جراحی تنگی دریچه آئورت
بیماران مبتلا به تنگی شدید دریچه آئورت ممکن است علیرغم گرفتگی شدید تا سالها علامتی نداشته باشند .
مهمترین علائم تنگی آئورت درد سینه ، سنکوپ ( غش کردن ) و نارسایی احتقانی قلب می باشند . درد سینه (آنژین) حتی بدون درگیری شریان کرونری هم می تواند ایجاد شود.
ممکن است سنکوپ به دلیل آریتمی های گذرا بروز کند . هر چند در بیشتر موارد به هنگام فعالیت و به دنبال آن گشاد شدن عروقی محیطی و به دلیل ناکافی بودن برون ده قلب برای تأمین فشارخون شریانی رخ می دهد .
تنگی نفس این بیماران ممکن است ناشی از افزایش فشارهای پرشدگی باشد که به دنبال هیپرتروفی بطن چپ و کاهش اتساع پذیری (کمپلیانس ) آن ایجاد می شود . یا اینکه زنگ خطری برای شروع اختلال عملکرد سیستولی باشد . در صورت بروز علائم در بیماری که تنگی شدید آئورت دارد ، پیش آگهی وی وخیم است مگر آن که فوراً اقدام به جراحی شود . مطالعات پیشین نشان داده است که متوسط میزان بقا پس از شروع علائم در بیماران مبتلا به نارسایی قلبی 2 سال در بیماران مبتلا به سنکوپ ۳ سال و در بیماران دارای درد سینه ۵ سال است .
اگر دریچه آئورت (که جریان خون از بطن چپ به سرخرگ آئورت را کنترل مینماید) تنگ شود، قلب باید شدیدتر کار کند تا بتواند خون را از این دریچه تنگ منتقل کند. در نتیجه بطن چپ بزرگ و ضخیم میشود. با گذشت زمان ممکن است قلب قادر به حفظ حجم کار خود نباشد که در نتیجه خون به سمت عقب یعنی ریهها بازخواهد گشت.
امروزه شایعترین علت تنگی دریچه آئورت، فرسایش (دژنراسیون) دریچه میباشد که در اثر افزایش سن رخ میدهد. ممکن است در دورهای از زندگی، کلسیم که یک ماده معدنی است و در خون موجود میباشد بر روی دریچه آئورت رسوب نماید. در برخی از افراد رسوب کلسیم مشکلی بوجود نمیآورد، ولی در برخی از افراد دیگر رسوب کلسیم و بافت ترمیمی ناشی از زخمی شدن دریچه باعث خراب شدن و یا حتی به هم چسبیدن لتهای دریچه آئورت میشود، بطوریکه لتهای دریچه آئورت دیگر بطورکامل در هم چفت نمیشوند. یکی از علتهای شایع دیگر تنگی دریچه آئورت به خصوص در افراد زیر ۵۰ سال، نقص مادرزادی این دریچه است. از جمله این نقصهای مادرزادی، دو لتی بودن دریچه آئورت (بجای سهلتی بودن آن) میباشد که ممکن است باعث تسهیل رسوب کلسیم بر روی آن شود. سطوح بسیار بالای کلسترولLDL (کلسترول بد) نیز ممکن است سبب افزایش رسوب کلسیم در اطراف دریچههای قلب شود. تنگی دریچه آئورت در مردان شایعتر است.
درمان تنگی دریچه آئورت
ممکن است تنگی دریچه آئورت علایم نداشته باشد و متخصص قلب تنها با گوش کردن به صداهای قلب با استفاده از گوشی پزشکی آن را تشخیص دهد. یک اکوی قلب این تشخیص را تایید خواهد کرد. اگر تنگی دریچه آئورت شدیدتر شود، فرد بیمار ممکن است دچار تنگی نفس، درد سینه (آنژین قلبی)، سرگیجه و سنکوپ شود. پزشک ممکن است انجام ورزش شدید را ممنوع کند. چون دریچه غیرطبیعی آئورت، در معرض خطر بسیار زیاد ابتلا به اندوکاردیت عفونی قرار دارد لذا باید قبل از انجام برخی از اعمال دندانپزشکی و سایراعمال جراحی آنتی بیوتیک مصرف کرد.
اگر تنگی دریچه آئورت شدید باشد ممکن است تعویض دریچه لازم باشد. پس از عمل جراحی، بیشتر افراد به سبک زندگی طبیعی باز میگردند. ترمیم بالونی دریچه آئورتی (با استفاده از کاتتری که درسرخود یک بالون دارد) یک راه حل موقتی در بزرگسالانی است که نتوانند تحت عمل جراحی قرارگیرند. در برخی ازکودکان و جوانان، ترمیم دریچه آئورت،این دریچه را کاملا باز خواهد کرد.
در بیماران مبتلا به تنگی بدون علامت آئورت که در آنها توصیه برای عمل جراحی تنگی دریچه آئورت ممکن است براساس ارزیابی عملی توسط تست ورزش انجام شود ، شیوه ی برخورد متنوع تری لازم خواهد بود . سن بالا با افزایش عوارض عمل جراحی همراه است اما انجام عمل جراحی در افراد مسن ممنوع نیست .
آشنایی با علائم نارسایی قلبی (کلیک کنید)
منبع: ویکی پی جی. دکتر سلام. آذر نیوز آنلاین