کلسترول

کلسترول، ماده ئی است چرب که بیشتر در بدن انسان ساخته می شود. کبد انسان از چربی های اشباع شده ای که در غذاها یافت می شود، آنرا تولید می کند. در غذاها، جز تخم مرغ، جگر و قلوه که مقداری کلسترول در خود دارند، مقدار بسیار کمی کلسترول یافت می شود.

کلسترول نقش بسیار حیاتی در هر یک از سلول های سراسر بدن که بکار مشغول اند، دارد. از طرف دیگر ماده ای است که بدن ما بوسیله ی آن سایر مواد شیمیایی مورد لزوم را می سازد. اگر ما به مقدار زیاد کلسترول در خون خود داشته باشیم، همین مقدار اضافی خطر بیماری های عروق کورونر را برای ما به سوغات می آورد. کلسترول در بدن ما به یک «سیستم نقلیه ویژه» نیازمند است تا سهمیه سلول هایی که به آن نیاز دارند، به آنها برساند. از گردش خون بدن ما بعنوان جاده سیستم خود استفاده می کند و آن را بر روی وسیله نقلیه خود که از پروتئین ها ساخته شده است حمل می کند. در زبان علمی به این ترکیب کلسترول و پروتئین، لیپوپروتئین می گویند.

لیپوپروتئین

دو نوع لیپوپروتئین وجود دارد:

– لیپوپروتئین با غلظت پایین که کلسترول را از کبد به سلول ها می رساند (LDL).

– لیپوپروتئین با غلظت زیاد که کلسترول های اضافی را که مورد نیاز نیست دوباره به کبد بر می گرداند (HDL).

چربی های خون

ممکن است شما اصطلاح لیپیدهای خون (blood lipids) را نیز شنیده باشید. این نامی است که به تمام مواد چربی که در خون یافت می شود داده شده است و شامل HDL و LDL کلسترول و تری گلیسریدها نیز می شود.

اگر شما سطح بالای هر دو ماده یعنی تری گلیسرید و کلسترول خون را داشته باشید، خطر بیشتر از بیماریهای کورونر قلب با خود یدک می کشید. این ریسک بویژه بالاتر می رود اگر سطح HDL کلسترول شما پایین و سطح LDL کلسترول شما بالا باشد. اگر تری گلیسریدها نیز بالا باشد، ریسک بیماری کورونر قلب و سکته مغزی زیادتر می شود.

پیام بگذارید