آنژین صدری چیست؟
آنژین صدری عبارت است از درد قفسه سینه که از قلب برخاسته باشد. درد معمولاً زیر استخوان جناق حس میشود و به علت نرسیدن اکسیژن به مقدار کافی به عضله قلب روی میدهد. عواملی چون ورزش، هیجانات عاطفی، یا غذاهای سنگین در فردی که از قبل مشکل قبلی داشته است میتوانند باعث برانگیخته شدن این نوع درد شوند.
در حالت عادی، وقتی نیاز قلب به اکسیژن زیاد میشود، رگهای خونرسان قلب میتوانند از پس برآوردن این نیاز برآیند. اما اگر رگهای قلبی بیمار باشند، یا فشارخون بالا باشد، خونرسانی به عضله قلب محدود میشود. این درد معمولاً در مردان بالای ۳۵ سال و خانمهایی که یائسگی را پشت سر گذاشتهاند دیده میشود.
آنژین صدری بر اثر تصلب شراین پا آترواسکلروزیس ایجاد می شود و شروع این پیامد به طور معمول از دوران کودکی بوده که هر کس ممکن است درجاتی از این حالت را در سنین میانسالی داشته باشد اما برخی عوامل می توانند روند پیشرفت آن را تسریع نمایند. آنژین صدری احساس درد و ناراحتی است که به طور معمول در قفسه سینه یا پشت جناق سینه احساس می شود و این درد زمانی آغاز می شود که خون رسانی به عضله قلب کمتر از میزان مورد نیاز آن است و در نتیجه اکسیژن و مواد غذایی کافی به عضله قلب نمی رسد.
آنژین صدری و انواع آن
آنژین صدری پایدار
آنژین صدری پایدار (Stable angina pectoris) به نوعی درد قفسه سینه گفته می شود که به صورت ناراحتی مزمن فعالیتی قابل پیش بینی بروز می کند. این درد ناشی از آنژین صدری پایدار همواره (به شکل بدون تغییر) شروع می شود و خاتمه پیدا می کند. درد در اثر فعالیت فیزیکی یا استرس عاطفی آغاز می شود و ۵ تا ۱۰ دقیقه طول می کشد و با استراحت یا مصرف قرص نیتروگلیسرین زیرزبانی خاتمه می یابد. آنژین صدری پایدار در اثر کم خونی (ایسکمی) موقتی عضله قلب (میوکارد) ایجاد می شود. اغلب بیماران مبتلا به آنژین صدری پایدار از ایجاد درد واقعی شکایت نمی کنند بلکه از احساس ناراحتی سینه در ناحیه زیر استخوان جناغ شکایت دارند. درد ناشی از آنژین صدری پایدار ممکن است به پشت، گردن، فک، بازوها یا بالای شکم انتشار پیدا کند. معمولاً احساس ناراحتی در بالای فک یا قسمت پایین شکم ناشی از آنژین صدری نیست. درمان آنژین صدری پایدار عبارت است از تجویز آسپیرین، نیتروگلیسرین زیر زبانی و داروهای ضد ایسکمی (شامل نیترات های طولانی اثر، داروهای مسدود کننده بتا، آدرنرژیک و داروهای مسدود کننده کانال کلسیم.) بعضی از بیماران مبتلا به آنژین صدری پایدار در اثر مواجهه با هوای سرد یا پس از خوردن غذای سنگین و زیاد دچار درد می شوند. ممکن است آنژین صدری پایدار با تنگی نفس، تعریق، تهوع یا تپش قلب همراه باشد.
آنژین صدری ناپایدار
آنژین صدری ناپایدار (Unstable angina pectoris) عبارت است از افزایش اخیر در دفعات یا شدت آنژین که به ویژه با درد زمان استراحت همراه است. یا ممکن است آنژین صدری ناپایدار به صورت دردی که به تازگی شروع شده است و با فعالیت کم ایجاد می شود تظاهر یابد. همچنین درد ناشی از آنژین صدری ناپایدار ممکن است پس از بروز انفارکتوس قلبی ایجاد شده باشد. این درد ناشی از آنژین صدری ناپایدار میتواند بیش از آنژین صدری پایدار طول بکشد و کمتر از آن به قرص نیتروگلیسرین زیر زبانی پاسخ دهد. درمان آنژین صدری ناپایدار عبارت است از آسپیرین، هپارین و داروهای ضد ایسکمی.
درمان آنژین صدری
هدف از درمان آنژین صدری عبارت است از کاهش نیاز قلب به اکسیژن یا افزایش اکسیژنرسانی به قلب. این هدف معمولاً با دارو قابل دستیابی است. اگر آنژین صدری با دارو کنترل نشد، درمانهای دیگر عبارتند از:
آنژیوپلاستی با بادکنک برای بازکردن سرخرگهای قلبی مسدودشده، یا جراحی بایپاس در حالتی که سرخرگهای قلبی شدیداً مسدود شدهاند.
از موقعیتهایی که کار قلب را افزایش میدهند پرهیز کنید، مثلاً عصبانیت، هوای خیلی گرم یا سرد، ارتفاع بالا (البته به جز مسافرت با هواپیمای مسافربری)، یا فعالیت در زمان ابتلا به این بیماری شدید بدنی به طور ناگهانی
آشنایی با آنژین قلبی (کلیک کنید)
منبع : کتاب بیماری های قلبی