فشارخون بالا

انواع فشار خون

فشار خون متغییر

در فشار خون متغییر، فشار خون بیمار بیش از حد نوسان دارد. ممکن است فشار خون شما در ساعت ۱۰ صبح ۷۶/۱۱۹ میلی متر جیوه باشد و در ۴ بعد از ظهر به ۱۰۴/۱۷۰ میلی متر جیوه برسد. این نوسان ها و فشار خون متغییر می تواند علل مختلفی داشته باشند. نوشیدن بیش از حد نوشیدنی های کافئین دار، حملات اضطراب یا فشار عصبی و استرس زیاد ممکن است باعث شوند فشار خون تان بالا رود. در هر حال عامل فشار خون متغییر هر چه باشد، اینکه فشار خون تان موقتی بالا می رود می تواند خطرناک باشد و باید درمان شود.

فشار خون بدخیم

فشار خون بدخیم به ندرت بروز می کند ولی یکی از بدترین انواع فشار خون بالاست. در فشار خون بدخیم ، فشار خون ناگهانی و به طور خطرناکی بالا می رود. اغلب اوقات میزان فشار خون دیاستولیک بسیار افزایش می یابد و به ۱۲۰ تا ۱۳۰ میلی متر جیوه می رسد. البته گاهی اوقات هم اگر در فشار خون بدخیم بسیار سریع و ناگهانی بالا رفته باشد ممکن است میزان فشار خون دیاستولیک کمتر باشد. بر عکس انواع دیگر فشار خون بالا، بیمار علایم دیگری هم دارد. سردردهای شدید، تنگی نفس، درد قفسه سینه، تهوع و استفراغ، تاری دید و حتی نابینایی، تشنج و از دست رفتن هوشیاری حالاتی هستند که فشار خون بالای بدخیم با خود به همراه دارد. این نوع فشار خون بالا یک اورژانس پزشکی محسوب می شود. ممکن است بیمار فوراً سکته کند و خطر بروز سکته مغزی، نارسایی قلبی، آسیب دیدن دایمی کلیه و خون ریزی مغزی بالاست . هر کسی که دچار این  حالت می شود باید فوراً بستری شود. فشار خون بالای بدخیم در کمتر از یک درصد از کسانی که فشار خون شان بالاست بروز می کند. در موارد نادر، بروز فشار خون بالای بدخیم است که اولیه بار نشان می دهد فشار خون فرد بالاست . در حالی که عامل ایجاد این حالت شناخته نشده است، شما هیچ وقت نباید داروهای ضد فشار خون تان را سر خود قطع کنید. کاهش یا قطع این داروها حتماً باید تحت نظر پزشک انجام شود. اگر این کار را بکنید ممکن است فشار خون تان ناگهان بالا رود و شما را در معرض خطر ابتلا به عارضه های دیگر قرار دهد.

فشار خون ترس از روپوش سفید

استرس و فشار عصبی می تواند فشار خون را بالا ببرد و به همین علت برخی از افرادی که در حالت عادی فشار خون نرمال دارند، هنگامی که برای درمان یا چک آپ به مکان هایی مانند بیمارستان، درمانگاه یا مطب پزشک مراجعه می کنند فشار خون شان بالا می رود. به این پدیده فشار خون بدخیم ترس از روپوش سفید گفته می شود. در گذشته اغلب اوقات پزشکان این نوع فشار خون بالا را ناشی از ترس و اضطراب موقتی بعضی افراد از مکان های درمانی مانند مطب ها و بیمارستان ها می دانستند و آن را پیگیری نمی کردند، ولی اکنون بعضی از متخصصان فکر می کنند که فشار خونی که به خاطر ترس از روپوش سفید بالا می رود، ارزش تحقیق و پژوهش دارد. به عقیده آن ها این کار می تواند این مسئله را که چطور استرس فشار خون را بالا می برد روشن تر کند. تخمین زده می شود که فشار خون ۱۵ تا ۳۰ درصد از مبتلایان به بیماری فشار خون به خاطر ترس از روپوش سفید افزایش می یابد.

تشخیص بیماریهای ناشی از فشار خون

حالا که مشخص شده فشار خون تان بالاست…

وقتی به طور قطع معلوم شد که شما به فشار خون بالا مبتلا هستید، کار بعدی پزشک این است که تشخیص دهد آیا اعضای دیگری که ممکن است فشار خون بالا به آن صدمه بزند آسیب دیده اند یا خیر. باید معلوم شود تصلب شرایین، بیماری قلبی، سکته قلبی یا بیماری کلیوی در کار هست یا خیر تا مشخص شود فشار خون بالای شما از نوع اولیه است یا ثانویه. پزشک از شما شرح حال می گیرد ، معاینه تان می کند، یک سری آزمایش برایتان می نویسد و ممکن است تست های تشخیصی فشار خون  دیگری مانند عکس از قفسه سینه هم درخواست کند. وقتی او از شما شرح حال می گیرد، تمام تغییراتی را که ممکن است اخیراً در زندگی تان ایجاد شده باشد به او بگویید. به عنوان مثال تغییر وزن، میزان فعالیت فیزیکی، مصرف الکل، یا دخانیات را حتماً برای پزشک شرح دهید. همچنین به او بگویید که چه داروهای فشار خون  دیگر را مطابق نسخه پزشک مصرف می کنید. همچنین اسامی همه داروهایی را که بدون نسخه از داروخانه تهیه می کنید در اختیار او بگذارید.

