درد عضله قلب
عضله قلب میوکارد (myocardium) لایۀ میانی عضله قلب است که ضخیمترین لایۀ آن است و از بافت ماهیچهای تشکیل شده است. عضله قلب از سه لایه تشکیل شدهاست لایه درونی که درونشامه endocardium نامیده میشود، لایه ماهیچهای میانی که عضله قلب میوکاردیوم است و لایه بیرونی که آبشامه یا پریکاردیوم نام دارد. لایه عضلانی ماهیچ قلب که ضخیمترین لایه قلب است از عضلات مخطط تشکیل شدهاست که به صورت غیر ارادی منقبض میشوند. میوکارد از نظر توان انجام انقباضات مداوم در طول حیات فرد استثنا است و ادامه حیات انسان و درد عضله قلب به آن وابستهاست.
کار عضلات قلب
سرخرگهای کرونری از آئورت بیرون میآیند این سرخرگها باعث خونرسانی به قسمت بیشتر عضله بطن چپ میشوند. بطن چپ دارای عضلات بیشتری نسبت به بطن راست میباشد زیرا وظیفه آن، تلمبه کردن خون به تمام قسمتهای بدن است. شریانهای کرونری راست، معمولاً کوچکتر بوده و قسمت زیرین قلب و بطن راست را خونرسانی میکند. وظیفه بطن راست تلمبه کردن خون به ریهها میباشد. شریانهای کرونری دارای ساختمانی مشابه تمام شریانهای بدن هستند اما فقط در یک چیز با آنها تفاوت دارند که فقط در زمان بین ضربانهای قلب که قلب در حالت استراحت (ریلکس) قرار دارد، خون دراین شریانها جریان مییابد.
وقتی عضله قلب منقبض میشود، فشار آن به قدری زیاد میشود که اجازه عبور خون به عضله قلب را نمیدهد، به همین دلیل قلب دارای شبکه موثری از رگهای باریک خونی است که تمام نیازهای غذایی و اکسیژن رسانی آن را به خوبی برآورده میکند. در بیماران سرخرگهای کرونری، سرخرگهای کرونری (سرخرگهای تاجی) تنگ و باریک میشوند و وعضلات قلب از رسیدن خون و اکسیژن به اندازه کافی محروم میگردند. در حالت استراحت، ممکن است مشکلی برای فرد ایجاد نشود، ولی هنگامیکه قلب ناچار باشد کار بیشتری انجام دهد و برای نمونه شخص بخواهد چند پله را بالا برود، سرخرگهای تاجی نمیتوانند بر پایه نیاز اکسیژن این عضلات، به آنها خون و اکسیژن برسانند و لذا شخص در هنگام بالا رفتن از پلهها دچار درد عضله قلب و درد سینه (آنژین) میگردد. در چنین مواقعی اگر فرد کمی استراحت کند، درد عضله قلب از بین میرود. اگر یک سرخرگ تاجی به دلیل مسدود شدن آن با یک لخته خون، بطور کامل مسدود شود، قسمتی از عضله قلب که دیگر خون به آن نمیرسد، خواهد مرد (سکته قلبی).
علایم درد عضله قلب
علائم و نشانه های درد عضله قلب، احساس درد در قفسه سینه است که زمانی که خون کافی به قلب نمی رسد اتفاق می افتد. علامت شایعی در بیماری عروق کرونر قلب (CHD) است که هنگامی که رگهای خونرسان قلب بر اثر آترواسکلروز دچار تنگی و انسداد می شوند اتفاق می افتد.
درد عضله قلب همانند یک درد فشارنده یا تیز احساس می شود که معمولاً در زیر استخوانهای سینه است ولی گاهی در شانه ها، دستها، گردن، فک و پشت نیز احساس می شود.
درد عضله قلب معمولاً با فعالیت آغاز می شود و معمولاً با چند دقیقه استراحت یا مصرف داروهای مخصوص درد عضله قلب کاهش می یابد.
یک دوره درد عضله قلب به معنی وقوع حمله قلبی نیست. درد قلبی به معنی این است که برخی عضلات قلبی به صورت موقتی خون کافی مثلاً در حین ورزش که قلب شدیدتر کار می کند دریافت نمی کنند. درد عضله قلب الزاماً به معنای این نیست که عضله قلب دچار تخریب دائمی و غیر قابل برگشت شده است. دوره های درد عضله قلب به ندرت باعث آسیب دائمی به عضله قلب می شوند. درد سینه معمولاً در حملهقلبی طولانی تر است و ممکن است با سوء جذب، تهوع، ضعف و عرق ریزش همراه باشد. اگرچه علائم حمله قلبی متفاوت هستند و احتمال خفیف بودن آن نیز وجود دارد.
بیمارمبتلا به درد عضله قلب در معرض افزایش خطر حمله قلبی نسبت به کسانی که علائم بیماری قلبی عروقی ندارند می باشد ولی یک دوره درد عضله قلب علامت این نیست که حمله قلبی در حال انجام است. بر عکس وقتی الگوی درد قلبی عوض می شود، اگر تعداد دفعات و مدّت بیشتر شود یا با تحرک ایجاد شوند، احتمال وقوع حملهقلبی در روزها و هفته های آتی بیشتر است. فردی که مبتلا به درد عضله قلب است باید در مورد علت های شروع کننده درد قلبی، کیفیت درد، مدت زمان هر دوره و استفاده دارو در بر طرف نمودن حمله آموزش بییند. اگر الگوی درد با درد حمله قلبی مشابهت زیادی داشته باشد، فرد باید بلافاصله تحت مراقبت پزشکی قرار بگیرد و بهتر است ارزیابی بیمار در اورژانس یک بیمارستان نزدیک انجام شود.
دوره های درد عضله قلب زمانی اتفاق می افتد که قلب نیاز به اکسیژن بیشتری از اکسیژن موجود در خون تغذیه کننده قلب دارد. فعالیت بدن شایع ترین عامل آغاز کننده درد عضله قلب است . سایر آغاز کننده ها می توانند فشار روحی، گرما یا سرمای شدید، مصرف غذای سنگین، الکل یا سیگار باشند.
برای آشنایی با ” درمان بیماری های عضله قلب و کاردیومیوپاتی ها ” بر روی لینک کلیک کنید.
منبع: ویکی پدیا. صدا و سیمای کرمان