فرق بین سیتی آنژیوگرافی و آنژیوگرافی :
یک مطلب سال هاست که به لطف فضای مجازی در گردش است که سیتی آنژیوگرافی روش تشخیصی جدیدی است و بدون درد و خونریزی وضعیت عروق قلب را مشخص می کند و متخصصان قلب با وجود اینکه از این مطلب آگاه هستند ولی به دلایلی که بیان آن ها مناسب نیست از این روش در بیماران کمتراستفاده می کنند و البته توسط متخصصان در هر برهه زمانی که تاپیک وایرال میشه پاسخ در خور داده شده است
من هم به اقتضای زمان کم ، توضیح مختصری در مورد این متن اغراق شده که با غرض ورزی نگاشته شده است خواهم داد :
ابزارهای تشخیصی برای بیماری های قلب و عروق متعدد و متنوع است :
معاینه ، نوار قلب ، اکوکاردیوگرافی ، تست ورزش ، اسکن هسته ای ، سیتی آنژیوگرافی ، آنژیوگرافی ، ام آر آی قلب ، ….
هنر اصلی پزشک متخصص قلب ، استفاده به جا از این همه ابزار تشخیصی است و البته طبق کتب مرجع و مقالاتی که به سرعت بروزرسانی هم میشوند ، راهنماهای کاربردی دقیقی در دسترس است .
سیتی آنژیوگرافی و آنژیوگرافی ابزارهایی هستند که عروق قلب را به تصویر میکشند و هر کدام اطلاعاتی را در این زمینه به پزشک می دهند .
زمانی که بر اساس شرح حال ، معاینه ، نوار قلب ، یافته های اکو و تست ورزش و … احتمال وجود بیماری در عروق فرد مراجعه کننده کم است ، از سیتی آنژیوگرافی که یک روش کمتر تهاجمی است و در بخش رادیولوژی انجام می شود استفاده می شود ، در این روش بیشتر به دنبال این هستیم که جواب منفی داشته باشیم یعنی فرد مشکلی ندارد و فقط با این روش تاییدی بر بررسی های قبلی انجام شده ( معاینه ، نوار قلب ، اکو و … ) می باشد.
بدیهی است که اگر در گزارش سیتی آنژیوگرافی هر چیزی به جز عروق قلبی نرمال وجود داشته باشد ،لازم است که برای رسیدن به تشخیص نهایی ، آنژیوگرافی هم انجام شود .
ولی اگر با توجه به ارزیابی های اولیه ، پزشک به این گمان برسد که احتمال وجود بیماری در عروق قلبی بیمار زیاد است ، برای تایید تشخیص نهایی از ابتدا توصیه به انجام آنژیوگرافی مینماید ، حالا چرا :
⁃ اول اینکه ماده ای که در سیتی آنژیوگرافی و آنژیوگرافی برای نمایش عروق استفاده می شود ، ماده حاجب است که از کلیه ها دفع میشود و در مواردی به کلیه ها آسیب هم می زند . بنابراین اگر برای بیماری که احتمال بالایی از بیماری عروق قلبی دارد ابتدا سیتی آنژیوگرافی و پس از آن آنژیوگرافی انجام شود ،دوبار در معرض این ماده بالقوه خطرناک برای کلیه ها قرار خواهد گرفت .
⁃ ثانیا آنژیوگرافی در بخش قلب انجام می شود و هم تشخیصی و هم درمانی است ، یعنی اگر پس از انجام آنژیوگرافی مشخص شد که عروق بیمار مشکل قابل رفع با آنژیوپلاستی ( یعنی بدون نیاز به عمل جراحی قلب باز دارد ) ، می توان در همان جلسه با تمهیداتی کار درمان بیمار را شروع کرد و بدین وسیله از دوباره کاری که همراه با خطراتی برای کلیه ها هم هست اجتناب نمود .
در پایان استفاده از عباراتی عامه پسند مانند پاشیدن خون به سقف و انژیو کردن برای پول ( آنژیوگرافی بیمه استولی سیتی آنژیوگرافی تحت پوشش بیمه نیست و بیمار باید هزینه زیادی برای آن پرداخت کند ) ، نشان دهنده سطح فرهنگی و سواد نگارنده متن و قصد تخریب گروهی از افراد از سر نادانی است.