تغییرات نوار قلب در سکته قلبی

یکی از مهمترین تغییراتی که در نوارقلبی افراد پیگیری می شود علائم و نشانه های مربوط به سکته قلبی یا M.I است که بسته به نقطه ای از قلب که دچار مشکل شده است به صورت تغییرات T یا ST و QRS در لیدهای مختلف نوار قلب میشود که پزشک با کمک آن می تواند به میزان و شدت و همچنین نوع سکته قلبی پی ببرد .
ECG یا نوار قلب یک قطعه ST و چهارفاصله اصلی دارد : QRS,P.R,R-R,Q.R که تغییرات هر کدام نشان دهنده بیماری خاصی است .
ECG برای بررسی افرادی که درد قفسه سینه دارند.، آنها ممکن است دچار حمله قلبی شوند. و یا آنها که مشکوک به بیماری عروق کرونری یا آریتمی هستند بکار برده می شود. همچنین برای تشخیص التهاب پرده دور قلب ( پریکاردیت )،لخته خونی که جریان خون را در ریه مختل کرده ( آمبولی ریوی )، سطح غیرطبیعی کلسیم و پتاسیم خون یا سطح خونی بالای بعضی داروها کمک کننده است.
خصوصیات نوار قلب
- موج QRS : ارتفاع بین ۵ تا ۳۰ میلی متر است ارتفاع از V1 تا V6 زیاد می شود . به طوریکه ارتفاع موج Rدر V3 و V4 با موج S برابر است .
- موج Q : ارتفاع موج Q ¼ موج R و طول زمانی آن ۰۴/۰ ثانیه می باشد . در لیدهای IIو IIIو AVF ، V5 و V6 داریم .
- قطعه ST: از پایان موج S تا ابتدای موج T
بالارفتن قطعه ST در لیدهای اندامی بیشتر از یک میلی متر و در لیدهای پریکاردی بیشتر از ۲ میلی متر بیماری می باشد. پایین افتادن قطعه ST در لیدهای اندامی و پریکاردی بیشتر از ۰٫۵ میلی متر بیماری می باشد.
- موج T: ارتفاع موج T 0.5 میلی متر در لیدهای اندامی و ۱۰ میلی متر در لیدهای پریکاردی طبیعی می باشد. از نظر شکل با شیب کمتر به قله می رسد و با شیب زیادتر به خط ایزوالکتریک نزدیک می شود .
- جهت : در لید Iو II، V3 تا V6به سمت بالا و در AVR منفی می باشد .
آشنایی با نوار قلب طبیعی (کلیک کنید)
منبع: مهندسین پزشکی. پایگاه تخصصی پزشکی و سلامت