انواع چربی خون

برخی غذاها میزان چربیهای بد را در خون بالا میبرند و چربیخوب را کاهش میدهند و برخی دیگر برعکس عمل میکنند. فردی که مبتلا به اختلال چربیخون است، باید چربیهای بد را حذف و چربی خوب را در حد توصیهشده مصرف کند.
انواع چربی های خون
چربیهای غذایی به ۲ گروه تقسیم میشوند؛ چربیهای مرئی و پنهان. چربیهای بد قابلرویت هستند مثل چربیهای گوشتقرمز و تمام چربیهای جامد از جمله روغنهای نباتی، کره، خامه، چربیهای لبنیات و بدتر از همه چربیهای ترانس است که از اشباع و جامدکردن روغنهای گیاهی تولید شدهاند و در روغنهای جوشیده و دودکرده بیشتر وجود دارند.
در کل، روغنهای گیاهی کلسترول ندارند ولی چربیهای جامد از جمله روغنهای گیاهی جامد میتوانند کلسترول خون را بالا ببرند. چربیهای پنهان نیز مثل چربیای که در میان الیاف گوشت است و قابل پاککردن نیست یا چربی موجود در شیرینی، بیسکویت و کالباس و سوسیس که جداکردنی نیستند و معمولا میزان چربی بد در آنها خیلی زیاد است، میتوانند باعث اختلال چربیخون شوند. چربی خوب مرئی نیز مثل روغنزیتون، کلزا، روغنهای مایع مثل روغن سویا، آفتابگردان، ذرت و… چربیهای خوب پنهان مثل چربی مغزدانههایی نظیر بادام، بادامزمینی، گردو، پسته.
بهترین گوشت، گوشت شترمرغ است که چربی خیلی پایینی دارد. گوشتقرمز بدترین نوع چربی را دارد و نباید بیش از یکی، دو وعده در هفته مصرف شود. گوشت سفید هم انتخاب مناسبی است و گوشت ماهی بر همه در این گروه ارجح است.
داروهای چربی خون
داروهای متعدّدی روی کاهش چربی خون مؤثرند که هم به صورت صنعتی تولید شده اند و هم به شکل سنّتی مصرف می شوند. امّا برای اطّلاع دقیق از نحوه و میزان مصرف و این که کدام داروها باید با هم ترکیب شوند، مشاوره با متخصّصین ضروری است؛ چرا که مصرف بدون مشورت با متخصص می تواند باعث تشدید علایم و عوارض سوء گردد.
داروهای گیاهی برای چربی خون
آویشن، اسفرزه، آب انگور، روغن دانه انگور، بارهنگ، آب نارنج، پیاز، نان جو، جودوسر، خارمریم، دارچین، زردچوبه، زعفران، زنجبیل، برگ زیتون، روغن زیتون، سرخ ولیک، سویا، سیر، دانه شنبلیله، فلفل سبز، دانه کتان، کرفس، کنگر فرنگی، برگ و میوه گشنیز، ریشه باباآدم، کاسنی، گریپ فورت، گل مغربی، هلیله، یونجه، انار، انجیر، سرکه.
منبع: دکتر سلام. دانشنامه سلامت