شاید خیلی تکراری باشد که بگوییم امروزه یکی از مهم ترین عوامل مرگ و میر در تمام دنیا بیماری های قلبی-عروقی است، اما شاید هنوز این خبر که «آمارهای رسمی وزارت بهداشت ایران نشان می دهد بیشترین علت مرگ و میر در کشور بعد از تصادفات، سکته های قلبی است» برای خیلی ها تازگی داشته باشد.
یک حمله قلبی (سکته قلبی) زمانی رخ می دهد که یک منطقه از عضله قلب به علت نرسیدن اکسیژن کافی به آن محل دچار صدمه دائمی یا مرگ شود. بیشتر حملات قلبی توسط یک لخته که یکی از رگهای کرونر را مسدود می کند (رگهای خونی که خون و اکسیژن را به عضله قلب می رسانند) ایجاد می شوند. لخته معمولا در یک رگ کرونر که قبلاً بعلت تغییرات آترواسکلروز باریک شده تشکیل می شود. پلاک آترواسکلروزی داخل دیواره رگ گاهی ترک بر می دارد و این امر تشکیل لخته را که ترومبوز نیز نامیده می شود شروع می کند.
بسیاری از بیماران پس از سکته قلبی بهبود یافته و به راحتی به زندگی ثمر بخش خود بازگشته اند. بهبود علائم سکته قلبی به تدریج صورت میگیرد و بازگشت به فعالیتهای سابق باید به طور دقیق و حساب شده باشد . همکاری متقابل بیمار، فامیل و پزشک معالج باعث تسریع بهبودی بیماری شود.
آموزشهای لازم پس از ترخیص بیمار سکته قلبی در منزل
داروهای تجویز شده باید به طور منظم و با کمال دقت مصرف شده تا بیشترین اثر را در جهت بهبودی شما داشته باشد. داروهای خود را فقط با دستور پزشک کم یا زیاد یا قطع کنید .
در صورت بروز علائمی از قبیل سردرد و تشدید، تاری دید خشکی دهان سرگیجه که بعد از مصرف داروها ایجاد می شود با پزشک متخصص سکته قلبی مشورت کنید .
عیادت کننده زیاد باعث خستگی شدید شما شده بنابراین در زمان که احساس خستگی می کنید از دید دوستان عذر خواهی کنید، از ملاقات با افرادی که شما را عصبانی می کنند پرهیز کنید .
زمان مرخص شدن از بیمارستان وقت مراجعه بعدی به متخصص قلب به شما گفته می شود . در صورت بروز هر گونه علائم غیر عادی مانند درد شدید و طولانی و مکرر در قفسه سینه به متخصص سکته قلبی مراجعه کنید.
معمولا پس از دو هفته تاده روز می توانید حمام کنید. به صورت نشسته حمام کنید و سعی کنید دستهای خود را بالای سر نبرید . مدت زمان حمان شما باید کوتاه بوده و از ۱۵ تا ۲۰ دقیقه تجاوز نکند . با آب ولرم حمام کنید .
هیچ گونه شکی نیست که لازم است استعمال دخانیات متوقف گردد . با ترک دخانیات خواهید دید که از نظر وضع بدنی و روحی بهبودی چشمگیری خواهید داشت .
آشنایی با نشانه های سکته قلبی خفیف (کلیک کنید)
منبع: پارسی طب. پرستاری بیماری های قلب و عروق