مجموعه ای عوامل خطرساز عامل ابتلای آن ها به بیماری فشار خون بالا شده است. «عامل خطر ساز فشار خون بالا » یا (risk factor) همانطور که از نامش پیداست، چیزی است که امکان ابتلای شما را به فشار خون بالا افزایش می دهد. اگر به تازگی مشخص شده که به بیماری فشار خون بالا دچار شده اید، ممکن است صحبت درباره عوامل خطرساز ابتلا به بیماری فشار خون بالا کمی زیاده گویی به نظر بیاید، ولی هنوز زود است که به این نتیجه برسیم. اولین گام در جهت کنترل و مدیریت وضعیت خودتان این است که بدانید چه عواملی فشار خون بالا را بدتر می کنند و گام دوم این است که مسئولیت عوامل خطرساز فشار خون بالا را بر عهده بگیرید.
فشار خون بالا – عوامل خطر ساز
عوامل خطرساز فشار خون بالا به دو دسته تقسیم می شوند؛ دسته ای که می توانید آن ها را تغییر دهید و دسته ای دیگر که نمی توانید در آن ها تغییری ایجاد کنید.
عوامل خطرسازی که نمی توانید تغییرشان دهید:
بله، شما نمی توانید تعدادی از عوامل خطرساز فشار خون بالا را تغییر دهید ولی این به معنای این نیست که باید آن ها را فراموش کنید. در واقع، آگاهی از آنها می تواند به شما کمک کند تصویری کلی از همه عوامل خطرساز ابتلای خود به بیماری های قلبی- عروقی را در نظر آورید و همین ممکن است باعث شود برای کنترل آن دسته عوامل خطرسازی فشار خون بالا که می توانید تغییرشان دهید، انگیزه بیشتری پیدا کنید.
فشار خون بالا ارثی
فشار خون بالا مانند خیلی از بیماری های دیگر می تواند ارثی باشد. اگر یکی از والدین شما یا هر دو برادر یا خواهرتان به بیماری فشار خون بالا مبتلا باشد، امکان اینکه شما هم دچار فشار خون بالا شوید افزایش می یابد. مطالعات نشان داده که حدود ۲۵ درصد از فشارخون های بالای اولیه در خانواده ها منشأ ژنتیکی و ارثی دارد و البته این حالت صددرصد صادق نیست. در واقع برخی شباهت هایی که در خانواده ها مشاهده می شوند ممکن است در نتیجه اثر عوامل محیطی باشند. اغلب رفتار والدین و شرایط محیطی که بچه ها در آن بزرگ می شوند، هستند که الگوی غذاخوردن آنها، اینکه چطور با مسائل کنار می آیند و تماییل آنها به عادات سالم و ناسالم را شکل می دهند.
فشار خون بالا در سنین بالا
با وجودی که سن بالا همواره به فشار خون بالا منجر نمی شود ولی فشار خون بالا در افراد مسن و در سنین بالا بیشتر دیده می شود. بین ۳۰ تا ۶۵ سالگی، فشار خون سیستولیک به طور متوسط ۲۰ میلی متر جیوه بالا می رود و تا پس از ۷۰ سالگی همچنان افزایش می یابد. بالا رفتن سن می تواند این نوع افزایش فشار خون را که در آن فقط فشار خون سیستولیک بالا می رود توجیه می کند که به خاطر افزایش مقاومت محیطی عروق در شریان ها بروز می کند.
فشار خون بالا و عامل جنسیت
نشانه های فشار خون بالا در مردان معمولاً در اواخر دهه ۳۰ زندگی آن ها ظاهر می شوند و این در حالی است که زنان اغلب پس از یائسگی به بیماری فشار خون بالا مبتلا می شوند. در زنان با بالا رفتن سن، فشار خون به خصوص فشار خون سیستولیک سریعتر افزایش می یابد. در واقع پس از ۵۵ سالگی ریسک بروز فشار خون بالا در زنان بیشتر است. این حالت را می توان با توجه به تفاوت های هورمونی بین زنان و مردان توجیه کرد. وقتی با شروع یائسگی میزان هورمون استروژن در بدن زنان کاهش می یابد، آنها از مزایای این هورمون محروم می شوندو فشار خون شان بالا می رود.
فشار خون بالا در نژادهای مختلف
فشار خون بالا در بین آمریکایی های آفریقایی تبار بیش از بقیه افراد دیده می شود و همچنین زودتر و شدیدتر بروز می کند. میزان بروز سکته مغزی کشنده در آن ها دو برابر است و آن ها یک و نیم برابر بیش از بقیه در اثر بیماری قلبی فوت می کنند. احتمال اینکه به نارسایی کلیه دچار شوند هم چهار برابر بیشتر از سفید پوست ها است. فشار خون بالا اولین عامل مرگ آمریکایی های آفریقایی تبار است.
برای مطالعه ” درمان فشار خون بالا ” کلیک کنید .
منبع: کتاب فشار خون