سکته قلبی

انفارکتوس میوکارد

سکته قلبی یا انفارکتوس میوکارد عبارت است از صدمه به قسمتی از عضله قلب ،که بعلت انسداد در رگهای کرونری (رگهای تغذیه کننده عضله قلب ) و از بین رفتن جریان خون در آن قسمت اتفاق می افتد لخته درون رگ کرونری جریان خون و اکسیژن رسانی به عضله قلبی را مختل می کند،که سبب مرگ سلولهای قلبی در آن ناحیه می شود.
عواملی همچون فشار خون، دیابت، قند خون و… به عنوان علت های اصلی بروز سکته قلبی در افراد است و عدم تحرک و غذاهای چرب به همراه مصرف سیگار و الکل و استرس‌ها از عوامل اصلی بروز بیماری‌های عروق کرونر است.

علائم انفارکتوس میوکارد

انفارکتوس میوکارد یا MI ممکن است در هر ساعتی از روز یا شب به وقوع بپیوندد ولی میزان وقوع آن در صبح و در اولین ساعات بعد از بیماری در بیشترین حد است. درد شایع ترین شکایت بیماران است. درد عمیق و احشائی است. صفاتی که برای شرح آن به کار می روند شامل: سنگین، فشارنده و له کننده است. گاهی صفات درد خنجری یا سوزشی هم ذکر می شوند.
بطور مشخص درد بیشتر در نواحی مرکزی سینه را درگیر می کند و بعضی مواقع به بازو تیر می کشد. مناطقی که تیر کشیدن درد به آنها کمتر شایع است شامل شکم، پشت، فک تحتانی و گردن است. وجود درد در ناحیه بالای شکم (معده) و انکار بیمار از حمله قلبی عواملی هستند که باعث اشتباه با سوء هاضمه می شوند. درد ممکن است حتی تا پس سر تیر بکشد ولی پائین تر از ناف گزارش نشده است.
اغلب علائمی چون ضعف، تعریق، استفراغ، اضطراب و در شُرف مرگ بودن این درد را همراهی می کند. درد ممکن است در حالت استراحت نیز رخ دهد.زمانیکه درد به هنگام فعالیت ایجاد شده باشد، با استراحت بهبود می یابد. با این وجود درد همیشه در بیماران انفارکتوس میوکارد (MI) وجود ندارد. نسبت سکته قلبی بدون درد، در بیماران مبتلا به دیابت بیشتر است و با افزایش سن نیز بیشتر می شود. در افراد مسن ممکن است انفارکتوس میوکارد خود را به صورت تنگی نفس ناگهانی نشان دهد.
سایر علائمی که کمتر شایع هستند و یا بدون درد ایجاد می شوند شامل از دست رفتن ناگهانی هوشیاری، یک حالت گیجی، احساس ضعف عمیق، بروز هرگونه آرتیمی (نامنظمی ضربان قلب) و افت ناگهانی فشار خون هستند. رنگ پریدگی همراه با عرق ریزش و سرد شدن انتهاها به طور شایعی رخ می دهد.
در صورتیکه در مدت ۳ تا ۵ دقیقه اقدامات احیای قلبی-ریوی شروع نشود، بیمار دچار مرگ خواهد شد. بسیاری از مبتلایان تنها پس از چند دقیقه درد یا سوزش قفسه سینه دچار ایست قلبی می شوند.

درمان انفارکتوس میوکارد

انفارکتوس میوکارد یک اورژانس پزشکی است.بیمار باید بلافاصله بستری و تحت مراقبت‌های ویژه قرار گیرد.اهداف درمان سکته قلبی شامل توقف پیشرفت حمله قلبی،کاهش بار قلب و پیشگیری از عوارض است. به طور معمول برای بیمار اکسیژن تجویز می‌شود،داروها و مایعات مستقیما به درون یک سیاهرگ تزریق می‌شوند و نیترو گلیسیرین وریدی یا سایر داروها برای کنترل درد و کاهش نیاز قلب به اکسیژن به کار می‌روند.مرفین و داروهای مشابه ضد دردهای قوی هستند که ممکن است برای یک حمله قلبی تجویز شوند.درمان با هپارین به منظور پیشگیری از تشکیل لخته‌های جدید،برای ۴۸ تا ۷۲ ساعت ادامه می‌یابد.علاوه بر این وارفارین که خوراکی مصرف می‌شود، ممکن است جهت پیشگیری از تشکیل لخته‌های بیشتر تجویز شود.بسته به شرایط بیمار ممکن است از داروهای دیگر از جمله داروهایی که ریتم قلب را تنظیم می‌کنند، استفاده شود. در ۱۲ ساعت اول پس از شروع درد سینه در شرایطی خاص برای بیمار داروهای حل کننده لخته خون نیز تجویز می‌شود.

آشنایی با درمان انفارکتوس قلبی (کلیک کنید)

منبع: ویکی پی جی. برزکار. پرشین پرشیا

نوشته های مشابه

همچنین ببینید
بستن
دکمه بازگشت به بالا