نارسایی بطن چپ قلب

قلب نقش مهمی در گردش خون دارد و نارسایی بطن چپ قلب موجب اختلال گردش خون میشود نارسایی بطن چپ قلب به معنی کاهش شدید عملکرد قلب است یعنی قدرت انقباض قلب کم شده و نمی تواند آن را خوب پمپاژ کند. نارسایی بطن چپ قلب ناشی از یک اختلال ساختمانی مادرزای یا اکتسابی است. در نارسایی بطن چپ قلب ما اغلب اتساع قلب ، کاهش عملکرد سلولهای عضلانی قلب و احتباس آب و سدیم را داریم که نارسایی بطن چپ قلب سبب علائمی مانند تنگی نفس، خستگی، ادم و رال ریه شده و منجر به بستری شدن، کیفیت پائین زندگی و کاهش عمر فرد میشود.
نارسایی بطن چپ قلب 10-۶% افراد بالای ۶۵ سال را مبتلا می کند. نارسایی بطن چپ قلب در مردان کمی بیشتر از زنان است شیوع نارسایی بطن چپ قلب به دلیل آنکه طول عمر بیماران مبتلا به MI، بیماریهای دریچهای و آریتمی، طولانی تر شده، بیشتر شده است.
در حال حاضر دو نوع نارسایی بطن چپ قلب تعریف می شود
۱- نارسایی بطن چپ قلب با EF پایین (<40%) حتی بدون علائم بالینی یا Systolic HF
۲- نارسایی بطن چپ قلب با EF<=40-50% و دارای علائم بالینی یا Diastolic HF
اتیولوژی نارسایی بطن چپ قلب
به طور کلی عوامل اتیولوژیک نارسایی بطن چپ قلب در یکی از سه دسته زیر قرار میگیرند:
۱) Vascular
۲) Valvular
۳) Muscular
هر عاملی که سبب تغییر در ساختمان یا عملکرد بطن شود می تواند باعث نارسایی بطن چپ قلب شود. هر چند اتیولوژی فرم سیستولیک با دیاستولیک متفاوت است ولی ایندو Overlap دارند.
در کشورهای صنعتی بیماری های عروق کرونری (CAD) در ۷۵ – ۶۰% و HTN در ۷۵% این بیماران در تشدید نارسایی بطن چپ قلب دخالت دارد. هم CAD و هم HTN سبب القاء و تشدید نارسایی بطن چپ قلب در DM میشوند. DM{در CHF} آترواسکلروز و در نتیجه HTN را تسهیل میکند.
علل نارسایی بطن چپ قلب
۱- علل Systolic HF:
۱- CAD (MI و یا IHD) (شایعترین علت)
۲- Pressure overload (HTN یا انسداد دریچهای)
۳- Volume Overload (نارسایی دریچه و شانت چپ به راست یا شانت خارج قلبی)
۴- کاردیومیوپاتی دیلاته غیر ایسکمیک (مادرزادی: (؟) روشن، بیکرو اغلب AD هستند. دارویی، الکل، کموتراپی، ویرال، توکسیک، اینفیلتراتیو، شاگاس
۵- اختلال در ریت یا ریتم قلبی به طور مزمن (تاکی یا برادی آریتمی مزمن
۲- علل Diastolic HF: (Diastolic HF به معنای اشکال در کمپلیانس و پذیرش قلب است)
۱- (انواع) هیپرتروفی پاتولوژیک بطنی (ایدیوپاتیک: HOCM، ثانویه: HTN، AS
۲- بالا رفتن سن
۳- Restrictive (آمیلوئیدوز، سارکوئیدوز، هموکروماتوز) (سه دوز!)
۴- فیبروز و اختلالات اندوکارد
۵- اختلالات قلبی –ریوی مثل Cor pulmonale و بیماریهای عروق ریه
INT – شایعترین علت نارسایی بطن چپ قلب می باشد یعنی بر اثر آترواسکلروز شریانهای کرونری یا سکته قلبی برخی از سلولهای عضله قلبی می میرند یا آتروفی می شوند و لذا توان انقباض قلب کم می شود . سایر علل نارسایی بطن چپ قلب میتواند مادرزادی ، شنت و فیستول ، کاردیومیوپاتی ، پرکاری تیروئید و… باشد. نارسایی قلب می تواند فقط یک نیمه یا یک حفره را درگیر کند مثلا نارسایی بطن چپ قلب. البته معمولا به دلیل ارتباط آناتومیک حفرات قلب و تاثیر فیزیولوژیک عملکرد آنها بر هم ( مثلا پس زدن خون به ریه در نارسایی بطن چپ ممکن است موجب احتقان ریه ، افزایش فشار گردش خون ریوی ودشواری عملکرد بطن راست شود ) در بلندمدت اغلب بیماران مشکل در هر دو نیمه قلب دارند .