دقت کنید که چیزی را فراموش نکنید و اسامی همه این داروها را به پزشک بگویید. پزشک باید بداند چه داروهای گیاهی ای می خورید و آیا ماده مخدر مصرف می کنید یا خیر. برخی از موادی که در این فرآورده ها وجود دارند می توانند فشار خون را بالا ببرند یا با داروهای ضدفشار خون بالا تداخل داشته باشند. انجام آزمایشات دیگر هم می تواند به پزشک در درمان فشار خون  کمک کند. مثلاً امکان دارد وجود پروتئین یا خون در ادرار یکی از علایم نارسایی کلیه باشد یا ممکن است قند خون بالا نشان دهد که به دیابت دچار هستید. به طور معمول در آزمایشات خون میزان سدیم، پتاسیم، کلر، کلسیم، بی کربنات، قند و کلسترول و در آزمایش ادرار نیز میزان نیتروژن و کراتینین اندازه گیری می شود. این ها شاخص هایی هستند که نشان می دهند کلیه چگونه کار می کند. اگر پزشک شک کند که شما به بیماری زمینه ای دیگری مبتلا هستید، ممکن است برای تان آزمایش های بیشتری بنویسید. الکتروکاردیوگرافی یا همان نوار قلب (ECG یا EKG) میزان فعالیت الکتریکی قلب را می سنجد که تصویری کلی از سلامت قلب شما را به پزشک نشان می دهد. انجام این تست فشار خون  بسیار مهم است. اولین نوار قلب را مبنا و پایه ارزیابی های بعدی قرار  می دهند و نوار قلب های بعدی را با آن مقایسه می کنند تا هرگونه تغییراتی که نشان دهنده ی بیماری قلبی یا ضخیم شدن دیواره بطن چپ (LVH) ناشی از فشار خون  بالا باشد مشخص شود. تست ورزش نیز نشان می دهد که دستگاه گردش خون شما چطور نسبت به فعالیت فیزیکی واکنش نشان می دهد. حین انجام این تست، از شما نوار قلب گرفته شده، و فشار خون تان کنترل می شود. برای انجام این تست باید روی تردمیل راه بروید یا روی دوچرخه ثابت پا بزنید. ممکن است شما مشکلی داشته باشد که وقتی تحرک ندارید نتوان آن را تشخیص داد. نتایج تست ورزش می تواند این مشکلات احتمالی را معلوم کند. اگر فشار خون تان بالا باشد لازم است که پیش از شروع یک برنامه ی ورزشی منظم، نتایج تست ورزش بررسی شود. درد قفسه سینه، تپش قلب، حملات سرگیجه یا علامت های دیگر ممکن است نشان دهنده ی بیماری قلبی ناشی از فشار خون باشند که نیاز به انجام آزمایشات بیشتری دارد. مثلاً ممکن است پزشک بخواهد کارکرد قلب یا فشار خون شما را طی ۲۴ ساعت از طریق دستگاهی به نام هولتر بررسی کند.

برای انجام این تست، دستگاه قابل حملی به شما داده می شود که باید به بدنتان وصل باشد که طی ۲۴ ساعت یا بیشتر مدام از شما نوار قلب می گیرد. تست دیگری هم به نام اکوکاردیوگرافی برای بررسی قلب تان به کار می رود که از طریق امواج ماورای سوند (اولتراسوند) وضعیت قلب تان را حین فعالیت بررسی می کند. این تست به پزشک کمک می کند تا تشخیص دهد آیا دیواره قلب شما ناشی از فشار خون  ضخیم شده، نقص دریچه ای دارید یا خیر، در قلب تان لخته های خون دیده می شود یا دور قلب تان بیش از حد مایع تجمع کرده یا خیر. حالاتی چون عفونت ادراری، تکرر ادرار، یا درد در قسمت پایین پهلو می توانند از وجود بیماری کلیوی خبر دهند. اگر پزشک روی این قسمت گوشی بگذارد و صدی هجوم جریان خون را بشنود، امکان دارد این پدیده نشانه ای از تنگی شریان کلیه باشد که پیش تر درباره اش صحبت کردیم. احتمالاً او باز هم برای تان آزمایشات خون بیشتر و تصویر برداری می نویسد تا معلوم شود یک مشکل کلیوی موجب فشار خون بالا در شما شده است یا خیر.

برای مطالعه ” درمان فشار خون بالا ” کلیک کنید .

منبع: کتاب فشار خون

نوشته های مشابه

همچنین ببینید
بستن
دکمه بازگشت به بالا