درمان تنگی دریچه آئورت بدون جراحی

تنگی دریچه آئورت یکی از مهمترین بیماریهای دریچهای قلب در سطح دنیا و بویژه کشورهای توسعهیافته است و در اغلب کشورها بیش از ۳ درصد افراد بالای ۶۵ سال به بیماری تنگی دریچه آئورت مبتلا هستند و در صورتی که تعویض دریچه آئورت در این بیماران انجام نشود، بیمار بیش از ۲ تا ۳ سال قادر به ادامه حیات نخواهد بود.
این بیماری در مقایسه با دیگر بیماریهای دریچهای قلبی با خطر مرگ و میر تعداد بیشتری از بیماران همراه است. سیر طبیعی این بیماری با یک دوره نهفته طولانی همراه است و پس از آن علائم بیماری به تدریج ظاهر میشود. با کاهش سطح دریچه آئورت به کمتر از نصف اندازه این دریچه در حالت طبیعی، اختلاف فشار قابل توجهی بین بطن چپ و آئورت ایجاد میشود که نقش بسیار مهمی را در حفظ فشار سیستمیک در وضعیت عادی و طبیعی ایفا میکند، اما با تشدید این وضعیت و افزایش میزان گرفتگی و انسداد دریچه آئورت، تغییرات ایجاد شده در عملکرد بطن چپ، برای غلبه بر انسداد جریان خروجی کافی نخواهد بود و در نتیجه این وضعیت منجر به نارسایی قلب خواهد شد.
تنگی دریچه آئورت یکی از شایعترین بیماری های دریچه قلبی است که منجر به باریک شدن قسمت آغازین دریچه آئورت می شود و به دنبال آن باعث ایجاد فشار خون متفاوت بین قلب و دیگر نقاط بدن می شود.
تعویض دریچه آئورت تنها درمان موثر تنگی دریچه آئورت است. اگرچه میزان متوسط مرگ و میر بیماران در نتیجه عمل جراحی تعویض دریچه آئورت تنها حدود ۴ درصد است، اما گاهی پس از گذشت یک سال از عمل جراحی تعویض دریچه، فرد با اختلال در عملکرد دریچه مصنوعی مواجه خواهد شد. در این بیماران پس از بروز نشانه های تنگی دریچه آئورت، شدت مرگ و میر بیماران افزایش خواهد یافت. اگرچه متوسط میزان عمر این گروه از بیماران بدون انجام عمل جراحی حدود ۲ تا ۳ است و اغلب افراد مسن یا بیماران زمینهای پس از گذشت یک تا ۳ سال از بروز نخستین علائم و نشانههای بیماری جان خود را از دست خواهند داد، اما انجام عمل جراحی و تعویض دریچه آئورت با دریچه مصنوعی متوسط عمر این افراد را به میزان قابل توجهی افزایش میدهد به طوری که گاهی فرد بیمار حتی میتواند تا ۱۰ سال نیز بدون این که با مشکلی ناشی از نارسایی قلبی مواجه باشد به حیات خود ادامه دهد.
در بیمارانی که علائمی ناشی از ابتلا به تنگی آئورت مشاهده نمیشود و به اصطلاح بیمار در دوره نهفته بیماری است نیز تعویض دریچه میتواند راهکار درمانی موثری برای بهبود وضعیت زندگی فرد بیمار بوده و کارکرد بطن چپ قلب فرد بیمار را به میزان قابل توجهی بهبود بخشد. تاکنون هیچ درمان دارویی موثری که بتواند پیشرفت بیماری دریچه آئورت را به تاخیر اندازد یا طول عمر افراد مبتلا به این بیماری را افزایش دهد، شناخته نشده است، اما از آنجاکه بسیاری از بیماران مبتلا به تنگی بیعلامت آئورت به دیگر بیماریهای قلبی و عروقی مانند افزایش فشار خون یا بیماری عروق کرونر مبتلا هستند، لازم است به دقت تحت نظر قرار گیرند تا در صورت لزوم داروهای مناسبی برای کاهش عوارض جانبی ناشی از تنگی آئورت برای آنها تجویز شود.
جدیدترین درمان تنگی دریچه آئورت بدون جراحی
براساس جدیدترین شیوه برای درمان بیماران مبتلا به تنگی دریچه آئورت، دریچه آئورت بدون عمل جراحی و از طریق راهکاری شبیه به آنژیوگرافی تعویض میشود که در مقایسه با روش جراحی عوارض کمتری را برای بیماران و بخصوص افرادی که سن بالایی دارند، به همراه خواهد داشت.
در افرادی که انجام عمل جراحی برای تعویض دریچه با ریسک بالایی همراه است یا برای تعویض دریچه آئورت در بیمارانی که به نارسایی شدید قلبی مبتلا هستند از روش درمان تنگی دریچه آئورت بدون جراحی استفاده میشود. این روش از چند سال پیش در سطح دنیا مورد توجه قرار گرفته است که خوشبختانه با موفقیتهای بسیاری در درمان این گروه از بیماران همراه بوده است. دریچههای مصنوعی مختلفی تولید و ساخته شدهاند که از طریق غیرجراحی در محل دریچه آئورت قرار میگیرند.
در درمان غیرجراحی تنگی دریچه آئورت، دریچه قبلی با بالون باز شده و در جای خود باقی میماند و دریچه جدید روی آن قرار خواهد گرفت. در حال حاضر ۱۰ نفر از بیماران قلبی مبتلا به تنگی دریچه آئورت با استفاده از این روش جدید تحت درمان قرار گرفتهاند که دریچه مصنوعی از طریق شریان پوستی وارد قلب فرد بیمار شده است. این روش در حال حاضر تنها برای بیمارانی که نمیتوانند تحت عمل جراحی قرار گیرند، انجام میشود، اما میتوان پیشبینی کرد که در آینده این روش درمانی فراگیر شود.
آشنایی با درمان جراحی تنگی دریچه آئورت (کلیک کنید)
منبع: جام جم آنلاین. پزشکی