داروهای ضد فشار خون
علاوه بر تغییرات سالم در شیوه زندگی، بسیاری از افراد مبتلا به فشار خون بالا، جهت حفظ فشارخون در سطوح سالم باید از یک یا مجموعه ای از داروها استفاده کنند. این داروها که داروهای ضد فشارخون نامیده میشوند خیلی موثر بوده و عامل مهمی که جهت کاهش میزان خطر سکته مغزی، بیماری قلبی و سایر بیماریهای اصلی مرتبط با فشارخونبالا میباشند. انواع مختلفی از داروها و ترکیبات ضدفشارخون وجود دارند و شما و پزشکتان باید با یکدیگر همکاری نمایید تا مناسبترین ترکیب دارویی را جهت کنترل فشارخون پیدا کنید که حداقل عوارض جانبی را داشته باشد. داروهای ضدفشارخون امروزی، نه تنها موثرتر از داروهای گذشته اند، بلکه عوارض جانبی کمتری هم دارند .
اگر احساس سلامتی و سرزندگی دارید و تا به حال از داروهای ضدفشارخون استفاده نکردهاید ممکن است احساس نیاز به استفاده از داروهایی که گاهی دارای عوارض جانبی بوده و ممکن است گران قیمت هم باشند، نداشته باشید. امکان دارد مدتی طول بکشد تا رژیم درمانی مناسب مشخص شود، اما هرگز نا امید نشوید. احساس خود را در مورد مصرف دارو بطورکامل با پزشک خودتان در میان بگذارید. اگر شما مبتلا به عوارض جانبی شدهاید، پزشک ممکن است دارویی را برای شما جایگزین نماید که دارای عوارض جانبی مشابهی نباشد. برخی افراد پس از اینکه فشارخون خود را به سطح هدف رساندند و آنرا به مدت یک سال یا بیشتر در آن سطح حفظ نمودند، بویژه اگر وزن خود را کاهش داده باشند و از شیوه زندگی سالمتری برخوردار باشند، ممکن است نیاز کمتری به استفاده از دارو های کاهش دهنده فشار خون داشته باشند.
البته اغلب نمیتوان تمام داروها را با هم قطع کرد. اگر قیمت برخی از داروهای ضد فشار خون از نظر شما زیاد است، حتماً آنرا با پزشک خود در میان بگذارید. ممکن است داروهای جایگزین ارزانتری هم موجود باشند.
مهمترین مسئلهای که باید بخاطر داشته باشید این است که پس از شروع مصرف داروهای ضد فشار خون هیچگاه بدون مشورت با پزشک داروهای خود را قطع نکرده و یا آنها را عوض ننمایید. حتی اگر دارو موثر بوده باشد و فشارخون شما کاهش یابد، باید برای حفظ تاثیر و مفید بودن دارو استفاده از آنرا ادامه دهید. اگر نام داروی جدیدی را شنیدهاید یا یکی از آشنایان شما از داروی ضدفشارخون دیگری استفاده میکند، حتماً آنرا با پزشک خود درمیان بگذارید. هرفردی نسبت به داروها پاسخ منحصر بفرد خود را میدهد و سابقه دارویی خاص خود را دارد، بنابراین هر دارویی برای شما مناسب نیست. مهمترین هدف این است که شما فشارخون خود را به سطوح سالم کاهش دهید و برای بقیه عمر این سطح را حفظ کنید. حتی اگر احساس سلامتی میکنید حتماً داروی خود را سرموقع مصرف کنید. اگر یک وعده (دوز) دارو را فراموش کردید حتماً برگه راهنمای مصرف داروها را که همراه با دارو میباشد مطالعه کنید تا مشخص شود که میتوانید وعده (دوز) فراموش شده را مصرف کنید یا اینکه باید منتظر بمانید تا موقع مصرف وعده (دوز) بعدی فرا رسد.
هشت گروه اصلی از داروهای ضدفشارخون وجود دارند که هریک دارای مکانیسم اثر مخصوص به خود میباشند. هر یک از داروهای این هشت گروه، دارای نام دارویی علمی و یک نام تجاری مخصوص به خود هستند که توسط شرکت سازنده ارایه میشود. دارو از هرگروهی که باشد سبب کاهش فشارخون سیستولیک به میزان بیش از ۱۰ درصد و فشارخون دیاستولیک به میزان بیش از ۵ درصد میگردد. بسیاری از این داروها در بیماریهای قلبی نیز تجویز میشوند.
مطالعه مقاله درمان فشار خون
منبع: بیمارستان شهید رجایی